tiistai 26. kesäkuuta 2012

Clynelish x2

Jahas, ja juhannuslomailun jälkeen taas paluu ruotuun. Nämä Clynet maistettiin yhtä aikaa edellisen entryn Tobermoryn kanssa.

Clynelish on yksi niistä tislaamoista, joka herättää positiivisia mielikuvia - häntä tiedä, mihin moinen perustuu. Mielikuva-asiat ovat jänniä. Tällä kertaa maistossa oli kaksi erikoisempaa Clynelishiä mukavassa teini-iässään.

Sansibar Clynelish 15yo 1996-2012 Ex-bourbon 48%

Tuoksu: Etäämmältä tuoksutettuna makeaa banaania, ehkä hieman esanssibanaaniin taittuvaa pysyen kuitenkin hedelmän puolella. Sitten banaani taittuu esanssiseen päärynään (päärynäjätskiä), lasin pyörittämisen jälkeen hyvärunkoinen alkoholi. Erittäin lupaava rodukas tuoksu.

Maku: Vihreä raaka suutuntuma alkuun, hyvin juureva: ruohoa. Sitten erittäin miellyttävä alkoholisuus, joka kihelmöi kielellä ja tuo veden suuhun. Jälkimaussa nahkaisempia ja tummempia vivahteita. Hyvin intensiivinen suutuntumaviski. Alkoholin määrä tuntuisi tässä olevan aivan täydellinen: ainakaan enempää ei tarvitse. Silti huikea tuoksu nosti odotukset maun puolella vieläkin korkeammalle. Selkeä keltaisten viskien kategorian edustaja, joka kuitenkin eroaa makupuolella tietyllä juurevuudella kihelmöivällä luonteikkuudellaan. 88.

Ville: T: Mehukas, päärynää. Kutsuu maistamaan. Loppuimussa ehkä pikkaisen epäpuhdasta alkoholia. Maistamisen jälkeen tuoksu on hyvinkin raikas ja hedelmäinen. M: Ensituntuma on keltaisiin hedelmiin taittuvaa. Suutuntumassa on paksuutta positiivisella tavalla. Jälkimaussa avautuu omanlaista raikkautta ja tuoreutta joskin alkoholi tuo siihen myös pientä tunkkaisuutta. Loppu jää makeaksi. Tuntuu vahvalta suussa. Kiva keltainen viski ennen kaikkea hyvällä suutuntumalla. Villen pisteet: 87.

Miklos: T: Makeutta, hunajamelonia, kirsikkaa. M: Öljymäinen ja täyteläinen suutuntuma. Alkoholi oli hieman pistävämpi kuin edellisen entryn Tobermoryssa. Jälkimaussa maistuu salmiakkikalat. Myös jotain puumaista. Alkoholi nappiin. Mikloksen pisteet: 88.

Clynelish 15yo 1997 Whisky in Leiden 53,5%

Tuoksu: Samanlaista makeutta kuin edellisessä, mutta hedelmä hieman piilossa. Holi tuntuu luonnollisesti enemmän, mutta on edelleen erittäin miellyttävä. Kuitenkin sulkeutuneempi, ja kyseenalaistaa ensituntumalta tynnyrivahvuisuuden tarkoituksen ainakin tämän tislaamon kohdalla. Veden myötä tuoksu nimittäin avautuu huomattavasti ja on itse asiassa erittäin miellyttävä.

Maku: Alkuun suutuntuma selvästi tummempi ja odottavampi kuin sansibarissa, mutta varsin miellyttävä. Sitten nopea holin potkaisu, joka menee kyllä hyvin äkkiä ohi. Tarvinnee vettä. Loppuun samettinen tuntu, joka ei kuitenkaan ole liian pitkä. Veden lisäyksen myötä pehmeys lisääntyy. Hyvin balanssissa. Selviä nuotteja on vaikea saada. Holi muodostuu veden lisäämisen myötä erittäin miellyttäväksi. Chilinen mausteisuus. Rakenteeltaan hieno viski ilman muuta, mutta löytääkö tälle käyttötarkoitusta? Toistaiseksi paras maistamani esimerkki veden lisäämisen hyödystä. 90.

Ville: T: Alkoholisuus puskee enempi. Ei niin miellyttävä tynnyrivahvuinen. Hedelmät ovat raaempia, yleistuntuma on raaka. M: Onko hyvä vai ei? Fudgemaista makeutta. Ei mene överiksi holin kanssa, mikä on usein avain superhyviin viskeihin. Ei kuitenkaan ole helppoa nimetä tunnistettavia makuja/mausteita? Veden lisäämisen myötä makuun tuli pippurisuutta ja myös tuoksu avautui huomattavasti. Veden avulla tämä on paksun vahamaisen keltaisen tuntuinen: hyvä suutuntuma. Hallituissa tynnyrivahvuisissa on kyllä jotain: tietää juovansa. Tässä ollaan kyllä sillä rajalla, meneekö överiksi. Ei kuitenkaan mene. Villen pisteet: 86.

Miklos: M: Alkoholi puskee kyllä aika kovasti. Suutuntuma on kuitenkin paksu ja hyvä: jättää suuhun kalvon. Pienen vesitilkan myötä huomattavasti parempi. Holi puski alkuun hieman yli, mutta parani huomattavasti vedestä. Silti jää jotenkin sulkeutuneeksi: en löydä kauheasti juttuja. Mikloksen pisteet: ilman vettä: 84. veden kanssa: 87.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti