lauantai 26. tammikuuta 2013

Balblairit 1996 ja 1975


Cinderellan viskimessuilla maistossa kaksi jo hieman ikää saanutta Balblairia.

Balblair 1996, 46 %

Tämä travel retail -pullote on 100 % ex-bourbontynnyreistä.

Tuoksu: Keltaista ei enää niin raikasta hedelmää.

Maku: Kihelmoivä keltaisuus, hyvä tasapaino. Kevyenä perusviskinä muidenkin maistamieni Balblairien tapaan maukas ja vähän jo syvyyttä ja tyyliäkin on mukana. Merkille pantavaa on, ettei mitään epämiellyttävää löydy, mikä on jo sinänsä kova juttu. 88


Balblair 1975, 46 % (hinta: 60sek/2 cl)

Tämä vanhempi yksilö on taasen 100 % sherrytynnyreissä kypsytetty (mitä en tiennyt maistohetkellä).

Tuoksu: Tämä on jo enemmän tumman maanlaheinen kuin keltaisen karkkinen.

Maku: Tuo veden kielelle öljyisellä suutuntumallaan ja maukkaan kihelmöivällä alkoholilla. Keltaisena viskinä tämö on jo hieno. Ruohoista voimaa ja iän tuomaa syvyyttä. Silti minulla on vaikeuksia suhtautua Balblairiin täydellä vakavuudella. Kujeileva luonteensa on iästä huolimatta taustalla. Ei hintansa väärti. 90.


2 kommenttia:

  1. Tuo vuoden 1975 pullotetta koskeva loppukommenttisi herätti ihmetystä: kyllä 60 kruunua - eli noin 7 euroa - 2 cl:n annoksesta yli 30-vuotiasta viskiä on minusta todella edullinen hinta. Kuinka halvalla olisi pitänyt saada, kun pullote muiden kuvailujesi perusteella kuitenkin oli ihan ok??

    VastaaPoista
  2. Hyvä pointti. Omat muistiinpanoni olivat tämän kohdalla hieman epäselvät, olin muistaakseni kirjoittanut hinnaksi 60sek/iso huikka. Se on silti saattanut tarkoittaa 1 cl:n annosta, jonka kaataja kaatoi varsin liberaalisti (mitä tuolla tehtiin paljon). Todennäköisesti vertasin mielessäni 7e:n senttihintaa pullon myyntihintaan ja totesin siihen, että ei kuitenkaan hintansa väärti, vaikka maukas viski olikin.

    Todettakoon samaan syssyyn, että Balblairit ovat kyllä osoittautuneet kelvollisiksi viskeiksi ja tietyllä tavalla se seikka miellyttää, että turhaa kikkailua ei esiinny, vaan ollaan aika samanlaisen tuotteen äärellä joka kerta, jota ikä sitten vain hieman syventää ja monimuotoistaa. Tislaamokaraktääri siis tuntuisi olevan helppo tunnistaa. Toki korjatkoon joku, jos on eri mieltä.

    VastaaPoista