keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Stone's ja Caol Ila

Edellisen entryn Highland Parkin jälkeen Pub Stone'sissa maistettiin vielä Caol Ila:

Mackillop's Choice Caol Ila 1990/2005, 58,6 % (hinta: 5,65 € / 2 cl)

Tuoksu: Nokinen savu, hiiltä. Taustalla ponsumaista makeutta. Suolaisuutta, merikalliota. Raa'an tuntuinen.

Maku: Tuoksun vihjaama raakuus iskee suuhun. Vaatii vettä osakseen. Suoraviivainen savu, ikää ei uskoisi. Jälkimaussa alkaa kuitenkin tapahtua mukavampiakin asioita viskin taittuessa makeampaan kenties banaaniseen suuntaan. Vesi parantaa selvästi, mutta ei tälläkään kyllä kuuhun mennä. 82.

Jälkikommentti: Maistoin aikoinaan pariin otteeseen herkullisen Mackillop'sin Caol Ilan Gallow's Birdissä, ja lähdin tätä maistelemaan siinä toivossa, että olisi samaa. Pieni oli pettymys, kun ei selvästikään "voinut" olla samaa kun niin paljon heikommalle maistui. Vaan vielä mitä! Sama tynskä on kyseessä kuin tuolloinkin, joten tämä toimii kyllä hienona opetuksena siihen, että päivän viskisuulla voi olla suuri vaikutus siihen, miltä viski milloinkin maistuu. Samasta syystä erinäisiä viskinuotteja kannattaa lukea lähinnä pelkästään viihdearvonsa vuoksi, eikä parempien viskien löytämiseksi. Toki on mahdollista, että tämä pullo on ollut vuodesta 2005 auki ja menettänyt parhaat puolensa. Todennäköisempi selitys kuitenkin lienee, että aina ei vain maistu.


5 kommenttia:

 1. Meinasin jo edelliseen kommenttiini laittaa, että tämä Caol Ila oli huikea pettymys omalla visiitilläni. Mutta koska saman pullottamon Mortlachkaan ei maistunut likikään yhtä hyvältä, kuin Uisgessa maistettu erä, tuumasin että saattoi olla huono viskipäivä kaikenkaikkiaan.

  M

  VastaaPoista
 2. " Samasta syystä erinäisiä viskinuotteja kannattaa lukea lähinnä pelkästään viihdearvonsa vuoksi, eikä parempien viskien löytämiseksi."

  Olen samaa mieltä, jos ennen viskiä mussutetaan safkaa, juodaan olutta jne. Itse asiassa kääntäisin asian näin päin: Mitä hiton järkeä on julkaista maistelunootteja pizzan/valkosipulikebabin/burgereiden jälkeen otettuna, varsinkin jos samaan syssyyn otetaan isompi määrä drameja?

  Kaikki maistelijat eivät näin onneksi tee, eikä kannata yleistää asiaa turhaan. Suosittelisin omien maistelutapojen vakavaa haastamista, kun itsekin huomaat, ettei hommassa ole oikein muuta kuin viihdearvoa. Joku saattaa vielä uskoa maistelunootteja..ja hämmästyä. Taidan itse ottaa asian varmaan liian vakavasti monen mielestä, nettiähän tää on vaan..

  VastaaPoista
 3. Niin, jotta ei jäisi väärää kuvaa, burgerit oli toki syöty ihan eri kerralla kuin tällä maistelulla kuten edellisessä entryssä mainitsinkin. Viskien kanssa suun neutralisoimiseksi oli mukana maltillisen makuinen ale. Ja mielestäni harjoitin varsin vahvaa itsekritiikkiä kertoessani, kuinka ison eron pisteytyksissäni samalle viskille löysin ja eroa ihmettelin. Aikaisemmin kun pisteet ovat pysyneet aika hyvin vertailukelpoisina omissa kirjoissani. Mutta juu, maistelutapoja on toki monenlaisia, minulle niiden suurin tarkoitus on toimia nimenomaan mainitsemanasi viihdearvona. Suosittelen kokeilemaan joku kerta. Voi löytyä viskikulttuurista uusi ulottuvuus.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Sorry, mokasin jotain edellisessä - eli:

  "Viihteellä" maistelen joskus viskejä, kuten varmaan moni muukin. Ihan hauskaa hyvässä seurassa ottaa rennosti, ja nauttia laadukkaista juomista.

  En lähtisi tosin kirjoittelemaan viskin maistelunootteja koko maailmalle "viihteellä" nautituista juomista, kun en ymmärrä mitä tai ketä sellainen palvelee. Sama kun tekisi ravintola-arvostelublogia, ja arvostelisi osan rafloista Stadin kebab-käynnin jälkeen, osan tyhjin vatsoin (ja puhtain suin). Hieman epäreilua itse tuotteelle, jota arvostellaan..

  VastaaPoista