tiistai 25. lokakuuta 2011

Mistä kaikki alkoi

Viskit ovat olleet viime vuosina kovasti huudossa, joten allekirjoittaneelle kävi perinteiset: kaverien puheissa alkoivat nämä mallasjuomat toistua sillä frekvenssillä, että kiinnostus heräsi. Periaatteeni on ollut, että jos kovin moni intoilee jonkin nautintoaineen perään, se on todennäköisesti objektiivisemminkin hyvää ja sitä siis kannattaa maistaa ja jopa opetella tykkäämään.

Ensimmäinen ostamani viski oli Glenfiddich 12yo (35cl). Ei sytyttänyt. Kyllähän siitä varmasti humaltui, mutta mitään erityistä en tuosta saanut irti. Samoihin aikoihin laivalta tarttui mukaan myös Chivas Regalin perusputeli, jonka jättämä muistijälki on yhtä mitätön (tyhjäksi nuokin tosin saatiin, joten jotain käyttöä niillä sitten kuitenkin ilmeisesti oli). Mutta sitten: uudenvuoden aatto Tallinnassa 31.12.2010. Alkuun herkulliset neljä ruokalajia Kohvik Moonissa ja jälkiruoan jälkeen listan kallein viski, Lagavulin 16 yo (6e/4cl). Enkelit ja Anna Eriksson lauloivat taustalla kun Laga valloitti tuoksullaan ja tyrnevällä maullaan. Kyseessä oli kertakaikkinen herätys, jonka jälkeen viskit ovatkin kuuluneet enemmän tai vähemmän viikottaiseen ohjelmaan.

Toki Laga viitoitti tietä Islayn saaren suuntaan ja savu ja turve ovat olleet suurimpia suosikkeja sittenkin. Mitä enemmän maku kuitenkin on kehittynyt, sitä enemmän on oppinut arvostamaan myös muita vivahteita. Vertaisin tätä viinipuolen mieltymykseeni punkkuihin: valkoisissa on löytynyt todella hienoja viinejä, joista on oikeasti saanut kiksejä, mutta tällaisen kiksiviininkin jälkeen paluu hyvän punaisen pariin on kuin olisi kotiin tullut.

2 kommenttia:

  1. Parhaillaan Lagavulin 16 lasissa ja maistuu erittäin hyvin. Taidan olla tuossa mainitsemassasi vaiheessa, että savu ja turve on vielä ne suosikkimaut.

    VastaaPoista
  2. Itsekään en erityisemmin välittänyt tuosta Glenfiddichin perustuotteesta maistaessani sitä ensimmäisen kerran 2010. Jouluna sain pullon samaa viskiä lahjaksi ja nyt se on toiminut huomattavasti paremmin. Hedelmäisyys ja etenkin päärynä ovat paljon korostetummin esillä. En sitten tiedä ovatko omat aistit kehittyneet vai onko nykypäivän Glenfiddich 12yo vain niin erilainen kolmen vuoden takaiseen kaimaansa verrattuna. Ehkä kyse on osittain molemmista. No pointtina kuitenkin, että kannattaa joskus palata aiemmin maistamiensa viskien pariin mahdollisimman avoimin mielin. Toisinaan voi tulla aika erilaisia nootteja alkuperäisiin verrattuna. :) -Esa

    VastaaPoista