maanantai 20. helmikuuta 2012

Uisge ja Benriach

Uisgessa oli tarjolla useampaa sorttia Benriachia. Tämä tosiseikka yhdistettynä Altian osaston loistavaan palveluun ja meininkiin piti allekirjoittaneen toisena Uisge-päivänä pitkään samalla seinustalla. Laseissa kävi pari hyvää ja pari erinomaista viskiä. Myös uusi Alkoon tulossa oleva rioja-viimeistely maistettiin. Tässä mielipiteitä:

Benriach 12yo port finish 46 % Importanticus Fumosus

Ensialkuun täytyy todeta, että niin tyylikäs ja omaan silmääni hyvin toimiva brändi kuin Benriach onkin, ovat nuo viskien wannabe-latinanimet aika bernhardilaiskoirasta. Asiaan. 

Tuoksussa jotain jäteöljymäistä, mistä en tykkää. Hentoa savua, kirsikkaa. New make -tyyppistä maltaista makeutta.

Maussa alkuun hyvin voimakkaan mausteisen suun täyttävä isku, joka sitten pehmenee aprikoosiseksi ja mukavaksi. Maun punaisuus on varsin nuorta ja raikasta. 88.


Benriach 15yo PX, 46 %

Tuoksu on hyvin nätti puhdas sherry. 

Maussa puhdashenkinen, tuore ja mehevä sherryisyys jatkuu. Kypsempää banaania, mustikkaa/kypsää vadelmaa. Hyvin toimiva alkoholisuus, luonnetta riittää ikäisekseen! Tasapainoisuus kuvaa hyvin tätä viskiä. Ehkä korkeintaan iän mahdollisesti tuomat maun lisätasot voisivat nostaa pisteitä. 90.


Suomi-Benriach 1993-2012, Rioja-finish, 56 %

Viskisieppo tietää kertoa, että tämä tulee pitkäripaiseen huhtikuun alkupuolella.
Tuoksussa nahkaa ja kevyen makean maukasta sherryä. 

Maussa iskevä alkoholi tuo veden silmiin. Alkuun ei ihmeempiä fiiliksiä. Veden myötä avautuu, mukaan tulee vaniljaa ja banaania. Kuitenkin vielä varautunut viski. 87.


Benriach 1975-2007 31yo, 53,7 % Port pipe cask, cask nr. 4451 btl. 355/707

Tällaisien pullojen kohdalla täytyy jälleen ylistää Uisgea tapahtumana. Se, että tavallisellakin palkansaajalla on mahdollisuus maistaa jotain huikeaa viskiä, on harvemmin mahdollista kotona. Allekirjoittaneellakin oli alun perin tarkoituksena pitäytyä entuudestaan tuntemattomissa peruspullotteissa, mutta mopohan karkasi käsistä jo hyvin aikaisessa vaiheessa törmäten päistikkaa useampiinkin suurmiesten herkkuihin. 

Tuoksu on perkeleen hyvä (tämä ilmaisu on suoraan maistelumuistiinpanoista, joten kirjattakoon se tähän krouvista kielestä huolimatta). Osin tummia rasvaisia fiiliksiä, sitten trooppisia hedelmiä, ananasta, port-viinin aromeja. 

Maussa tuntuvat trooppiset vivahteet, joita sopiva alkoholisuus ja snadi turpeisuus seuraavat. Jälkimaussa herkullinen ananashenkinen savu. Kertakaikkista hyvyyttä. 94.


Benriach 1984-2006 21 yo, 55 %, oloroso sherry butt, cask nr. 1438 btl. 408/658

Tuoksu on tumman sherryinen, tummia marjoja, uskomattoman syvä ja hienostunut. Nahkasohvaa. Lasin pyörittämisen jälkeen myös alkoholi ilmoittelee itsestään.

Maku: Wow! Kahvia, tupakkaa, sitten vahva alkoholi, joka on kuitenkin täydellisesti balanssissa. Alkoholin jälkeen viski rauhoittuu, kahvipapua. Kertakaikkinen elämys! 95.


Postutamos Scriptumondos: Olen pitänyt kaikista maistamistani Benriacheista 21yo Authenticusta lukuun ottamatta. Rikkaita makuja, suun täyttävää rakennetta. Kenties jotain tällaista ostoslistalle piakkoin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti