keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Benriach 18yo 1994-2012 for Finland, Peated, Tawny Port Finish, 49,6 %

Maistossa tuoreeltaan Alkoon ilmestynyt vain Suomen markkinoille pullotettu 18-vuotias Benriach. Tämä single cask -pullote on savustettua mallasta ja viimeistelty Tawny portviinitynnyrissä. Hinta alkossa on 89,90 €, eli varsin kohtuullinen, jos vertaa vastaaviin Benriachin single caskeihin maailmalla. Maistetaan.

Benriach 18yo 1994-2012 specially selected and bottled for Finland, Peated, Tawny Port Finish, Cask no. 3585, 301 bottles, 49,6 %

Tuoksu: Alkuun jännän ruutinen/metallinen, sitten tummanruskeaa tai jopa mustaa hedelmäisyyttä, joka vaanii taustalla. Lasin pyörittämisen jälkeen hyvin tumma marjaisuus nostaa päätään ja pehmeän maltillinen savu häilyy hyvin integroituneena mukana. Alkoholi ei tunnu tuoksussa alkuunkaan pistävänä, eli voltit vaikuttavat olevan hyvin kohdallaan. Tippa vettä avaa hedelmää esiin. Tuoksu on lupaava, ei kuitenkaan voimakkaimmasta päästä. Voisi olettaa avautuvan ajan kanssa.

Maku: Tumma tuoksun mukainen tunnelma leviää suuhun: marjaista makeutta ja hyvin makuun integroitua savua. Miellyttävä suutuntuma. Alkoholi on hyvin maltillinen ja hieman mausteisen pistelevä. Sitten jokin aika erikoinen makeus nostaa päätään, ja tämä ei ensialkuun säväytä. Hieman päälleliimattua punaista kielen takaosassa tuntuvaa makeutta. Jälkimaku jättää tässä kuitenkin eniten toivomisen varaa: kovin lyhyeksi jää elämys. Yhteenvetona voimaa ja savuisuutta löytyy mukavasti, mutta marjainen ylimakeus on mielestäni hieman liikaa. Kuitenkin paljon hyvää. Jätän poikkeuksellisesti yhden pisteen heiton ja tarkennan myöhemmin, koska oli hieman vaikea päättää suhtautumistaan tuohon makeudeksi kuvaamaani. 88-89.

Ville: T: Miellyttävä. Paksu. Hauskaa hunajanektarimaista makeutta savun rinnalla. Marjaa: kirsikkaa/herukkaa. Yrttinen. Ehdottoman kiinnostava. Mineraalisuutta. M: Todella turpeinen savu. Kuivempi kuin mitä tuoksun perusteella olisi odottanut. Kuivaa ja terävääkin austeisuutta aika paljon, kanelia, neilikkaa, ei kuitenkaan pippurisuutta. Glenfiddich-mallasta loppuun, kivalla tavalla, kuitenkin lyhyt loppu. Hyvä viski, ainoa josta miinusta on jälkimaun kesto. Villen pisteet: 92.

Miklos T: Mieto, hedelmäinen savu. Houkutteleva. Saunan kiuaskiviä kylmänä. Savu varsin voimakas. M: Alkoholi suutuntumaltaan kiva. Mukava turpeinen savu. Makea vivahde on, mutta taittuu kuivempaan loppuun. Panostaa enemmän räjähtävään suutuntumaan kuin loppuun. Tuoksussa oli enemmän vivahteita kuin maussa, mutta ei tämä silti huono ole. Tuoksu oli todella lupaava, maun alun savuturvepläjäys oli kiva, mutta sitten loppui vähän lyhyeen. Mikloksen pisteet: 90.

A Posteriori
: On hienoa, että Alkoon on saatu jälleen yksi laadukas viski. Tässä on ilman muuta jotain sellaista spessua, minkä takia sitä kannattaa ainakin maistaa. Tuohon omaan suuhun iskeneeseen outoon makeuteen (jota maistelukaverit eivät samassa määrin allekirjoittaneet) täytyy vielä perehtyä tarkemmin lisädramien kanssa. Viski oli lisäksi hieman sulkeutunut, kuten monasti juuri avatun viskin kanssa on (vaikka tätä seisotettiin lasissa n. tunti ennen maistoa) Hinta ei myöskään toki ole hyllyn halvin, mutta eipä näitä single caskeja paljon halvemmallakaan saa. Kyseinen viski on myös mielestäni aivan eri planeetalta kuin aikaisempi 18-vuotias Rioja-viimeistely. Jännä sinänsä, että tuon pullon, jota Arkadiankin hyllyssä edelleen oli, myyntihinta on n. 121 €. Hyvää duunia on siis tehty tämän tynskän kanssa, kiitokset siis taholle jolle ne kuuluvat.

Loppuillasta otimme referenssiksi vielä tämän samantyylisen makuprofiilin omaavan 1984 single caskin, ja kyllähän se pyyhki suomipullolla pöytää kaikkien maistajien mielestä. Mutta toki ikääkin oli jo rutkasti enemmän.


1 kommentti:

  1. Eilen tutustuin tähän uutuuteen ihan ajan kanssa ja pieni pettymyshän tuo oli. Varsin keskitasoinen ja tylsähkö turpeinen viiniviimeistely tämä mielestäni on. Kirjoitit tämän olevan "aivan eri planeetalta kuin aikaisempi 18-vuotias Rioja-viimeistely", mistä olen kyllä aivan eri linjoilla. Tämä turpeinen #3585 ei rinnakakinmaistelussa yltänyt lähellekään "Riojan" tyylikkyyttä ja monivivahteisuutta, mikä tekeekin siitä mielestäni parhaan Alkolle pullotetun BenRiachin kautta aikojen.
    Näin nämä makuasiat eroavat, mutta sehän on vain rikkaus tässä viskien monipuolisessa maailmassa.

    VastaaPoista