perjantai 10. helmikuuta 2012

Uisge 2012 - Gordon Muir

Gordon Muir sai ensimmäisen viskipäivän aikana niin paljon hehkutusta eri lähteistä, että päätin päättää ensimmäisen päiväni Uisgessa herran tastingissa. Kattaus oli varsin peruskamaa, joten juttujen perusteella tuonne eksyin: 


Listalla siis The Glenlivet 12yo, Balvenie 15yo single cask, Macallan 12yo, Old Pulteney 17yo, Talisker 10yo ja Lagavulin 16yo. 
Kattaus oli sinänsä mielenkiintoinen, että viskistä toiseen siirtyminen tuntui portaattomalta: edellisessä oli aina jotain samaa kuin seuraavassa. Muir jonkin verran avasikin näitä samankaltaisuuksia. Parin viskin kohdalla löytyi uutta mielenkiintoista tapaa löytää tuoksuja, kun lasia kehotettiin pitämään n. 20 cm:n päässä klyyvarista. Ja toden totta, sen myötä esim Glenlivetistä löytyi vahvaa päärynäisyyttä. 

Tasting oli kuitenkin kokonaisuudessaan ehkä hienoinen pettymys. Porukkaa oli paikalla vain 8 hlöä, mikä ei ehkä motivoinut Muiria? Joka tapauksessa mies tuntui vetävän aika vasemmalla kädellä eikä ainakaan erityisemmin huomioinut yleisöään. Myös tuo viskien draaman kaari ei alkuun auennut ennen kuin sitä erikseen kysyin. Miehen erittäin vahva aksentti teki seuraamisesta myös ajoittain hankalaa, vaikka lontoota mielestäni välttävästi taitankin. Muir esitteli pari maistelukikkaa (mm. nopeasti nuuhkaisten Lagaa ja siitä takaisin Glenlivetiin tai Taliskeriin, jolloin olisi pitänyt avautua uusia makuja), mutta oma nenäni ei ehkä näistä sitten kuitenkaan saanut kiinni. Siinä vaiheessa kun Muir kaatoi sormillaan klassisesti yhden laseistaan sitä tavoitellessaan, kävi mielessä, että itse kullakin taisi olla jo muutama drami koneessa...

Vaan ei siinä. Tänään jatkuu.

Gordon Muir

6 kommenttia:

 1. Sen verran kommentoin, että Gordon ei ollut ennen tastingia maistellut tuoremehua vahvempaa. Hän on tarkka tästä asiasta, vaikka aika eläväinen ja impulsiivinen herra onkin.

  VastaaPoista
 2. Jep, näinhän se viskisieppokin sanoi, voi hyvin olla. Olisi itse asiassa kiva kuulla jonkin muun paikalla olleen fiiliksiä tilaisuudesta. Itse sain kyllä enemmän irti muista tastingeista, joista Duncan Taylorista ja Laphroaigista tännekin vielä kirjailen.

  VastaaPoista
 3. Kaksi tilaisuudessa mukana ollutta mallasviskiseuran jäsentä kiitteli kovasti Gordon Muirin esitystä tavatessani heidät, eli muitakin mielipiteitä löytyi. Ehkä esitys oli turhan vaikeaselkoinen vasta viskinharrastuksen aloittaneelle noviisille? (Huomaa, miten helppoa on kirjoitella näitä nopeita olettamuksia).

  Näissä blogeissa on usein juuri se vika, että niiden kirjoittajat paiskaavat luettavaksemme aika pinnallisia, omia olettamuksiaan ja "fiilistelyjä", tarkistamatta yhtään faktoja, oikeinkirjoitusta, tai miettimättä kirjoituksien laatua suuremmin. Tähän puoleen kannattaa minusta panostaa, sillä laadukasta luettavaa ei synny nopeista "aivopieruista" ja nopeista päätelmistä.

  Toisaalta, ehkä se sitten on nimenomaan blogin rooli - toimia kirjoittajan omien, vähemmän mietittyjen aivoitusten tuuba-TVnä - ja lukijalle jää sitten vastuu miettiä oliko jutussa mitään ajatusta, vai onko kyseessä vain turhanpäiväistä roskaa nettiä kuormittamaan. Food for thought - julkisen kirjoittelun pitäisi lisätä myös vastuuta sisällöstä.

  VastaaPoista
 4. BTW, se Etelä-navalle unohdettu viski jäi sinne Shackletonilta - ei Shackeltonilta.

  http://www.thewhiskyexchange.com/shackletons-whisky-mackinlays-rare-old-highland-malt/

  Ja Douglas LAING & Co pullottaa viskiä - ei Laign.

  VastaaPoista
 5. Kiitos oikeinkirjoitusvinkeistä. Korjasin nuo. Nopeasti tuli laitettua väliaikaraportti, ja tosiaan oli muutama drami koneessa ainakin sitten tässä päässä siinä vaiheessa, olet oikeassa.

  Ymmärrän, että järjestävän tahon edustajana ja asiaan selkeästi kunnioitettavalla antaumuksella suhtautuvana otat nokkiisi, kun kevyesti arvostelin kyseistä tilaisuutta. Se ei vain mielestäni ollut niin antoisa kuin muut käymäni tilaisuudet. Sen ääneen sanomalla en silti mielestäni fleimannut koko messuja, vaan päin vastoin olen niitä hehkuttanut ja tulevaisuudessakin hehkuttamassa kunhan ehdin tässä vähän kirjoitella. Mitä heittooni Muirin humalatilasta tulee, hyökkäät aika kovaa kontekstin huomioon ottaen: kyseessä oli illan viimeinen setti ja omassa koneessa niitä drameja ainakin jo oli sen verran, että moinen ajatus (jota lähestyin lämmöllä), kävi mielessä. Ei kuitenkaan mielestäni ole suuren luokan ihmisoikeusloukkaus, jos pitkän päivän päätteeksi klo 22 epäilee jollakin olevan jo jokunen drami koneessa?

  Muirin tasting ei mielestäni ollut vaikeaselkoinen viskiteknisesti edes "vasta viskiharrastuksen aloittaneelle noviisille". Sen vaikeaselkoisuus muodostui paitsi Muirin vaikeasta aksentista myös hänen heikosta kontaktoinnistaan yleisön kanssa. Näistä kumpikaan asia ei liity viskitekniseen kompetenssiin. Mielestäni on kuitenkin harmi, että osaltasi vahvistat sellaista elitististä ajattelua, että ennen useiden vuosien aktiivista viskiharrastusta ei voisi esim. osallistua maistelutapahtumaan saatika kirjoittaa siitä julkisesti mielipidettään. Moinen ajattelu on kaukana siitä ajatuksesta, jota moni muu esittelijä edusti: Viski on hauskaa. En myöskään epäile, etteikö Muir olisi esimerkiksi loistavaa dösäseuraa viskimatkalla. Kyseisessä ohjatussa tastingissa hänen avunsa eivät vain mielestäni olleet yhtä kovaa luokkaa kuin mainitsemissani muissa eventeissä.

  Mitä tulee muuhun kritiikkiisi "näistä blogeista" ja niiden esittämistä pinnallisista olettamuksista ja fiilistelyistä, toteaisin saman kuin äsken: viskin pitäisi olla hauskaa. En tiedä, kuinka syvällistä tekstiä näistä juomista saa ja jokainen ymmärtää myös, että viskinuotit ovat henkilökohtaisia näkemyksiä ja mielipiteitä, eivät ehdottomia faktoja. Olen kuitenkin yrittänyt kirjoittaa esim. nuotteja siten, että saisin niiden perusteella itse kuvan siitä, mitä olen viskistä pitänyt. Jos kirjoittamani teksti on tyylilajillisesti sietämätöntä, annan luvan olla lukematta sitä. Sen tarkoituskaan ei kuitenkaan ole olla kaunokirjallista eikä sen pääpaino ole faktoissa.

  Kuten kirjoituksessani "tämän blogin tarkoitus" olen sanonut, tämä blogi toimii itselleni maistelunuottien varastona. Mikäli siitä on jollekin muulle jotain iloa, se on vain positiivista. Ja jos se taas on silkkaa roskaa, on se netin mittakaavassa kuitenkin aika pientä, vai mitä luulet?

  VastaaPoista
 6. Pullo hyvä, sinä et nyt vain ymmärrä lainkaan pointtiani tässä, vaan otat nokkiisi antamistani esimerkeistä, kuinka helppoa on mollata.

  Kun kirjoitat maisteluja ammatikseen vetävän henkilön olevan humalassa vetäessään maistelua selvästikin ajattelematta asiaa pahemmin, loukkaat kyseisen henkilön professionalismia räikeästi ja ilman perusteita. TÄMÄ on minusta huonoa bloggaamista.

  Nämä loput asiat, joista nyt nostat meteliä turhaan, olivat minun sinulle antamia eimerkkejä siitä, miten helppoa kirjoittelevan ihmisen on leimata toista muutamalla sanalla (kännissä, noviisi, jne). Leimasin ja vähättelin sinua ihan tarkoituksella - ei tuntunut mukavalta, eihän? Ainakin sen verran näytti suututtavan, ettet huomannut lainkaan minun käyttävän näitä pelkästään esimerkkeinä, ilman että aidosti olisin tätä mieltä.

  Luepa please uudelleen, ja mieti asiaa. En pidä blogiasi huonona, en ole laittanut sinua millekään mustalle listalle, enkä puutu mielipiteeseesi kyseisen maistelun annista. Ammatikseen viskistä puhuvan ammattilaisen leimaaminen kännissä jaarittelevaksi epäammattimaiseksi kaveriksi sen sijaan on tosiaankin minusta ikävää, ja ihan turhaa vain siksi, ettet saanut tastingista juuri mitään irti - itse. Toiset kuulemma saivat.

  VastaaPoista