maanantai 27. elokuuta 2012

Ardbeg 18yo 1991 , Douglas Laing, Old Malt Cask, 50 %

Kolmen savuviskin maistelussa kolmantena vuorossa on jo hyvään ikään ehtinyt IB-Ardbeg. Yksityisen pullottaja Douglas Laingin Old Malt Cask -sarjasta oli erittäin hyvät kokemukset Uisge 2012:sta. Kun tähän yhdistettiin laatutislaamo Ardbeg, kunnioitettava 18 vuotta ikää ja omaan suuhun aikaisemmin aika hyvältä tuntuneet 50 tilavuusprosenttia alkoholia, niin oltiin paperilla aika huippuviskin äärellä. Lunastettiinko odotukset, siitä seuraavassa. 

Ardbeg 18yo 1991 , Douglas Laing, Old Malt Cask, 50 %

Kuva: savuista.blogspot.com.
 Tuoksu: Suorastaan karamellista kondensoitunutta kypsää makeutta. Hyvin kypsää keltaista hedelmää. Alkoholikin kyllä tuntuu. Potentiaalia löytyy. Savusta on vaikea saada otetta, mutta hyvin tummaa ja syvää se on. Tuoksu ehkä kuitenkin hieman pettymys paperilla oleviin odotuksiin nähden? Lasissa viettämisen jälkeen avautunut paljon ja savukin on lisääntynyt. Makea tämä kyllä on. 

Maku: Pehmeän öljyinen suutuntuma, joka ensin jättää odottamaan mitä tuleman pitää. Alkoholi hyökyy sitten pehmeänä yli ja jäljelle jää hyvin öljyinen ja makea tuntuma. Tyylikäs ja arvokas viski, jonka jälkimaussa savu tulee esiin pehmeän suklaisena. Jälkimaku on suorastaan aatelinen. Pari tippaa vettä avaa ja tuo syvyyttä lisää. Myös kypsä turpeisuus lisääntyy. Veden myötä tämä alkaa olla aika mainio. Syvyyttä ja rakennetta löytyy. Sikarisuutta. Hieno turpeinen viski ilman sen kummempia pulinoita. Riisuu silti Ardbegin yltä tiettyä markkinamiesten nerokkaasti rakentamaa myyttisyyden sädekehää. Potentiaalia ja syvyyttä oli kuitenkin niin paljon, että tämä olisi voinut petrata pisteen verran joka huikalla jonka olisi tästä eteenpäin ottanut. 90.

Ville: T: Ihan alkuun sulkeutunut. Sitten pelkkää alkoholia. Tummaa suklaista toffeeta, kahvia. Savua vähitellen. joka on aika nokista luonteeltaan. Ei ensisijaisesti erityisen savuinen tuoksu. Jokaisella nuuhkaisulla alkaa avautua uudella tavalla. Kanelisia säilöttyjä hedelmiä. Savu lisääntyy koko ajan. M: Ensitunnelma kahvinen ja mokkainen. Jälkimaussa nahkaa. Ei kovin savuinen: savu on taipunut ruskeiden asioiden taakse. Kivoja mausteita kyllä löytyy. Hedelmät uupuvat. Suutuntuma ja maun kaari hipovat täydellisyyttä, mutta makumaailma jää hieman vajaaksi. Vesi lisää paitsi turvetta, myös erittäin miellyttävää (banaanista?) hedelmäisyyttä. Tummaa luumua. Aletaan olla hyvin hyvän viskin äärellä.  Jää kuitenkin kaikessa tasapainoisuudessaan pieneksi pettymykseksi: ei tarpeeksi kiinni otettavia asioita. Omissa fiiliksissäni ehkä pikemminkin nahkainen highlander kuin savuinen islay. En olisi myöskään tislaamoa arvannut ensimmäisten viiden arvauksen joukossa. Villen pisteet: 88.

Kiitoksen jälleen samplesta ja kuvasta: Savuista-blogille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti