maanantai 8. huhtikuuta 2013

Longrow Red 11yo Cabernet Sauvignon Cask 2012 edition, 52,1 %

Viinitynskää ja 11 vuotta. Katsotaan, putoaako paremmin kuin edellisen entryn 14yo.

Longrow Red 11yo Cabernet Sauvignon Cask 2012 edition, 52,1 %

Tuoksu: Heti alkuun herkullinen löyhähdys savusaunaa ja palvattua lihaa. Mielikuvamatka Akseli Koskelan mökin porstuaan (aikaan, jolloin punakekkulointi ei ollut vielä täysin lähtenyt lapasesta). Taustalla tummat punaiset tuntemukset, jotka kuitenkin päästävät savuisuuden esiin. Punaisuus on kuitenkin aika raikasta eikä yhtään epämiellyttävää. Alkoholi ei tuoksussa tunnu yhtään pahalla tavalla. Herkullisen kutsuva! Verrokkina maistetun 14yo Burgundy Woodin jälkeen savu muuttuu hieman karkeaksi ja likaiseksi: kuin märistä risuista sytytetty nuotio (tosin tämä on ehkä enemmän Burgundy Woodin pehmeyttä kuin tämän likaisuutta).

Maku: Odotuttaa, ensimmäisenä iskee tanniinisuus, sitten maltillinen alkoholisuus. Tuoksun likainen savu on pehmentynyt ja seestynyt ja on nyt vallan nautinnollinen. Suutuntuma ei ole maailmanluokkaa hieman töksäyttävän tanniinisuuden ja päälleliimatun punaisuuden vuoksi, mutta alkoholi on varsin pehmeää eikä sen vuoksi näe tarvetta veden lisäämiselle. Lisäksi alkoholin aallon jälkeen nouseva savuisuus ja jälkimaun pehmeys ovat miellyttäviä elementtejä tässä. Sittemmin kuitenkin ensisuutuntuma alkaa muodostua jopa lyijyisen kovaksi, mistä en niin pidä. Alkaako kääntyä kikkailuviskiksi? Lisään vettä toivoakseni suurempaa harmoniaa ja katso: tanniinisuus ja koko kaaren kantava voima lisääntyvät. Mutta samalla erikoisia sivujuonteita nousee. Punainen viinimäisyys nostaa lisäksi päätään ja alkaa myös peittää savua. Ei kovin viskityyppinen viski. Vaikea muodostaa mielipidettä. 87.

Kommentti: Tuoksussa oli häivähdys jostakin todella upeasta. Maun osalta tämä viinitynnyröinti oli kuitenkin jossain määrin päälliliimattu. Voisin kuvitella, että perusasioiden äärellä pysyttelevä viskinharrastaja ei lämpeä tälle nektarille. 14-vuotias Burgundy-verrokki pesi tämän kyllä selvästi.

1 kommentti:

  1. Varsin yllättävä viski. Erittäin voimakas savusauna iski tuoksussa vasten kasvoja, tarkemmalla nuuhkimisella mukaan tuli punaisia sävyjä. Maussa savu jää jonkin verran taustalle, mutta on silti koko ajan läsnä kissa-hiiri-leikissä punaisuuden kanssa. Jää vähän epäselväksi, kumpi pääsee lopussa voitolle, mutta täydellistä harmoniaakaan ei synny. Eksoottinen viski, jollaista ei ole aiemmin lasiin eksynyt.

    M

    VastaaPoista