keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Vertailu: Talisker 10yo, 13yo DE, 18yo & 25yo

Neljä Taliskeria rinnan. Lähtökohtina itselläni tuttu vain peruskymppi. Kaverilla aikoinaan maistettu 25yo paras koskaan maistamansa viski. (julkaistu aikaisemmin viskikaapissa).

Talisker 10 yo


t: petrolia, jotain semiepämiellyttävää
m: suola osuu kielelle ensin, merellisyys seuraa. varsin terävä. kuitenkin aika makea, sokerinen. jälkimaussa lievä turve joka on kuitenkin aika lyhyt. (82 & 83 pistettä.)


Talisker distiller's edition, 1993/2006

t: hedelmäisempi, karamellinen,
m: tasapainoinen, miellyttävän öljymäinen rakenne. kaikkea sopivasti. hedelmäinen, ei kuitenkaan savuinen. selkeästi pidempi jälkimaku. turpeisuus tulee vasta siellä. highlandparkmaista makeutta aluksi, ja sen jälkeen turvetta. HP:ssa vain näitä molempia on enemmän. (81 ja 91 pistettä.)


Talisker 18 yo

t: suola ja savu takaisin. ei enää hedelmää
m: rakenne korostetun öljymäinen. savua ja alkoholisuutta löytyy. kuitenkin harmillisen yksiulotteinen. jälkimaku on kyllä hyvä, mutta kovin lyhyt. Hulahtaa nopeasti ohi, vaikka suuntäytettä kyllä riittää. (86 & 86 pistettä.)


Talisker 25 yo, pullotettu 2005.

t: kompleksinen, yrttinen, tuoksultaan selkeästi alkoholisin. jotain mukavaa autonkumimaisuutta/bensaa?
m: mieletön hyökkäys suuhun. loistava balanssi öljyn ja terävyyden välillä. isoa mausteista, eikä mitään epämiellyttävää. Tynnyri, tammisuus ja juurevuus maistuu. suolaa, tyrskyä. Rakenne aika täydellinen. jälkimaku kuitenkin kerta kaikkiaan puuttuu. suun täyttävää alkoholisuutta. (90 & 92.)


Yleisfiilis: hyviä viskejä, mutta jälkimaun puuttuminen yleinen vaivaava ongelma. semiyksioikoisuus muissa paitsi DE:ssa. de:ssä vähän yritystä. eivät välttämättä kutsu maistelemaan ja ottamaan uusiakin naukkuja. Hinta-laatua mietittäessä paras se oli mielestäni 10yo:ssa ja ehkä DE:ssä. 25yo olisi ollut huippua, jos jälkimaun puolella olisi tullut vielä uudet nousut. Nyt niitä ei tullut.

___________________________________________________________________________

EDIT 23.4.2012: Erkan nuotit kolmen Taliskerin rinnakkaismaistelusta: 

 

1 kommentti: