Ruotsi on viskikulttuurissaan paljon Suomen edellä, mutta siitä huolimatta sielläkin joutuu varsinaisia viskibaareja etsimään, normipubeista kun löytyy varsin normi bulkkivalikoima kotimaamme tapaan. Kivenheiton päässä toisistaan asustavat kuitenkin kaksi pubia, jotka erottuvat viskeillään. Niistä seuraavassa.
1. Akkurat, Hornsgatan 18.
Akkurat sijaitsee Tukholman Kalliona tunnetulla Södermalmilla, joka on mukavaa aluetta päiväkävelyyn jo sellaisenaankin. Hipsterit kahvilat ja pubit toimivat suomalaiseen makuun helposti paremmin kuin vaikka Östermalmin pintaliitomestat. Tukholman SoFo, eli South of Folkkungagatan on erityisen tunnettu näistä. Lähellä Slussenia sijaitsevan Akkuratin viskilista on kunnioitettava, ja se on erittäin suositeltava käyntikohde myös oluidensa ja ruokatarjontansa puolesta. Paikka tuntuu olevan iltana kuin iltana hyvin täynnä, joten aikainen piipahtaminen voi olla rauhalliselle maistelijalle parempi vaihtoehto.
Pubin viskitarjonta löytyy heidän nettisivuiltaan, ja tarjolla on monenlaista herkkua jokseenkin kohtuulliseen hintaan. Hinnat esitetään senttilitroissa, mikä tietysti helposti antaa vaikutelman halpuudesta. Kuitenkin jos haluat maistaa vielä tiettyjä kulttiviskejä, kuten Lagavulin 21yota tai Ardbeg Provenancea, tuolta löytyy. Myös kiistanalainen vuoden 1897 Ardbeg kuuluu valikoimiin n. 200 €:n senttihinnalla. Onko tuo kama sitten aitoa vai ei, sitä on pohdittu. Jännää se silti epäilemättä on.
Mysigt, sanoisi ruåttalainen. |
2. Ardbeg Embassy, Västerlånggatan 68.
Isoa rahaa on käytetty, kun Ardbeg Embassy on rakennettu aivan vanhan kaupungin ytimeen. Ardbegin nimeä ja värejä kantava ravintola on juuri sen pikkukujan äärellä, jota liki jokainen suomalainen on joskus kohmeloisena taivaltanut. Paikka on erittäin siisti, joka kliininen ja kuuleman mukaan sen ruoka on hyvää, joskaan ei halvimmasta päästä. Viskilistalla löytyy yhtä jos toista ja baaritiski on sijoitettu mukavasti siten, että pullorivistöjä pääsee taivastelemaan.
Mutta ne hinnat. Välillä tulee oikeasti sellainen fiilis, että koko dramin hinta on lipsahtanut senttihinnaksi, mutta ei. Nautin itse tuolla Ardbegin 14yo näytteen suoraan tynnyristä, annoskoko oli laskun mukaan 3cl (ei ainakaan reilu 3cl ollut) ja hinta oli vajaa 20 €, mikä oli paikan parhaita valueita. Jos kuitenkin verrataan Akkuratiin, niin esimerkiksi Lord of the Islesin nauttija voi säästää pitkänkin pennin valitsemalla paikan oikein sentin maksaessa Akkuratissa 149sek ja Embassyssa 400sek. Kun yhtälöön lisätään varsin tympeä ja välinpitämätön asiakaspalvelu, tämän maistelijan ei jatkossa tarvitse miettiä, kumpaan paikkaan suuntaa kulkunsa. Embassyn hinnaston näkee heidän sivuiltaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti