keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Vertailu: Ardbeg 10yo 46 %, Ardbeg Alligator 51,2 % Kintra Caol Ila CS 62,6 %

Edinburghin suurimpia positiivisia yllättäjiä oli Caol Ila, jonka DE ja CS toimivat erittäin hyvin. Nyt lasissa yksityisen pullottajan Kintran tynnyrivahvuinen versio.

Sitä ennen kuitenkin testataan Ardbegit, joihin maistajilla on kaksijakoinen suhde: TEN on allekirjoittaneen parhaita viskejä, mutta niin Uige, Corry kuin Alligatorkin ovat olleet pettymyksiä. Tämä on siis "viimeinen mahdollisuus" Ardbegille. Villelle Ardbegille tyypillinen savu ei ole ollut se suosikkisavunmuoto.


Ardbeg 10yo 46 %

T: samettia, puusavua, makeutta, hieman hiilisavua, jotain tummaa ylikypsää hedelmää, erittäin miellyttävä ja tasapainoinen savuisuuden ja hedelmän yhdistelmä. alligatorin jälkeen yrttimäiset lääkemäisyydet lisääntyivät. sinisyyttä, muovisuutta löydettävissä kahden muun jälkeen.

M: palanutta puuta, mieletön rakenne! sitten turvevaihe, mausteet seuraavat perässä. hedelmääkin löytyy, oransseja hedelmiä. hieman suuta kuivattava. jälkimaku kohtuullisen lyhyt, ehkä mausteisuutta hieman ja hedelmänkuorta. täsmennetään jälkimausta: ei laphroaig-maista pitkää uutta turpeisuutta, mutta kuitenkin erittäin mukava jälkituntuma suuhun. 90 (ville 84).


Ardbeg Alligator 51,2 %

T: alkureaktio: ei oikein irtoa mitään. sitten savu häilyy jossain taustalla. savu hieman turpeisempi kuin kympissä. sen jälkeen paistettua serranoa. kanervaa. tuoksusta on kyllä ajan kanssa löydettävissä juttuja. auttaneeko lasissa olo, koska uusia juttuja alkaa löytyä? --> kympin jälkeen maistettua jotain toffeenomaista.

M: hyvin tumma suutuntuma, sopiva öljymäisyys, pähkinää, nugaata, alkoholi potkaisee vasta hetken kuluttua savun ryydittämänä. tuttu kuiva ardbeg-savu, puuta, hiiltä, seuraa. loppumaku vähemmän mausteinen, enemmän turpeinen kuin kymppi. moniosainen makumatka suussa. erilainen viski. --> caol ilan jälkeen erittäin messevä, nahkaa, miellyttävää savua, huikea kokonaisuus, jossa maku balanssissa. loppumaku erittäin miellyttävä, makeaa pähkinää, miellyttävää savua. Pisteet voisivat olla korkeammatkin, jos tuoksu olisi voimakkaampi. 93 (ville 85).


----
LISÄYS 19.12.2011: Maistettu Kampin Teerenpelissä Alligator uudemman kerran (4 € / 2cl):

Tuoksussa tummaa suklaata, savua, ratapihaa. Kertakaikkiaan valloittava.

Maussa hieman suuta kuivattavaa savua ja alkoholia, mutta kuitenkin riittävästi öljymäisyyttä ja rakennetta antamaan hyvin monipuolisen suutuntuman. Jälkimaussa kahvia ja joulumaisia mausteita (kanelia?). Ilman muuta tyrneä ja voimakas viski. Nauttisin tätä talvisella laavulla nuotion ääressä revontulien loimussa ja susien (tai krokodiilien?) ulvoessa taustalla. Viskin tasapaino voimastaan huolimatta hämmentävää. 95.
----


Kintra Caol Ila CS 62,6 %

T: kuivattua hedelmää, savuakin. alkoholi ei iske päälle. siirappia, poltettua sokeria. ei erityisen monipuolinen. öljymäisyyttä, jotain samaa kuin 12 yo:ssa (lääkemäisyyttä), ei hyvällä tavalla.

M: öljymäinen rakenne, suun kuivattava tanniinisuus jota seuraa töpäkkä alkoholi. taustalla seuraa kuitenkin aika miellyttävä savu. jakaa alkoholin hieman epäonnistuneesti. polttaa kielen etuosaa mutta ei täytä suuta. alkoholisuus balkanilaisen paloviinan sävyistä. vesitilkka tuo juttuja esiin: lääkeyrttimaisuutta, katkeroa. loppumaussa kaakaopapua/suklaata. Vesi loiventaa, mutta ei välttämättä paranna. alkoholi joka tapauksessa käyttäytyy väärin. --> lopulta pelotti ottaa siemaus alkoholisuuden takia. jälkimaku silti aika kiva. Jos alkoholi käyttäytyisi eri tavalla, niin pisteet olisivat voineet olla aivan toista. 83 (ville 82).

Yhteenveto:

Alligator lunasti paikkansa ja normiTEN maistui yhtä hyvältä kuin ennenkin. Villestä ei saatu Ardbeg-miestä, mutta allekirjoittanut lupaa kyllä jatkossakin kokeilla näitä. Yleisfiiliksenä on, että allikaattori antaa entistä enemmän hieman kultivoituneemmalle viskisuulle: ehkä siis mentiin hieman meidän maistajakykyjemme ylärajoilla.

1 kommentti:

  1. 19.12.2011 Alligatorin uusintamaistelun fiiliksiä lisätty.

    VastaaPoista