keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Suoraan tynskästä vai blandattuna?


Yksi viskitotuuksista on se, että tynnyrivahvuinen viski on parempaa ja aidompaa. Jos viskiä ei ole laimennettu vedellä, se tuodaan kyllä etiketissä esille kyllin selvästi. Cask Strength -viski huokuu luonnetta, voimaa, raakuutta. Mutta onko se parempaa? Ja onko tolkkua, jos tynnyrivahvuiseen viskiin pitää automaationa lisätä vettä?

Boxin ulkopuolelta ajatellen ottaisin viskini mielellään suoraan nautintakelpoisena. Toisin sanoen optimitilanne olisi, että palveluntarjoaja olisi osannut lantrata viskin voimakkuudeltaan juuri minulle sopivaksi. Tämä on tietysti mahdotonta, koska toleransseja on erilaisia ja suun mikroilmastokin sietää erilailla alkoholia eri hetkinä. Joskus 40-volttinen Glenlivet polttelee pahoin kun taas toisinaan tynnyrivahvuinen Aberlour on kuin samettia kitusiinsa kaataisi. Jos kuitenkin pitäisi valita, mikä olisi optimivahvuus viskille?

Oman lyhyen viskihistoriani aikana ovat tietyt tendenssit nousseet useasti esiin. Ensinnäkin, minimivahvuuteen loivennettu 40-volttinen on useimmiten maistunut pliisulta ja olisi kaivannut lisää potkua myös alkoholisuutensa osalta. Toki pliisuus johtunee myös siitä, että halvimmat ja jo lähtökohtaisesti ei-niin-high-class-viskit tarjoillaan tuossa minimivoimakkuudessaan, jolloin ne tuskin räjäyttäisivät tajuntaa, vaikka prosentteja muutama lisää olisikin. Usein vähänkään itseään kunnioittava viskitalo jättää viskiinsä ainakin sen 43–46 %, jolloin saadaan jo huomattavasti luonnetta ja suuntäyttävyyttä peliin. Kuitenkin jo hyvin pian maistamani tynnyrivahvuiset maistuivat herkullisilta: ne haastoivat ja toivat viskiin oikeanlaista äijämäisyyttä, kun juominen itsessään oli haaste alkoholipitoisuuden vuoksi. Toisaalta tynnyrivahvuisissa tuoksut ja maku on monesti hieman piilossa ja tuntuu, että leikatut versiot toimivat paremmin maistelutarkoituksessa.

Kompromissivoimakkuutena ovatkin kokeellisesti parhaiten näyttäneet toimivan suunnilleen 50-prosenttiset viskit. Ardbegin Alligator (51,2 %) tuo alkoholinsakin puolesta peruskymppiin paljon lisää, Douglas Laingin Highland Park (50 %) oli suorastaan herkkua ja eilen iltahömpsyksi otettu Signatoryn Bowmore 25yo (51,x %) übernannaa. Tämä volttimäärä, johon ei enää tarvitse lisäillä vettä, mutta voimaa ja sopivaa vastusta löytyy, toimii kyllä kertakaikkisen hienosti. Enemmänkin viskejä soisi näkevän suunnilleen näillä lukemilla. En siis panisi pahaksi, vaikka tislaamo olisi loiventanut tisleensä ennen pulloa – kunhan ei ihan minimivoimakkuuteen vedä.
Jarkko Nikkanen sanoi taannoin Ardbeg-maistelussa (yhden) syyn suosia tynnyrivahvuisia viskejä olevan se, että vesi vapauttaa viskistä aromeja ja mieluiten ne aromit vapauttaa omassa lasissaan kuin tislaamossa pullotusvaiheessa. Toisaalta kun viskejä niin kovasti markkinoidaan paikallisella mikroilmastolla, kenties paikallinen vesikin voi tuoda makuun jotain omaleimaista? Tuskin siellä Pellegriniä pulloihin blandataan.

Yhtenä puolena tynnyrivahvuuskeskusteluun on se, kuinka hyvin viski kestää vedenlisäystä ja muuttuuko sen perusmaku. Esimerkiksi Lagavulinin 12yo CS tuntuu imevän vettä tarvittaessa runsaastikin, mutta samalla sen perusluonne muuttuu selvästi hedelmäisemmäksi. Muutos ei ole huono, mutta sen myötä Lagasta tulee jopa melkein eri viski. Toisissa viskeissä taas aromit voivat vahvistua, mutta luonne mennä vesimäisyyden myötä. Näiden ajatusten myötä olisi tarkoitus tehdä muutamat rinnakkaismaistelut ja selvittää, onko volteilla väliä. Katsotaan, mitä saadaan aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti