Pitkästä aikaa sopi aikatauluuni osallistuminen Suomen mallasviskiseuran tilaisuuteen. Kyseessä oli yhteistasting SMWS:n ja Irlantilaisen Whiskey Ystävien kesken, johon molemmat seurat toivat kolme pullotetta. Omat irkkukokemukset ovat toistaiseksi olleet vähissä, joten mielenkiinnolla lähdin uutuuksia maistelemaan. Kattaus maistui suuhuni seuraavalta:
Old Pulteney 21yo, 46 %
Itselleni uutena tietona Timo McAaltosen mukaan tämän kypsyttelyssä on käytetty refill bourbonia ja fino sherry -tynnyreitä. Makunsa osalta sitä on aiemmin maisteltu myös
täällä luukuttaen kohtuullisen paljon kovemmat pisteet kuin tällä kertaa.
Tuoksu: Vihreää omenaa, pastirol-päivää. Hennosti banaania. Suolaisen merellinen vivahde taustalla. Päärynää.
Maku:
makea alkuun, tuo veden kielelle mukavasti. Yllättävänkin kipristelevä
alkoholi, mutta taittuu hyvin ja voi hyvin mennä ekan viskin piikkiin.
Vähän tylsä.
88.
Bushmills 1991, Single Rum Cask No. 10635, 43 %
Kyseessä on newyorkilaiselle Park
Avenue Liquor Shopille vuonna 2008 pullotettu yhden tynnyrin tuote.
Tuoksu: Hyvin vahvoja trooppisia hedelmiä, varsin erikoinen noin alkuun. Papaijaa, sademetsää, mineraalisuutta. Hyvin erilainen mihinkään aikaisemmin nuuskimaani verrattuna.
Maku:
nyt voisi jo hyvin kuvitella juovansa rommia viskin sijaan. Onko tämän ison vaikutuksen tehnyt erityisen aktiivinen
tynnyri, vai tarttuuko kevyempään irkkuun vain helpommin mausteen maku päälle? Tämä on joka tapauksessa selkeästi rommimaisinta viskiä, jota olen juonut. Maku on kuitenkin herkullisen suuntäyteinen ja pitkä. Tummaa suklaata, myskistä mausteisuutta, rommissa uitettua rusinaa. Korianteria. Trooppinen makeus on pitkään loppuun asti läsnä, mutta
erittäin miellyttävänä - vaikka kyseiset maut eivät omaan suuhuni
yleensä välttämättä herkkua ole olleet. Hyvä viski.
90.
Auchentoshan “Valinch”, 2012
Release, 57,2 %
Huh,
edellisen releasen muistot mielessäni lähestyn varauksin tätä kolmesti tislattua ja bourbon-tynnyreissä kypsytettyä
täysin savutonta skottia.
Tuoksu: Raikas. Vaniljaa, pinnan alla jotain
hennon epämiellyttävää hikisukkaosastoa, ei tosin liian pahasti.
Oltuaan hetken lasissa epämiellyttävyydet katoavat, mutta tuoksusta on
vaikea saada paljoa irti.
Maku: Kova, isosti alkoholia.
Suorastaan polttaa suussa. Paloöljyä. Tarvitsee kipeästi vettä. Soijaa
pukkaa kun tätä juo. Heikko esitys ainakin ilman vettä, joskaan epämiellyttävyyksiä
ei nyt myöskään löydy. New makea, jota tosin myöhemmin tarjoiltu riimihärkä paransi jonkin verran.
70.
Powers ”John’s Lane Release” 12 yo, 46 %
Single/pure pot
still -viski, jonak kypsytyksessä on second fill bourbonin lisäksi käytetty hieman oloroso-sherrytynnyreitä.
Tuoksu: Börppämäistä maissista
vaniljaisuutta. Raikkaan kesäisenä kuitenkin varsin lupaava. Varsin
monipuolinen myös. Tarvitsisi ehkä opasta tuoksujen löytämiseen. Pientä
punaisuutta.
Maku: alkuun kohtuukova osuma suuhun, sitä seuraa aika perus viskin maku. Tuoksu oli parempi kuin maku. Jättää kylmäksi.
80.
Glencadam 1977/2009 Douglas Laing Old & Rare, 54,9 %
Tuoksu: No nyt ollaan. Nahkasohvaa, vanhaa puuta. Erittäin kypsynyttä ruskeaksi
muuttunutta herkullista sherryisyyttä. Upea tuoksu kerta kaikkiaan.
Maailmanluokkaa.
Maku: Ensin vanhaa puuta, tuhkaa. Iso
alkoholin hyöky, joka on kuitenkin herkullinen läpi matkan. Alussa
ihmetyttää sherrynuottien puuttuminen, mutta ne nostavat päätään
alkoholin hyöyn jälkeen: rusinaisuutta, punaisenharmaita tanniineja,
mutta myös yllättävän raikasta kirsikkaisuutta. Jättää suuhun kuivan
puun tunnelman, hyvällä tavalla. Voimakas ja kondensoitunut viski. Pari
vesitippaa tuo tutulla tavalla alkoholiin laajuutta ja humisevuutta
suuhun. Tuo mieleen vanhan lagavulin21sen mutta ilman savua. Nam.
92.
Connemara “Bog Oak” 2007/2011, 57,5 %
Ilkka Ruponen alusti tästä mielenkiintoisesta erikoispullotteesta kertoen seuraavaa: kyseessä on 80 %:sesti Connemaran vahvasti turpeistettu (58 ppm)Turf Mór -viski, jota on kypsytetty vielä vuosi lisää (tehden siitä 4-vuotiasta) ja 20 %:sesti 6-15 vuotiasta normi-Connemaraa (20 ppm), jotka on sitten vatattu kypsymään kolmeen ex-bourbontynnyriin, joiden päädyt on kuitenkin tehty vanhasta Connemaran suolta löytyneestä tammenpätkästä. Tammen on ainakin markkinamiesten mukaan arveltu olevan 5000 vuotta vanhaa. Sekoitus on sitten kypsynyt tämän ikitammen vaikutuspiirissä vielä 10-12 kuukautta ja nektaria on valutettu pulloihin tasan tuhannen flindaa. Kaikkea sitä.
Tuoksu: Jännä keltainen raikas
hedelmäisyys, jota nousee hetken päästä tukemaan varsin raikas, tuore ja pyöreä savu. Miellyttävä tuoksu. Savuisuus lisääntyy sitä mukaa kun tätä nuuskuttelee. Savu tuo luonteeltaan mieleen Ardbeg-kympin.
Maku: Pehmeys on suuhunpistävää: alkoholia löytyy, mutta se on herkullisen
pehmeää. Maku jatkaa tuoksun viitoittamana. Isoa syvyyttä tästä ei löydy, mutta perusmukava viski ilman
muuta.
86.
Yhteenveto: Illan voittajasta ei mielestäni ollut kahta sanaa: Glencadam, joka sai myös voittajaäänestyksessä eniten ääniä, oli tässä kattauksessa aivan omaa luokkaansa. Kyseessä oli erityisesti tuoksunsa osalta sellainen hieno vanhan ajan viski, jota ei enää monasti ainakaan tavallisen palkansaajan pöydällä vastaan tule. Olin kuitenkin erityisen iloisesti yllättynyt myös Bushmillista, joka avasi ihan uusia ovia viskin (ja ehkä myös rommin?) saralla. Myös Connemaran kevyenleppoisa savuisuus toimi hyvin illan viimeiseksi. Valinchista (joka oli myös raadin mielestä illan huonoin) pitää jatkossakin muistaa pysytellä erossa, ja Powers oli lupaavasta tuoksustaan huolimatta aika tusinatuote. Kattaus oli kuitenkin monipuolinen ja ilman tuota Glencadamia jopa aika tasainen kisa. Koska kuitenkin Irkkuviskiklubi tarjosi kerta kaikkiaan suussa sulavat riimihärät, julistan lopputulokseksi tasapelin. Tastingista olikin sitten hyvä suunnata kohti Suomi-Espanjaa. Veikkaisin, että meikäläisellä oli stadikan laadukkaimmat pohjat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti