perjantai 10. elokuuta 2012

Laphroaig Cáirdeas Origin / Feis Ile 2012, 51,2 %

Maistovuorossa on Islayn vuosittaisen juhlan kunniaksi pullotettu Laphroaig Cáirdeas Origin. Kyseinen viski juhlistaa samalla heidän oman Friends of Laphroaig -jäsenyysohjelmansa 18-vuotista taivalta ja sen koostumus onkin paperilla varsin mielenkiintoinen: puolet viskistä on ensimmäisestä julkaistusta Cáirdeas-pullotteesta vuodelta 2008, joka on tällä hetkellä 13-21 vuotiasta ja jota on siis jatkokypsytetty tynnyrissä. Toinen puoli on 7-vuotiasta alusta asti quarter caskissa majaillutta tislettä. Laphroaig Quarter Caskin ystävälle siis mielenkiintoinen tuttavuus, varsinkin kun voltit on jätetty aika täydellisen tuntuisiin 51,2 %:iin. 

Maistoin tämän nuotteja kirjaten kahteen kertaan, ja kerroilla oli niin paljon aikaa välissä, etten muistanut edellisestä mitään kirjatessani toisia nuotteja. Katsoin sitten vasta toisen maiston jälkeen ensimmäisiä nuotteja ja olin mielestäni itseni kanssa aika lailla samaa mieltä. Laitan tähän nyt kuitenkin molemmat maistelukokemukset sellaisenaan, koska ne mielestäni valottavat hyvin sitä, miten erilaisia assosiaatioita viskistä voi eri kertoina nousta. Tässä on myös blogin tai muuten vain muistiinpanojen kirjoittelun hauska puoli: voi harrastaa analyyttista ja vertailevaa viskinmaistelua itsensä kanssa. 

Ensimmäisessä maistossa alla oli pieni siivu Quarter Caskia. Toisessa maistossa referenssiviskeinä olivat Quarter Cask ja 18yo. Toinen maisto oli muutenkin perusteellisempi. Viskiä ei pisteytetty ensimmäisellä kerralla.

Laphroaig Cáirdeas Origin / Feis Ile 2012, 51,2 %

Ensimmäisen maiston tuoksu: Alkuun pehmeän hedelmäinen ja nahkainen. Lasin pyörittämisen jälkeen miellyttävä savuinen alkoholisuus, jossa on tuttua Laphroaigia, mutta tuoksu on varsin monipuolinen. Veden lisäämisen myötä hedelmäisyys lisääntyy, jotain kypsää tuntua (banaania?). Myös jotain vihreää ja nurmikkoista?

Toisen maiston tuoksu: Sulkeutunut. 18yo:n aromien jälkeen on vaikea saada tuntumaa. Pari tippaa vettä avaa selvästi ja tuo asfalttia, lakritsia. Jopa jotain kesäisen kukkaisaa helleilmaa. Myös tummempaa nahkaisuutta. Tammipuuverstasta ja muuta vastaavaa iäkkyyden tuntua. Tummasävytteisempi kuin 18yo. Jos tästä vielä aukenee, niin todella potentiaalinen. 

Ensimmäisen maiston maku: Kielellä kovempi ja kuivempi kuin Quarter. Sitten alkoholin myötä tulee isosti voimaa suuhun, vielä paljon enemmän kuin Quarterissa. Alkuun maku on kyllä aika yksiviivaisen savuinen, hedelmäisiä elementtejä en löydä, mutta voimakkuudessaan se on kyllä hieno. Vesi taittaa hienosti suutuntuman kovuutta: nyt kyseessä on hienosti tasapainossa oleva savuviski, jossa voisi ajatella olevan kypsyyttäkin. Tämä on syvempi ja laajempi kuin Quarter, mutta quarterissa tulee lyijyisyys vahvempana esiin. Tässä savu on ehkä aavistuksen hiilisempää.

Toisen maiston maku: Suutuntuma on kovempi ja kylmempi kuin 18yo: alkoholikin iskee kovemmin, mutta
erittäin rehdisti. Laphroaig-ominaismakua on tässä nyt roppakaupalla. Enemmän voimaa ja kovuutta kuin Quarter, mutta enemmän makujen syvyyttä kuin 18yo joskaan ei samaa hienostuneisuutta kuin 18yo:ssa. Tarvitsee hieman marinoituneen suun, mutta toimii sitten kyllä hienosti. Aavistus suuta kuivattavaa puumaisuutta. Onko tätä tynnyriä jopa jo liikaa, vai avautuuko vielä kun pullo on ollut hetken auki? Viimeinen huikka runsaammalla vedellä tuo selvästi enemmän juttuja jälkimakuun: mausteista lämmittävyyttä ja tuttua lakritsista lyijyisyyttä. Ansaitsee uuden maiston ja lupaan vielä tarkentaa pisteytystäkin. 18 on tämän jälkeen kuin linnun maitoa ja jopa liian pliisu. 90.

Kommentti: Quarter Cask, 18yo ja Cáirdeas Origin muodostivat erittäin toimivan lapparikolmikon: ne ovat tarpeeksi erilaisia, mutta kaikissa on silti tislaamon ominaismaku vahvasti läsnä. Quarter on lyijyisyyden mestari ja verraton hinta-laatu-suhteeltaan, 18yo on hienostunut ja ansaitsisi ehkä olla se illan isoin savuviski, sillä sen erinomaisuus peittyy helposti monstereiden alle. Onko Cáirdeas 2012 parempi kuin Quarter Cask? Selkeästi erilainen se on, paremmuuden jätän toisen kerran päätökseksi. 

Simppeli etiketti ja klassinen pullon muoto - tyylikästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti