maanantai 30. tammikuuta 2012

Turistitasting vol. II

Oli jälleen aika kokoontua kahdeksan viskituristin kanssa muutaman dramin ääreen. Kun edellinen turistitasting pyrki esittelemään monille viskin ensikertalaisille erityyppisiä viskejä, toisen illan kattauksessa oli teemana erilaiset savut. Jälkeenpäin ajatellen teemaa olisi voinut kutsua myös erilaisiksi saariksi, koska kaikki viskit edustivat merellisyyttä sijainniltaan. Mukana oli allekirjoittaneen lisäksi pari jo jonkin verran maistellutta, jokunen edellisessä tastingissa kasteensa saanut ja pari puhdasta keltanokkaa. Kattaus oli seuraavanlainen:

1. Jura 16yo Diurachs' own, 40 %
2. Highland Park 1998 travel retail, 40 %
3. Talisker 10yo, 45,8 %
4. Ardbeg 10yo, 46 %
5. Bowmore 17yo, Duthie's, 46 %
6. Caol Ila CS, 59,2 %


Ajatuksena etukäteen oli, että aloitetaan "perusviskillä", josta sitten siirrytään hienoisen turpeisuuden myötä merellisiin fiiliksiin ja Ardbegin hiilisavun kautta Bowmoren sitruksiseen pistävyyteen ja päätetään setti tynnyrivahvuiseen monsteriin. Seuraavana päivänä maistelijoiden muistiinpanopapereista löytyi sen kummemmin editoimatta seuraavia luonnehdintoja (piste erottaa pääsääntöisesti eri kirjoittajat):


1. Jura 16yo

Makea, lämmin, fariinisokeria, sytyttämätön vaniljasikari. Turpeinen, kuiva, suolainen jälkimaku, karviainen, laku. Konu. Whisky eli sitä, miltä whisky maistuu. Makeaa konjakkia, lämmin, vaniljaa, soraa. Hapan, ruisleiää, turvetta, helppo. Jälkimaku suolainen, hieman karvas. Paahtunut. Tuoksu ja maku eivät vastaa.


2. Highland Park 1998

Tuoksu: kevyt makeus. Hento, hieman puuhiiltä, heinää. Nokkospuska.

Maku: Öljyinen. Kukka. Kevyttä savua. Terävä. Kuin juoksisi alasti keväisellä kukkakedolla. Öljyinen suutuntuma, hieman vetinen, helppo. Vähän blatantti. Kukkaisa.


Talisker 10yo

Tuoksu: Kitkerä, kylmä, pistävä, kevyt savu. Merellistä suolaa, kettinkiä. Pilssivettä, polttoöljyä. Konttilaivan yläkantta ja sen filippiiniläistä matruusia. Öljyä, kettinkiä ja verta. Yarr!

Maku: Suola, mausteinen. Jälkimaussa lakritsia ja voita. Kuiva, savuinen, pistävä, lämmittävä, tervainen/pippuria, jyrkkä/väkivaltainen, pieni makeus käy välillä. Karatepotku kurkkuun. Matruusi basaarissa mausteostoksilla. Öljyinen.


4. Ardbeg 10yo, 46 %

Tuoksu: lämminsavuinen, hiili. Nokinen savu, lihaa, sauna. Navetta. Puhdasta savusaunaa.

Maku: Makea, savuinen makkara? Lihaisa makkarainen, nokinen maku, turvesavukinkku, rusinainen! Jännän äärellä, alku hyvä, mutta turpeinen. Nokinen, lääkemäinen, savua ja hiiltä, jälkimaussa suuvesi/betadine.


5. Bowmore 17yo, Duthie's


Tuoksu: Epämiellyttävä, kitkerä. Kirpeä, sitruksinen,/greipin kuorta, viiniä. Hedelmää, sitrusta, jotain maustetta, toffee. Mitäänsanomaton.

Maku: Savu kiva, hyvä, hedelmä, hiilinen. Toffee, viipyilevä, kirpakkaa, hyväilevä tuntuma, jälkimaussa hedelmää, pistävä. Alabama ja banjo, toimii alusta loppuun. Makea hedelmä, meloni. Kirpakka, makea.


6. Caol Ila CS

Tuoksu: Savua, alkoholi pistää nenään. Märkiä lehtiä poltetaan. Alkoholinen. Ujo, tukkoinen, pinttynyttä savua, vesi ei juurikaan avaa, kirsikkaa? Sitrus.

Maku: Öljyinen, pähkinää, savua. Poltti ja puudutti, mutta miellyttävästi. Alkusavu kuivattava, hiiltä ja jotain, kiva vaikka väkevä, hellä mutta määrätietoinen, pähkinää. Hedelmäistä, parani vedellä, mutta silti liian HC.


No mutta. Kuinkas ne sitten loppujen lopuksi maistuivat? Osallistujia pyydettiin tuttuun tapaan pisteyttämään viskit, koska eihän noista pelkistä luonnehdinnoissa tule loppujen lopuksi kuin vihaiseksi. Keskiarvojen mukaan viskit sijoittuivat seuraavasti:

1. Caol Ila CS: 82,8
2. Ardbeg 10yo: 81,75
3. Talisker 10yo: 80,8
4. Bowmore 17yo Duthie's: 79,4
5. Jura 16yo: 76,9
6. Highland Park 1998: 76,9


Koska kuitenkin osallistujat skaalasivat arvosanojaan hyvin eri tavoin (keskimääräiset annetut arvosanat osallistujoittain hajosivat 88,5:stä 68,3:een.), osoittautui hedelmälliseksi pisteyttää viskit myös sen mukaan, että yksittäisen maistajan voittajaviski sai kolme pistettä, kakkonen kaksi ja kolmonen yhden pisteen. Tällöin pisteet näyttivät seuraavilta:

1. Caol Ila, 28 pts
2. Ardbeg, 26 pts
3. Bowmore, 25 pts
4. Talisker, 21 pts
5. Jura, 16 pts
6. HP, 12 pts


Ardbeg ja Bowmore ottivat tässä kolme ykkössijaa kumpainenkin, Caol Ila vain yhden. Ila kuitenkin maistui tasaisimmin kaikille.


Yhteenvetoa: Vaikka kotivaraston viskivalikoima on tietysti rajallinen, tasting oli kattauksensa puolesta onnistunut: riittävän erilaisia viskejä ja riittävän erilaisia savuja. Kilchomanin olisin ilman muuta ottanut tähän mukaan, jos olisi löytynyt. Samoin joku Laphroaig olisi toki puoltanut paikkansa. Tynnyrivahvuinen Caol Ila osoitti edellisen tastingin mukaisesti tynnyrivahvuisten viehätyksen: Laphroaig CS:n tapaan sekin keräsi laajalti kannatusta. Jura ei saavuttanut suurta suosiota kuin Eläväpullon lasissa: tästä viskistä onkin tulossa vielä oma entrynsa, koska kyseessä oli minulle ainoa uusi viski.

Viskien pisteyttäminen toi jälleen mielenkiintoista todistusarvoa siitä, että maistajat keskimäärin pitävät samantyylisistä viskeistä. Tästä ainoana poikkeuksena oli Ardbeg, joka jakoi maistajia maistelukokemuksien mukaan: hieman enemmän maistelleet tykkäsivät ja ensikertalaiset eivät niinkään. Ehkä Arttu vaatii siis jokusen kokemuksen viskeistä ennen kuin se alkaa aueta? Tasting ei täysin täyttänyt odotuksiaan vain siltä kantilta, että yksi täydellinen viskineitsyt ei sitten oikein syttynyt viskeille ylipäänsä.

Kuriositeettina mainittakoon, että ainoa osallistuja, jonka nuoteista puhtaaksikirjoittajalla oli vaikea saada tolkkua, oli lääkäri. Mutta kaipa se kuuluu osaksi ammattia. Ensi kerralla annan herralle paperin sijaan sanelukoneen.

Eläväpullo kuittaa ja jää odottamaan seuraavaa turistitastingia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti