perjantai 28. lokakuuta 2011

Torstai-maistelua Sellon William K:ssa

Lyhyt esittely vieraskynän takaa: Olen tainnut osittain vaikuttaa bloginpitäjän viskiharrastuksen syntyyn, tarjoamalla kaverille omia suosikkiviskejäni hyllystäni vuosien varrella erilaisten illanviettojen yhteydessä. Parhaiten on tainnut osua Balvenien 21yo PortWood, mikä taitaa edelleen pitää kärkipaikkaa bloginpitäjän pistetilastossa. Mainio viski minunkin mielestäni. Oma viskiharrastukseni lähti liikkeelle osin sattuman kautta vuonna 2005, kun ulkomaankomennuksella ollessani tarjoutui edullinen verovapaa mahdollisuus kartuttaa pullokokoelmaa, ja samaan aikaan läheiseksi kollegaksi löytyi viskientusiasti. Viskimakuni on kohtuullisen monipuolinen - olen koulukuntaa "Joka tilanteeseen oma viski". Toisaalta arvostan savuisen suolaisia islay-viskejä, mutta myös hunajanektarimaisia speysideja, ja nyt onkin hakusessa se täydellinen tasapaino näiden ominaisuuksien välillä. Muutaman vuoden jälkeenkin olen vasta harrastukseni alussa, ja bloginpitäjän systemaattimuus ja omistautuneisuus harrastukselle on inspiroinut allekirjoittaneenkin taas uudelle entistä määrätietoisemmalle polulle mallasviskien pariin.

-VilleVillen maisteluita:
Töidenjälkeistä maistelutuokiota vietettiin Sellon William K:ssa kolmen lasin verran. Yleisenä huomiona paikasta on ystävällinen palvelu, ja hyvä yhdistelmä sekä oluita että viskejä. Erillinen viskilista kuitenkin puuttui, joten valintaa piti tehdä pullorivejä tarkkailemalla ja hintatietoja kyselemällä. Varsinaista asiantuntijapalvelua ei tällä kertaa tiskin takaa ollut tarjolla.


Bowmore 15yo Darkest (9,7e/4cl)

Tuoksu: Karamellia, toffeeta, oranssia hedelmää, miellyttävä savu.

Maku: Kuivempi kuin odotin, suutuntuma ohuehko, seuraavilla hörpyilla makeus jo tulee perässä, kuivaa sherryä, savu kivasti taustalla, turpeisuutta myös ilman savua, kytevää risukkoa? Oikein maukas kun päästiin vauhtiin, ja lopulta suukin täyttyi ja jälkimaku löytyi miellyttävästä nektarimaisuudesta.

85p.


Bunnahabhain 12yo (8e/4cl)

Tuoksu: Pehmeä, mallasta ja tammea löytyy, savu vähemmän ja sekin aika makeaa, taustalla makeaa hedelmäkompottia, mutta myös aika pistävää lääkemäisyyttä tai tinneriä. Ei ihan nappi.

Maku: Kyllä on ohut suutuntuma, ei täytä suuta, kuiva, alkoholimaisuutta, enemmän mallasta kuin savua, epämiellyttävää lääkeyrttiä, ei mitään hedelmäisyyttä tai makeutta, paitsi maltaista(?) tunkkaista versiota. Ei oo mun viski. En uskoisi islay'ksi jos en tietäisi.

77p.


Glendronach 18yo (13e/4cl) - onkos tää muuten Speyside vai Highland?

Tuoksu: Kuivattua hedelmää, olisko luumua tai rusinaa ehkä?, todella kivaa muutakin makeaa hedelmää, sitrusta tai aprikoosia myös, jopa viinirypälettä, jokatapauksessa huippuhyvä tuoksu. Puun savua myös mukana, ja ehkä nahkaa tms. paksumpaa tuoksua. Tätä haistelee mielellään!

Maku: Sherrypommi! Huikean kuivan viinimäinen sherryaromi, täydennettynä mausteisuudella. Taustalta nousee makeutta ja rusinaa, mutta jälkimaku silti hyvin kuiva, viinimäinen, puhdasta sherryä? Varsin kiva ei-savuviski, tätä haluaisi lisää.

90p, mutta tuoksu ansaitsisi enemmän

Vierestä hyllyllä olisi löytynyt myös Glendronach 33yo, mutta olisi mennyt vähän kalliiksi..Ei kommentteja:

Lähetä kommentti