maanantai 24. syyskuuta 2012

Talisker 57' North, 57 %

Taliskerit tax free -valikoimaan kuuluva 57' North on saanut nimensä Tislaamon sijainnin leveyspiirin mukaan. Talisker on ollut suuhuni niitä viskejä, jotka eivät ole erityisemmin maistuneet, vaikka "nimitislaamona" "pitäisi". Lähdin siis hieman epäilevänä kokeilemaan ja otin 10yo:n referenssiksi rinnalle. Jo tuo 10yo yllätti maukkaudellaan: tuoksussa oli epäpuhtautta, mutta muutoin maku oli oikein herkullinen. Olisin raakannut sille pisteitä 85, kun aikoinani olen sen listannut hieman alemmas.

Talisker 57' North, 57 %

Tuoksu: Heti pullon avaamisen jälkeen varsin sulkeutunut: ei oikein tule mitään. Lasin pyörittämisen jälkeen referenssikymppiä syvempää paksumpaa hedelmää. Alkoholissa myrskyisää merta ja metallia.

Maku: 10yota öljyisempi suutuntuma, joka ensin jättää odottamaan pelonsekaisin tuntein. Sitten alkoholi nousee, muttei yhtään niin kovasti kuin voltit jälkeen antaisivat olettaa. Alkoholin mausteisuus ei ole niin päällekäyvää kuin kympissä. Alkoholi on hyvin makuun piiloutunutta: tekee viskistä mystisen tummaa ja hieman myös kuivattaa suuta ja vetää ikeniä taaksepäin. Samalla toisaalta hedelmäisyys tuo vettä kielelle, mikä on varsin mukava yhdistelmä. Hyvin suuta täyttävä ja tasapainoinen. Savu on tässä miedommassa roolissa kuin kympissä. Samoin kielelle jää pikemminkin mineraalinen kuin kihelmöivä olo. Veden lisääminen avaa luonnetta ja  kihelmöintiä selvästi: vapauttaa nukkuvan pedon. Tätä ikään kuin onnistui nauttia ilman herätystä kunnes vettä lisäsi ja viski ärjäisi suussa. 89


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti