perjantai 21. syyskuuta 2012

Benriach 1984, 26yo, Cask 7193, Peated, Virgin American Oak Finish, 54,3 %

Tämä Benriachin single cask on mielenkiintoinen tuttavuus: tiedoiksi annetaan peated, virgin american oak finish, natural color, ja sitten itse viski on hyvin tummanpunaista. Sitä, missä tynskässä tuo on pääosin kypsynyt, ei pullossa tai tuubissa mainita. Lähdin selvittämään asiaa kysymällä ruotsalaiselta Magnus Fagerströmiltä, joka omisti ennen uusimpia Single Cask releaseja kaikki Benriachin julkaistut OB-pullot. Sain Magnukselta mielestäni erittäin mielenkiintoisen vastauksen:

"There will be a lot of colour from the Virgin Oak, but I think the explanation is quite simpy that they don't really know what kind of cask it was in at first. When they bought the distillery and the stock of casks there was not a complete inventory on what kind of casks it was as eveything during the Chivas time wents for blends. 

So they just mention the finishing cask as they probably not know for sure what cask it was originally. Many of the casks were of course marked down as sherry butts, first fill bourbon etc, but there was also a lot of casks with not so good information. They didn't even know that BenRiach had produced peated whisky when they bought the distillery!"

 

Benriach 1984, 26yo, Cask 7193, Peated, Virgin American Oak Finish, 54,3 %

Tuoksu: Voimakas turpeisuus yhdistettynä savusaunaan ja huumaavaan punaisuuteen. Mieletön saunavihdan ja jonkun punaisen yhdistelmä. Katajaa. Aivan uskomattoman hieno. Alkoholikin tuntuu, mutta erittäin pehmeänä ja vaikka se ei häiritse, makujen syvyys jopa kehottaisi lisäämään vettä, jotta niistä saisi vielä lisää irti. 

Maku: Tuoksua komppaavaa savua, savusaunaa. Alkoholi kyllä tuntuu, mutta pehmeänä kuin mikä. Holin jälkeen syvä punainen makeus, joka kääntyy jopa tervaiseen päin. Huumaava suuntäyttäjä. Punaisen turpeinen savuisuus koko ajan tasaisena mukana. Jälkimaussa sikarilaatikkoa ja tummia suuta hiveleviä tuntemuksia. Myös Highland Parkmaista maanläheistä tunnelmaa, jota veden lisääminen tuo vahvemmin esille. Hieno tuote. 95

Ville: T: Kypsää hillottua kompottimaista marjaa, ei kovin makeaa. Mustaa kirsikkaa. Kuivattua taatelia tai jotain muuta punaruskeaa. Sikarilaatikkoa, tupakkaa, paahtuneita kahvinporoja. Alkoholiakin löytyy, mutta hyvin tyylikkäästi. Huikea omanlaisensa savu. Todella syvä tuoksu. Lasissa seisomisen jälkeen ensimmäisen tuoksu on vahvan savuinen. M: Ensimmäisellä hörsyllä tuoksun savu muuttuu mauksi täydellisessä linjassa. Näin saumatonta liittoa en ole ennen maistanut. Todella paksu, yhtä voimakas maku kuin tuoksu. Alkoholi lähtee nousemaan aika tuimasti, mutta siinä ei ole kerta kaikkiaan mitään epäpuhdasta, eikä se ohenna juomaa yhtään. Vesi tekee viskiä entisestään juotavammaksi, mutta ei välttämättä tuo makuun hirveästi mitään uutta. Valtavan pitkä kaari samaa makua. Ei lukemattomia kerroksia kuitenkaan, esim. kaikki hedelmät loistavat poissaolollaan, eli savuviski tämä on. Mutta sikarilaatikkoa, tupakan lehteä, savustuspönttöä ja kaikkea muuta mahtavaa, jota polttaa voi. Kun ollaan jälkimaussa, tulee alkuun vahvaa mausteisuutta, sitten mennään aika makeaksi ja suuhun jää leijailemaan makean pehmeän siirappinen supermiellyttävä fiilis. Ei maailman monipuolisin makupaletti, mutta se perusmaku on kertakaikkisen hyvää. Tämän jälkeen ei tee mieli pestä hampaita. Villen pisteet: 95.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti