keskiviikko 15. helmikuuta 2012

Mackmyraa Uisgessa

Koska ennakkoluulottomuus on valttia ja ruotsalaiset mukavia, aloitin Uisgeni tutustumalla länsinaapurin Mackmyran viskeihin. Nykyiselläänhän voisi oikeastaan sanoa, että viski on usein aika ruotsalainen tuote: selkeän luksus-statuksen omaava hifistelyn oikeuttava iloinen ja sosiaalinen juoma, joka korostaa nautinnollisia arvoja jopa siinä määrin, että melkein unohtaa kyseessä olevan kuitenkin nesteen, josta on mahdollisuus päihtyä. Kuten ruotsalaisuuteen, viskin juontiin kuuluu oleellisesti lähipiirin muistuttaminen siitä, että oli kyllä huisin mukavaa, enkä juovuksissa ollut yhtään! Aamulla mennään sitten Söderiin brunssille. Salonkikelpoista nautiskelua siis - toisin kuin reissaaminen sateiseen Skotlantiin ja nummilla kuljeskelu märin jaloin ja dramin siemailu jossain hämyisessä pubissa.

Näitä elämyksiä tarjoaa siis Mackmyra, vuonna 1999 perustettu tislaamo, joka tuottaa nykyisin 600 000 pulloa viskiä vuodessa. Valikoimasta löytyy tislettä savulla ja ilman, mutta mielenkiintoista on osittainen katajan käyttö savustuksessa. Toisena erikoisuutena on pienten 30-100-litraisten tynnyrien osittainen käyttö. Mackmyra on saanut muun muassa Murrayn viskiraamatussa useita kovia pistekellotuksia ja se listautui hiljan pörssiin, joten hyvin lienee bisnes lähtenyt pyörimään. Omassa lasissa käväisi neljä eri Mackmyraa, jotka kyllä tekivät kovan vaikutuksen.


Mackmyra Special 07 Framtidstro, 45,8 %, lanseerattu 2011.

Special 07 on majaillut lakkaliköörillä esimaustetussa tynnyrissä ja lakan vaikutuksen kyllä huomaa erityisesti tuoksussa positiivisena elementtinä. Tuoksu on jälkiruokaviinimäinen, makea, banaaninen. Maku on hieno ja puhdas. Menee minulla kategoriaan "perusviskit", mutta on varsin mainio sellainen. 89.


Mackmyra Reserve Single Cask "Rökig Sherry" 2007-2010, 53,5 %

Messujen toinen viski räjäyttikin sitten totaalisesti pankin. 30 litran ruotsalaisessa uudessa tammitynnyrissä kypsytetty katajasavustettu Single Cask oli yksi parhaita viskejä joita olen maistanut. Ja kun ikää on 3,5-vuotta! Tuoksu on kuin katajalla ja muulla jämäpuulla lämmitetty mummon savusauna. Savu on tässä jotain aivan omanlaistaan ja poikkesi ainakin kaikista niistä savuista, joita olen itse aikaisemmin maistanut. Upea! Suutuntumaltaan viski kuivattaa ja lämmittää, maku on pitkä ja monipuolinen. Pieni veden lisäys tuo nahkaisia tuntemuksia ja kuivempaa/puhtaampaa tammea. 95.


Mackmyra Moment Norrsken, 53,2 %, btl. nr. 1278/1492, lanseerattu 12/2011.

Moment-sarjaan on käytetty vain valikoituja tynnyreitä ja erät ovat hyvin rajoitettuja. Kyseisessä pullossa on bonuksena pullon ympärillä kuminen vyö, joka tuo siihen tiettyä homoeroottista jännitettä. Tuoksusta löysin banaania ja nahkaa. Makunsa oli taas hyvin maukas, eksoottista hedelmää, luonnetta ja voimaa! 88.


Mackmyra Den Första Utgåvan, 46,1 %

Tästä kaikki alkoi Mackmyran kohdalla. Viski on kypsynyt osin 100-litraisissa ruotsalaisissa tammitynnyreissä. Tuoksu on nuorempi kuin edellisissä, omenaa. Maultaan tämä on perusmallasviskiä: tavallisten kuolevaisten kamaa, mutta hyvää sellaista. 87.

Summa Summarum: Täytyy todeta, että Mackmyra vakuutti. Tislaamo myy myös yksityisille tynnyrimitassa tavaraa ja tuon rökig&sherryn litrahinnaksi ei tulisi Tanskasta haettuna kuin n. 110 €. Houkuttelevaa, perin houkuttelevaa...

Disclaimer: Tässä tekstissä ja (blogissa ylipäänsä) kirjoitellaan välillä hieman pilke silmäkulmassa. Tekstien tarkoitus ei ole loukata ketään. Hyvä lukija, mikäli koit loukkaantuvasi, istu soffalle, kaada itsellesi drami ja relaa. Kyllä se siitä! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti