maanantai 12. maaliskuuta 2012

Suuri Caol Ila -maistelu

Caol Ila on viskien Peugeot: helpompi lausua sujuvalla suomella kuin alkuperäiskielellä.  Islay-viskien sitä vähemmän hehkutettua osastoa oleva Caol Ila on tislausmääriltään saaren suurin tislaamo ja tuottaa paljon savun makua blendeihin. Mielenkiintoista Ilassa on myös se, että erilaisia IB-pulloja löytyy läjäpäin. Jos siis pitää Ilan mausta, on vaihtoehtoja tarjolla. Itselleni 12yo oli ensimmäinen vakavasti otettava mallasviski (Glenfiddich 12yo:ta ei lasketa) omaan hyllyyni, joten ympyrä sulkeutui osaltani, kun siitä maistettiin nyt viimeiset tiraukset ja laitettiin samalla riviin muutama muu Caol Ila. Tuoko ikä Caol Ilaan lisäarvoa? Entäpä voltit? Näitä selvitettiin seuraavassa.

Kattaus: 12yo, DE, 18yo, 25yo, Thosop 30yo ja CS.

Caol Ila 12yo, 43 %

Tuoksu: Hennon siniseen ja hiiliseen kääntyvä savu. maltillisen mieto. Hienoisesti parfyymisiä raakaöljymäisiä tunnelmia, mutta ei pahasti. Kuitenkin aika tuoreen ja puhtaan tuntuinen. Miellyttävä. DE:n jälkeen fenolisuus korostuu. kova suoraviivainen ja kylmä. 25 yo:n jälkeen notskimakkaraa. 

Maku: Kuivattaa suuta. Sitten hiilistä savua. Kivaa kihelmöintiä kielellä. rakenne on aika hyvä, pientä kitkeryyttä lukuun ottamatta. Maun kihelmöinti jatkuu nielaisun jälkeen. Hyvä kotitalousviski kivalla savulla. Juhannussaunan eteiseen välittömäksi kaatoviskiksi. 85

Ville: Tuoksussa palavaa nuotiota. Ei ihmeempiä elementtejä, mutta miellyttävä. Selvimmin tästä kattauksesta edustaa Caol Ila -savua. Samalla tavalla savua ei löydy seuraavista viskeistä. Maku: Hieman polttoöljymäisyyttä löytyy. Ei hullumpaa. Jälkimaku lyhyt. Mma savunsa on, jonka jälkeen ei tule kylläkään oikein mitään. Villen pisteet: 85.


Caol Ila Distiller's Edition, 43 %, Muscatel Cask Finish

Tuoksussa makea, jopa imelä karkkisuus. Aprikoositoffeeta? Nenätuntuma voimakkaampi kuin 12yo. Finistely tuo tuoksuun paljon lisää rakennetta ja luonnetta. 

Maku: Makea kielelle sulava rakenne, sitten papaijaa, aprikoosia, pientä mausteisuutta. Jälkimaussa samettisuutta ja nahkaa, joka on varsin miellyttävä. tämä on kyllä varsin "en halua mitään pahaa kenellekään" -viski. Suuhun jäävä tunnelma on miellyttävä, ja tässä on helppo viski tottumattomalle suulle. Viskikonkari haluaa kuitenkin ehkä enemmän? 86

Ville: Paksu tuoksu, sokereiden tuomaa täyteläisyyttä. Kanervahunajaa, vaniljaa, siirappiin säilöttyä aprikoosia kanelitangon kera. Leivontamausteita. Savu varsin vieno ja sitä saisikin olla lisää. Pidän kyllä savun ja makeuden liitosta. Maussa makeutta, mutta myös jotain tympeää hapanta hedelmää. villen pisteet: 88.


Caol Ila 18yo, 43 %

Tuoksussa fenoliset epämiellyttävyydet nostavat ensimmäisenä päätään. Voimakkaampi kuin 12yo. Vaikea ensialkuun sanoa, onko kukkaisuus vain raikasta ja jees, vai savuun yhdistettynä epämiellyttävää. Heti 12yo:n jälkeen syvempi ja tummempi savuisuus, vähän kuten ardbeg 10yo vs. alligator. Tuoksu voimistuu lasissa oleilun aikana selvästi.

Maussa on nyt jo selvästi robustimpaa suutuntumaa. Jopa kovuutta. Suun täyttävä kiva savuisuus, jälkimaussa myös ytyä. Kiva voimakas rakenne, jos kohta ei erityisen hienotunteinen. maalaislakritsia (= kuiva, ei öljyinen, ei yhtään salmiakkinen). Hieman junttinen savuviski. Kylteri vakuuttaa tällä kaverinsa Hämeenkadun Approssa. 86

Ville: savu väistynyt, tilalla hedelmäisyyttä, kukkeisuutta. Petrolimaisuuden sijaan juurevuutta, kosteaa puutarhaa. hedelmäiset fiilikset vs. 12yo. ei herätä valtaisia odotuksia maistoon. Maussa on paljon hyvää. Suun täyttämisen jälkeen iskee kohtuuvahvan poltteen ei erityisen hienostuneella tavalla. Savu ja muut kypsyneet asiat ovat hyvin balanssissa. Makuun uusi elementti, jota ei ole aikasemmin ollut: lakritsinen makea mauste. Kun pistoon tottuu, niin tämä on itse asiassa aika hyvä. Villen pisteet: 87.


Caol Ila 25yo, 43 %

Tuoksu on hienotunteisempi, sirompi kuin 18yo. Kypsiä keltaisia hedelmiä, banaania, persikkaa, päärynääkin. Tuoksun range on huimasti laajempi kuin 18yo:lla. Tuoksu on kuitenkin  alkuun hyvin hienostunut, jopa mieto. Nuuhkia saa ihan tosissaan, jotta asioita irtoaa. Savuisuus on hyvin maltillista, hedelmät enemmänkin pääosassa. Lasissa olon jälkeen tuoksu voimistuu ja hedelmät varsin mehukkaita. 

Maussa on luonnetta ja syvyyttä yhdistettynä erittäin herkulliseen tupakkiseen savuun, mausteiseen pistelevyyteen ja hentoon hedelmäisyyteen. Sikarilaatikkoa. Hedelmiä ei ole aivan tuoksun mukaisesti. Aimoharppaus eteenpäin 18yo:n jälkeen. Savu herkullisesti tasapainossa. Tupakan myötä tuleva happamuus laskee yhden pisteen. suun pitää olla valmis tätä varten, koska kyseessä on aika hienovarainen viski. vikalla maistolla herkullisen tasapainoinen savu yhdistettynä raikkaaseen hedelmään. tämän tastingin voittajasta ei ole epäselvyyttä. 93.

Ville: Tuoksussa appelsiinia. Saman henkinen kuin 18yo, mutta mennyt eteenpäin jo huomattavasti. Varsin miellyttävä, mutta voisi avautua enemmän. Hienostunut. Jotain kirpsakkaa, mutta ei sitrusta. Karambolaa? Maussa on tapahtunut hienoja asioita sitten 18yo:n. Eksoottisten hedelmien myrsky. Täydellisen tasapainoinen savu, joka kantaa jälkimakuun saakka. Nielaisun jälkeen makeutta ja pyöreyttä, ja suu täyttyy uudestaan jutuilla. Kertakaikkisen hieno. Sikarilaatikkokin on löydettävissä. Suutuntuman kantavuus on huippuerinomainen. Monta kertaa maistoin uudelleen ja aina oli kerrassaan herkullista. villen pisteet: 94.


Thosop's Caol Ila 30yo, handwritten label, 50,6 %

Kyseessä on belgialainen yksityinen pullottaja. 

Tuoksu: Ikä tuntuu. Makeaa samettisuutta. Lasin pyörittämisen jälkeen alkoholi tulee, mutta hyvin pehmeänä. Tammitynnyri tuntuu taustalla, miellyttävällä tavalla. Nahkaa. Kerran nenään tulvi myös liimainen haju, jota en kuitenkaan enää sittemmin löytänyt.

Maussa on hieno suutuntuma: pehmeä ja hedelmäinen. Sitten alkoholi, jota seuraa tiiviisti mehukas keltainen hedelmäisyys. Sitten savu. Tietty yksioikoisuus vaivaa, vaikka täyttääkin suun hienosti. Toinen huikka tekee suuhun jo kihelmöintiä: voimaa riittää, mutta ei niinkään luonnetta. Hedelmäisyyttä löytyy. Viimeisellä maistolla pienen veden lisäyksen jälkeen tämä sitten nostaa osakkeitaan: täyttää mukavasti suun, holi pysyy jo aisoissa ja tummat fiilikset tulevat. Pientä happamuutta on, jota jälkimaku kuitenkin kompensoi. 88.

Ville: Toivoisi saavansa tästä enemmän. Hedelmät ovat menneet 25yo:sta ohuemmiksi, mutta savu ei ole noussut tilalle. Herkkä tuoksu, suorastaan hajuton. ei ole epämiellyttävä, mutta ei tunnista vielä sitä juttua, mikä tästä tekee erityisen. Alkoholi ei tunnu juuri lainkaan. Maussa palattiin savuviskin äärelle. Hyvin kantaa, mikä on tämän paras puoli. Täyttää suuta. Hyvää alkoholin höyryä keskivaiheella. Ei samettisuuden perikuva. Jonkin verran makeutta: banaanisosetta, samaa lakritsia kuin 18yo.ssa. Miellyttävä, mutta yksioikoinen savuviski. Sokkoveikkauksessa en olisi iskenyt ikäveikkausta tänne päinkään. Tämä osoittaa, että pohjalla on hyvä new make, mutta iän aikana ei ole tapahtunut mitään erityistä, mikä olisi rakentanut hienon viskin. Olisinko arvannut, että on 30yo? Olisinko maksanut yli 100e? En tietenkään. silti: Ville pisteet: 91.

Vertailun vuoksi whiskyfun.comin nuotit samasta tavarasta.


Caol Ila Cask Strength, 59,2 %

Tuoksussa ollaan takaisin savussa ja voimassa. Nuoruus tuntuu. Oikein voimallinen ja maukas!

Maussa on useimmille maistamilleni CS:lle tyypillistä sinistä voimaa, sitten alkoholia. Hyvin yksipuolinen kielen tuhoava elämys, mutta miellyttävä sellainen. Tuo veden silmiin ja hymyn huulille. Voltit iskevät päälle, mutta silti ei tee mieli laittaa vettä. On se jännä. Kuin mustatukkainen rokkimimmi löisi sinisen samettisella vyöllä päin naamaa. Objektiivisena ja hyvin lukijalle avautuvana maistelunuottina lisättäköön tähän Ankkarock 2009. Hieman erityyppinen silti kuin 12yo: tämä on tummempi, 12yo kovempi. 91

Ville: Alkuun sulkeutunut, mutta pieneltä etäisyydeltä oikein hyvä. Pyöreyttä kaipaisin lisää. M: suutuntuma on todella vahvan viskositeetin omaava, paksuimpia mitä olen maistanut. Alkuvaikutelma on makea, sitten alkoholi hyökyy. Jälkimaku on lämmittävä. ei niin samettinen kuin Glenfarclas 105, mutta hyvin luovuttaa lämmön ilman pistoa. Salmiakkia ja suolaisuutta. Savu säilynyt kattauksen viskeistä parhaiten. Valuu hitaasti limakalvoja pitkin. Villen pisteet: 92.

Kuva on huono, mutta DE, 18yo ja 25yo olivat väriltään hieman tummempia kuin muut. 12yo:n vaaleus viittaisi siihen, että värjäystä olisi harrastettu.


Mitä jäi käteen

Caol ila ei tämän tastingin perusteella syrjäyttänyt Islay-suosikkeja paikaltaan, vaikka pari maukasta esitystä tästä löytyikin. Tuoksujen perusteella näistä viskeistä olisi voinut odottaa enemmän. Toisaalta taas hedelmien kehittymistä eri ikäluokissa oli mielenkiintoista seurata. Havaittavaa oli myös alustavien pisteiden kohoaminen kolmannelle maistelukierrokselle, mistä voi vetää sen johtopäätöksen, että Caol Ila toimii hyvin dokausviskinä.
Tarjolla oli jälkikäteen katsottuna myös hyvin erilaisia elämyksiä: DE:n pehmeys, 18yo:n robustius, 25yo: rodukkuus ja CS:n voima. Ei pöllömpää, sano.


---------------------------------

PÄIVITYS 16.7.2014: 

Maistoin sokkona uudestaan tämän 1996/2009 Caol Ila DE:n seuraavin tuntemuksin: 

Tuoksu: puhdasta puusavua, ei erityisen syvää tai vanhaa, mutta puhdasta. Yllättävänkin raikas. Vaikka tästä puuttuukin lapparin lyijyisyys, niin laittaisin tämän silti kyseiseen tslaamoon.

Maku: nyt sitä lyijyä sitten makuosastolla on. Varsin maukas, hieman makea lyijykynämäinen ja lakuinen savuisuus, joka jälkimaussaan muuttuu jopa hieman tervaiseksi ja itse asiassa täten varsin maukkaaksi. Ei vaikuta tynnyrivahvalta viskiltä, mutta voimaa on silti riittävästi. Kenties joku laphroaigin cairdeas? Maukas pehmeä maitokahvimainenkin savuisuus, johon sekoittuu pientä sitrusta. Erittäin helposti juotava, mutta varsin maukas viski! 91. 

Kommentti: Kovasti siis maistui vanha tuttavuus, ainakin pisteheiton perusteella. Näköjään siis olosuhteet yms. vaikuttavat kovasti arvioihin, kuten ennenkin on todettu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti