keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Springbankit 15 & 18

Tarjoutui mahdollisuus maistaa neljä Campbeltown-viskiä rinnan, joten siihen tuli toki tarttua. Maistelijoita oli kolme ja mielipiteet hieman vaihtelivat välillämme. Tässä alkuun kaksi keski-ikäistä Springbankia.

Springbank 15yo, 46 %

Tuoksu: Appelsiinimäistä makeutta, hyvin mineraalisen pyöreä nenätuntuma. Tuoksu tuo veden kielelle. Lasin pyörittämisen myötä viski avautuu ja tuoksu on hyvin rikas ja lupaava. Hedelmän lisäksi tummempiakin tuntemuksia. Selkeästi hedelmäisempi kuin 18yo.

Maku: Mineraalinen pistelevä ensisuutuntuma, hyvin pirtsakasti täyttää suuta. Sitten maanläheisempiä tuntemuksia, hedelmä ei ainakaan niin voimakkaana kuin tuoksussa. Selväpiirteinen maku, jossa mausteisuus ja mineraalisuus ovat isossa osassa. Jälkimaussa suuhun jää sama omnipresentti kihelmöinti. Jotain hieman hapakkaa maussa kuitenkin eli ei täydellisen hieno viski. Myös kokonaistuntumaltaan hieman ohut. Positiivista on se, että kihelmöinti ei johdu alkoholin karuudesta, sillä holi on tässä hyvin smooth omalla tavallaan. Hyvin paljon samoja aineksia kuin Highland Parkissa. 87

Ville: T: Paksu. Pehmeää makeutta. Vaniljaa, kaardemummaa. M: Mallasviski. Kuivaa hedelmää, tynnyrisyyttä, puisevuutta eli ominaisuuksia, jotka minulle tekevät vähän lattean fiiliksen. Ei oikein mitään yksittäistä seurattavaa juttua. Suuta täyttävää alkoholista mausteisuutta. Jotenkin tekisi mieli sanoa, että vähän tunkkainen. Sofistikoituneempi suu voisi tästä nauttiakin, mutta nyt on hieman sellainen tunne, että hyvät asiat eivät avaudu. Jälkimakua kyllä riittää. Snadi pettymys. Villen pisteet: 81.

Mikko: T: Pehmeä, butter scotch, aprikoosia. M: alkuun sitruksista raikkautta, jälkimaku hyvin olematon, maku ei muutu, vaan katoaa nopeasti, suuta kuivattava, ei herätä suuria tunteita mihinkään suuntaan. Mikon pisteet: 83.
 
 
 
Springbank 18yo, 46 %

Tuoksu: Tynnyrisempi, tupakkaisempi tuntu. Maanläheisempi. Lasin pyörittelyn jälkeen tummemman pisteliäs alkoholisuus. Erittäin lupaava myös. 15yo verrattuna samanlainen suhde kuin highland parkin 12 vs. 18yo: jälkimmäisessä on selkeämmin erottuvat ja kirkaammat maut. Kypsempää persikkaa.

Maku: Mineraalisuus on poissa alusta, sittemmin nostaa päätään. Pehmeämpi suutuntuma, tuo veden kielelle mehukkuudellaan. Silti pidin 15yo:n mineraalisuudesta ja voisin jopa toivoa tähän jotain lisää. Jälkimaussa mennään luumuisen tai ei-makean kirsikkaisiin tunnelmiin, mutta luonnetta toivoisin lisää. 18-vuotiaalta ilman muuta tarvittaisiin kovempia näyttöjä. Herkullisen tuoksun myötä pisteet olivat edes nämä. 85.

Ville: T: Nahkaisempi. Ryhdikkäämpi. M: Tykkäsin. Ryhdikkäämpi tapaus. Nyt on pehmeää makeutta mukana, eritoten jälkimaussa, mikä mukavasti taittaa nahkaisia ja tynnyriaromeja. Kokonaisuutena varsin miellyttävä ja ryhdikäs. Alkoholi ei oli kovinkaan pehmeytynyt, vaan iskee edelleen varsin voimakkaasti. Paljon erilaisia juttuja. Lopussa merellisiäkin teemoja. Selkeä parannus 15yo:hon. 85.

Mikko: T: Enemmän appelsiinihedelmää, M: nahkaisuutta enemmän, jopa pientä savun/hiilen tuntua. Erilainen kuin 15yo muttei välttämättä parempi. Mikon pisteet: 84.
 
 
Pohdintaa: KVG-pohjaisen tieteellisen analyysin perusteella 18yo on kypsytetty suurelta osin (80 %) ex-sherrytynskissä. Tätä ei olisi uskonut värin perusteella, joka oli hyvin haalea. Maisto tehtiin myös tätä tietämättä, mutta kyllähän tuolta tummempia asioita esille nousi. Olemme viime aikoina pyrkineet selvittämään viskeistä mahdollisimman vähän ennen maistoa jotta maistelukokemus olisi mahdollisimman vääristymätön. Tämä tuottaa välillä hulluja tilanteita kun ei osaa sanoa, onko viskissä savua vai ei. Tällaiseen Springbankiin palaamme seuraavassa postissa.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti