torstai 12. tammikuuta 2012

Arran 12yo Single Cask 1996-2008, Bottled for Savonlinna Syndicate, 57,1 %

Marraskuussa 2011 Eläväpullo karkasi hetkeksi Suomen pimeydestä ja kylmyydestä Thaimaahan ja lentokentältä tarttui mukaan matkapulloksi Balvenien 21yo. Viski yhdistää, ja lentomatkasta sukeutuikin mukava kun sain tarjota lennolla vierustoverilleni myös pari naukkua tätä hienoa juomaa. Kun viskit näin ollen luontaisesti muodostuivat puheenaiheeksi, kävi ilmi, että Savonlinnasta kotoisin oleva vierustoverini lähipiiri oli hankkinut kokonaisen tynnyrin Arranin tislaamolta ja tämä viski oli pullotettu vuonna 2008. Lomatoivotusten yhteydessä hän sitten lupaili lähettävänsä samplen tuosta viskistä kun se toki minua kiinnosti. Sample tuli, siitä isot kiitokset, ja tältä se sitten maistui: 

Arran 12yo Single Cask 1996-2008, Bottled for Savonlinna Syndicate, matured in ex-bourbon barrel, 57,1 % % (pullossa ei lukenut voltteja, selvitetään vielä tämä)

Tuoksu on suoraviivainen, ruohoinen, rasvaista possua, sitten sitrusta. Varsin raikas. Tuoreen hedelmän makeutta. Puoli tuntia lasissa ja mukaan tulee vahamaisempia piirteitä ja hunajaa. Appelsiini/mandariinimarmeladia. Tynnyrin vaikutuksen huomaa myös. Erittäin miellyttävä kesäinen tuoksu, jota nuuhkii mielellään pidempäänkin.
Maussa suun täyttävä mausteisuus yhdistettynä raikkaan keltaisiin hedelmiin purskahtelee hapokkaasti suuhun. Alkoholi tuntuu kirpakkuutena kielellä, joten veikkaisin, että tässä on 50 %:n tietämillä sitä itseään. Alkoholisuus on tässä kuitenkin ehdottoman miellyttävää. Yleistuntumaltaan raikas, kukkainen viski, jossa lopussa nousee vaniljaisia, puumaisia ja viiniinkin vivahtavia sävyjä esiin. Paljon samaa kuin Glen Ordissa. Suuhun jää mukavan mineraalinen kesäisen lämmittävä tuntuma. Tämä viski nautitaan mökin terassilla auringon paistaessa, kärpästen pörrätessä korvan juuressa mukavassa lepotuolissa rötväten. Huippukamaa, mistä onnittelut Savonlinnan suuntaan ja kiitokset samplesta! 93.

 Edit: Voltit päivitetty. En olisi ikinä uskonut, että on näin paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti