keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Old Pulteneyta Cinderellalla

Cinderellan viskimessujen viimeinen tasting oli Old Pulteney -teemalla. kaksi päivää messuja taustalla loi klo 11.00 aamulla alkaneelle maistelulle hieman paineita. Onneksi messuosasto aukesi kuitenkin jo klo 10, joten alle ehti sen ensipuraisun hakea ennen tositoimia.

Tastingin puikoissa oli Distillery Manager Malcolm Waring, mutkaton skotti, joka lähinnä hoiti esittelyn juttelemalla mukavia tislaamostaan ilman viimeisen päälle mietittyä markkinapuhetta. Pääpaino oli siinä, kuinka tislaamobisneksessä on perinteisesti dokattu paljon ja muun muassa 25 vuotta sitten oli järkytys, kun tislaamo lopetti tarjoamasta ilmaista dramia kerran päivässä paikalla oleville. Kulttuuri oli elänyt pitkään ja draminsa sai kunhan sattui olemaan jakohetkellä jonossa, olit sitten tislaamon työntekijöitä, lähetti tai muuten vaan paikalla. jaettava tavara oli new makea, kun taas jouluisin sai kypsytettyä tavaraa. Myös vierteen nauttiminen oluena oli kansalaisoikeus tuohon aikaan.

Old Pulteney tislaa 1,4 miljoonaa litraa vuodessa ja tislaamon 21-vuotiaan valitseminen Murrayn viskiraamatussa maailman parhaaksi viskiksi vuonna 2011 nosti luonnollisesti sen kysynnän huippuunsa. Aikaisemmin itselleni ei ollut tuttu kuin erikoinen Wk499 ja kieltämättä mukiin menevä 21yo, joten odotukset tätä settiä kohtaan olivat neutraalilla tolalla.

Old Pulteney WK499, 2nd ed. 46%

Wk-sarja on Waringin mukaan 9-10 vuotiasta viskiä ja sen kypsyttämiseen käytetään refill-bourbontynskiä (ikämerkintäviskien ollessa pääsääntöisesti 1st fill bourbonia). Sarja on kuulemma loppumassa ja tilalle tulee majakkateemainen sarja. Tämä kakkoseditionin WK499 on leikattu 46 %:iin aikaisemman 51 %:n sijaan.

Tuoksu: Makeutta ja mukavaa merellisyyttä sen seurana. Tummaa vihreää lehdistöä. Merellistä kalliota. Kookosta.

Maku: makean eksoottinen, kookosta, kukkaisuutta. Mukavan erilainen viski. Tasainen kookoksinen hedelmäisyys jatkuu suussa varsin pitkään. 86.

Kommentti: Volttien leikkaus oli mielestäni hyvä ratkaisu tämän kohdalla. 51 % oli ensimmäisessä versiossa liian alkoholinen.


Old Pulteney 21yo,46 % (maistettu aiemmin täällä)

Tuoksu: Syvempi ja vihreämpi kuin WK499. Makeus on asettunut paremmin taustalle. Lasin pyörittämisen jälkeen hieman esanssisen karkkista makeutta. Sademetsän aluskasvistoa. Vaniljaa. Oikein mukava!

Maku: Tasainen mukavan juotava drami. Makeus oikein hienosti taustalla. Jättää suuhun syvän hieman kuivattavan tuntuman, joka jatkuu pitkään. Tällä kertaa tämä vain nautiskeltiin, kun on kirjailtu tarkemmin jo aikaisemmin. 90.Old pulteney WK217 Spectrum, 46%

WK217:ssä on käytetty fifty-sixty amerikkalaista refillborbonia ja 1st fill espanjalaista tammea.

Tuoksu: Lääkemäisempiä fenolisia tunnelmia, jotka kuitenkin pysyvät miellyttävällä tasolla. Makeus on hävinnyt. Tuntuu, etta tämän pitäisi vielä hieman avautua.  Omenaa, hyvin tuoksuvia kesäisia kukkia.

Maku: Suutuntuma taas jännän samettinen. Mausteista kihelmöintiä. Viikunaa, erilaisia mausteita. Sherryn vaikutus kivasti taustalla. Kiva ja erilainen Pulteney taas! 88.
Old pulteney WK209 Good Hope,46 %

Vahvistamattoman nettilähteen mukaan tämä on kypsynyt kokonaan eurooppalaisessa sherrytammessa.

Tuoksu: Jälleen erilainen: havumetsää, merellistä levää. Syvyyttä. Ei ehkä helpoimpia tuoksuja: hieman epäpuhtautta.

Maku: Selvästi tummempi profiili, aromaattinen, tummaa pähkinäisyyttä. Taittaa myös suklaaseen päin. Kevyt makean karkkinen suutuntuma. 87.
Old Pulteney 40yo 1968-2012, 51,3%

Viimeisenä odotteli sitten se tavara, jota varten moni oli tähän tastingiin tullut: uusi 40-vuotias. Viski koostuu viidestä tynnyristä, joista kaksi ex-bourboneita ja 3 espanjalaista sherry hogsheadia. Pullomäärä: 493.

Tuoksu: Upeaa makeaa toffeisuutta, nahkaa, kuivattuja hedelmiä. Värinä on keltaiseen taittuva ruskea. Vanhaa mahonkipöytää. Kerta kaikkiaan hieno.

Maku: Täydellinen tasapaino, kuivahedelmää, nahkaa. Nahkan ja kaikenlaisen ruskean tuntemuksia suun täydeltä, jota hedelmä täydentää. Jatkuu pitkänä ja kertakaikkisen nautinnollisena. Jättää suuhun kuivattavan fiiliksen. Ollaan aika lähellä täydellisyyttä. 95.


Kommentti: Ohjelmiston mukaan kattauksessa piti alun perin olla WK217, 17yo, 21yo, 30yo ja 40yo. Paikan päällä kuitenkin ilmoitettiin, että 30yo on loppu, joten tilalle tuli toinen WK-sarjalainen. Pettymys meinasi olla jonkinlainen, koska 30 vuotta oli kuitenkin iso syy osallistua tastingiin. Nuo WK:t kuitenkin lunastivat paikkansa aika kivasti ja 40yo kruunasi setin, joten hyvä maku jäi suuhun. Kun sitten tiskiltä löytyi 17yo ja pienen mankumisen jälkeen jemmasta myös 30yo (tosin rahalla, mutta sentin kaato oli hyvin runsas), jätti Old Pulteney itsestään varsin mukavan kuvan ja henkilökohtaisessa kuntopuntarissani ilman muuta yläviistoon sojottavan vihreän nuolen.

Loppuhuomiot Cinderellan tastingeista: Neljä tastingia kahteen päivään oli kova tahti, mutta aamupäivä-iltapäivä-jaolla erittäin toimiva, varsinkin kun setit olivat erilaisia ja niiden vetäjät kukin omalla tavallaan huippuja. Tastingissa olisi myös blogistille isosti ammennettavaa, koska (ainakin kohtuullisen) luotettavaa ensikäden tietoa olisi tarjolla aiheesta kuin aiheesta. Jotenkin kuitenkin itse nautin näissä ennen kaikkea istuskelusta ja tarinoiden kuuntelusta ja korkeintaan itse viskifiiliksistä oli kiva kirjoitella vähän muistiin. Fiilistely kuitenkin ennen kaikkea. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti