maanantai 19. marraskuuta 2012

Onko batcheissa eroja? Laphroaig 10yo tynnyrivahvuiset rivissä

Laphroaigin perusvalikoimaan on pitkään kuulunut peruskympin lisäksi tynnyrivahvuinen kymppivuotias viski. Vanhempia versioita arvostetaan nykyisin korkealle, kuten usein tuntuu ajan muistoja kultaavan vaikutuksen myötä tapahtuvan. Laphroaig yhtenäisti tynnyrivahvuisten pullojensa ulkomuodon vuonna 2009 sen lanseeratessa 001 batchin. Sittemmin on ilmestynyt batcheja 002:sta lähinnä jenkkimarkkinoille suunnattuun 004:seen. Ymmärtääkseni Laphroaig ei ole pyrkinyt varsinaisesti tekemään näistä erityisen toisistaan poikkeavia, mutta on halunnut palvella batch-numeroita joka tapauksessa kaivelevia harrastajia painamalla merkinnän isolla pullon kylkeen. Toki taustalla on varmasti ollut myös ajatus, että joku hölmö (kröhön, kuten allekirjoittanut) äityisi hankkimaan kaikki batchit keräily- tai myöhemmässä vertailumielessä.

Viskikaapissa on puheltu pintapuolisesti näiden eroista, mutta kovin vahvoja mielipiteitä kunkin paremmuudesta ei ole esiintynyt. Piti siis lähteä selvittämään, olisiko eroja löydettävissä. Tarjolle löytyi batchit 001, 003 ja 004, sekä verrokiksi vanhempi "green stripe" -pullote, joka tosin oli ollut auki lähemmäs kymmenen vuotta, joten ei siinä mielessä varmastikaan kovin kriittisin silmin tehtyä vertailua kestä. Myös 001 oli ollut auki useamman kuukauden ja maistossa olivat viimeiset pisarat, kun taasen 003 ja 004 olivat likipitäen ensimmäiset hörpyt pulloistaan. Tutkimusmenetelmät eivät siis täysin päivänvaloa kestäneet, mutta tutkittava silti oli, kun lasiinkin oli jo ehtinyt kaataa.


Laproaigh Cask Strength 001 57,8%

Tuoksu on alkuun maltillinen ja hedelmäinen. Varsin hieno lyijyisen savun ja makeuden yhdistelmä. Poltetun kasken savua. Makeus taittuu jopa maitosuklaiseen päin. 

Maku on kovan ja kuivan savuinen sekä suoraviivainen.Silti yleistunnelma on pehmeä ja makeutta yhdistän tuoksun mukaisesti maitosuklaiseen. Hieno viski. Jälkimaussa tässä korostuu omaan suuhun oikealla tavalla lyijykynämäinen fiilis. 004:sen jälkeen suoraviivaisempi bourbon-ajatus taustalla: tammi tuntuu. On mielipideasia, tykkääkö vai ei. 91. 

Ville: T: Ei paksua makeutta, jota joskus toivoisi rinnalle, eli heiman ohut, vaikka tuoksu onkin herkullinen. Savua rupeaa sitten nousemaan. M: Keltaisempi, hedelmäisempi kuin muut. Tuntuu myös nuoremmalta ja raikkaammalta. Fantastinen draamankaari: hörppy-siemaus-jälkimaku. Tykkään oikeinkin paljon. Savu on ehtaa lapparia, ja kehitys suussa on huippukiva. Villen pisteet: 91.


Laproaigh Cask Strength 003 55,3%

Tuoksu on hieman sulkeutuneempi kuin 001, hedelmäisyydessään raikkaampi ja hieman vähemmän savuinen. Hieman pehmeämpi myös, mutta ero on todella pieni. sitten makeus lisääntyy, ja siinä on jotain fudgemaista.

Maku on 001:stä terävämpi, makeampi ja makeudessaan suuntäyttävämpi. Lyijyisyys myös kovempi. Tämä on hedelmäisen lyijykynän ystävälle. Omaan suuhuni tuo lyijyisyys menee jo hieman yli, joskin jälkimaussa se sitten kyllä lieventyy jo paikoitellen erittäinkin mukavaan pehmeyteen nostaen tämän jälkimaussa setin ykköseksi. 89.

Ville: T: Hyvin paksu savu. Makein ja savuisin näistä. M: Hieman makeampi kuin 001, ei niin raikas. Hieman vahvempi alkoholi pienellä epäpuhtaudella. Tummempi kuin 001. Lakritsa/lyijy on tässä vahvempi kuin muissa, ja huomaan siitä tykkääväni. "Tyypillisin" Laphroaig itselleni. Lakritsanjuuri/lyijy on juuri kohdallaan. Makeus on yrttistä mausteista sorttia. Villen pisteet: 92.


Laproaigh Cask Strength 004 58,3%

Tuoksu on selvästi suoraviivaisempi ja savuisempi heti alkuun. Tuhkaista kuivaa savua terävämmällä ja kovemmalla tavalla kuin muissa. Kovuudessa jotain tinnerimäisyyttä, hyvällä tavalla. 

Maussa iskee heti alkuun suuta kuivattava tanniinisuus, jota on yleensä tottunut yhdistämään oloroso-sherryyn. Erittäin voimakas suutuntuma, polttavuutta. Selkeästi terävin näistä. Tämä on näistä ainoa, johon tekee heti mieli lisätä vettä. Toisaalta myös jälkimaku tuntuu aika voimakkaalta ja kovan alkoholisuuden ryydittämältä. Veden lisääminen auttaa selvästi. Sherryvaikutus pysyy läpi viskin, ja siinä mielessä tämä tuntuisi hieman eroavan joukosta. Erotteluparin 001:sen kanssa tuntui saavan, joista ensimmäisessä oli enemmän bourbontammea. Mikäli pitää sherryvaikutuksesta, niin tämä voi kyllä toimia. Omaan suuhuni ottaisin ehkä mielummin "puhtaampana". 89.

Ville: T: Hieman alkoholisempi tuntu. Makea. M: Tanniinisen kuivattava. Terävä, mutta terävyys ei kuljeta pelkästään hyviä asioita, vaan mukana on myös viinaisuutta. Jotenkin eniten nykyviskin tuntu: tästä löytyviä asioita tunnutaan tällä hetkellä korostavan viskimarkkinoilla. Vastaavan vertauksen löydän esimerkiksi Bowmoresta, jossa tämä muistuttaisi Enigmaa verrattuna normaaliin 12-vuotiaaseen. Sherryn tuntu tuo tähän jotain lisää. Villen pisteet: 90.


Laproaigh Cask Strength 'Green Stripe' 57,3%
Tuoksu on alkuun ennen viskin heiluttelua lasissa jopa kukkea. Ei savua mailla halmeilla. Vehreää makeutta. Viskin liikuttelun jälkeen vehreyden sekaan tulee jonkin verran voimaa. Hento savu ryydittää hyvin tummaa makeaa yleistunnelmaa. Tyylikäs. 

Maun kihelmöivyys leviää suuhun voimakkaana ja täyttävänä. Alkoholi pitää otteessaan, mutta on silti tyylikästä. Toisessa aallossa vyöryy keltaisen kukkainen makeus, jota ei yhdistäisi islaylle. Vasta kolmannessa aallossa tulee pehmeä turvesavu. Pehmeä ja nautinnollinen, tuo kerta kaikkiaan veden kielelle. Jälkimaku tuo nuotiosavua nuuksiolaisittain. Tämä on enemmänkin herkkä kuin savumonsteri. jälkimaku ei kuitenkaan ehkä maailman pisin.Tuli mieleen männäviikolla juodut Balblairit makeudessaan. 90.

Ville: T: Herkullinen. Paksu. Tuntuu kuin höyryt nousisivat lasiin. Enemmän lakritsia kuin muissa. Muut ovat pinnallisia. Tuoksujen ykkönen. M: Hyvin tumma perustuntu. Myskisen ruskea. Sikarilaatikkoa. Mehukkaan makean mausteisen savuinen balanssi, joka on arvostettavaa viskissä. Maku, jälkimaku ja tuoksu kulkevat kaikki mukavasti liitossa. Holista ei voi sanoa pahaa: miehekkään tyrnävää, mutta silti varsin pehmoinen kosketus.Villen pisteet: 92.


Kommentit: Tähän tastingiin ryhtyminen pelotti hieman etukäteen, koska ei voinut olla varma, löytyisikö näiden välillä eroja. Vaan löytyihän niitä. Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että en varmuudella osaisi erottaa, mitä yksittäistä batchia juon jos vertailutilannetta ei olisi. Samoin uskoisin, että silmät kiinni en osaisi sanoa, mikä batch on kyseessä, vaikka kaikki olisivat nenän edessä. Sen verran samasta tavarasta (tai heikosti kultivoituneesta suusta) on kyse. Pisteet annettiin rehellisesti tunnelman mukaan, mutta en osaa sanoa, olisivatko esimerkiksi 001 ja 003 eronneet toisistaan kahden pisteen vertaa, jos mukana olisi ollut myös muiden tislaamojen verrokkiviskejä.

Selvästi joukosta erottuva oli tuo green stripe, jonka omistaja kyllä sanoi, että savu olisi hänen mielestään vuosien varrella hieman hälvennyt. En kuitenkaan tämän maistelun seurauksena lähtisi tuosta monia satoja maksamaan, vaikka jossain vastaan tulisikin.

Erikoinen oli myös molempien maistelijoiden toisistaan erillinen havainto 004:sen sherryisyydestä. Se oli makuprofiililtaan selvästi erilainen. Kun pulloa katsoi, niin värikin tuntui olevan aika punertava, mutta toisista ei ollut kokonaista pulloa verrokiksi, joten vaikea sanoa siitä tarkemmin.

Suosikeissa mielipiteemme jakautuivat. Siitä olimme kuitenkin yksimielisiä, että loistavia drameja illan viimeiseksi jo hieman marinoituneeseen suuhun. Ville tiivisti pienet erot seuraavasti:

Batch 001: raikas hedelmä
Batch 003: makean paksu lakritsa
Batch 004: kuivattava tammi ja sherryi
Green Stripe: ruskea myski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti