maanantai 10. joulukuuta 2012

Bruichladdich Port Charlotte 10yo: blandattuna ja suoraan tynskästä?

Bruichladdichin savuinen Port Charlotte -sarja on saavuttanut täyden kymmenen vuoden ikänsä ja näyttäisi siltä, että vuotuisat tynskävahvuiset PC-numeroinnit korvataan jatkossa perusvalikoimaan kuuluvalla 46 %:seksi blandatulla PC10:llä. Ratkaisuhan on sinänsä tyylikäs, että Port Charlotte korvaa samalla sen seitsemää sorttia olevat savupullot, ja rangesta löytyy jatkossa turpeistamaton Laddie ja turpeistettu PC. Kuitenkin täyden iän kunniaksi tehtiin vielä yksi satsi (6000 pulloa) tynnyrivahvuista PC10:ä, mikä tietysti tarjoaa maistajalle hienon mahdollisuuden vertailuun ja kannan muodostamiseen siihen, onko tynnyrivahvuinen parempaa. Sananen on sanottava siitä, että PC10:n tynskävahvuinen maksoi maailmallakin lähemmäs sataa euroa, mikä on varsin suolainen hinta 10-vuotiaasta perusviskistä. Harvinaisuudella (ja toki PC-sarjan hyvällä maineella) on kelpo rahastaa. Toki koska tahansa on mahdollista, että moinen tynnyrivahvuinen PC10 tulee normaalivalikoimaan, jolloin kyseisestä pullosta isoja rahoja maksaneet näyttäytyvät hölmöläisiltä. Saa nähdä, mitä Bruikan uusi omistaja asian suhteen linjaa. Todennäköisesti fokus on paremman katteen tarjoavissa lantratuissa pulloissa. Tässä siis kuitenkin rinnakkaismaistelu näistä kahdesta. Nämä maistettiin samassa sarjassa edellisen postauksen Peat Projectin kanssa.


Port Charlotte 10yo, 46 %

Tuoksu: Puhdas nuotiosavu, kuivaa poltettua koivua. Peat Projectin liuotin puuttuu tästä. Kova, raikas, häilyvän sitrushedelmää häilyy taustalla. Silti varsin maltillisen mieto ja kiltti tuoksu. Tupakkasavua. Lämpimämpi kuin tynskävahvuinen. 

Maku: Vetinen suutuntuma, johon sitten tulee varsin pehmeää nuotiosavua ehkä hieman lyijykynään taittuen. Jälkimaussa poltetun sokerin makeus lisääntyy. Alkoholi on varsin maltillista ja viski on muutenkin hyvin rauhallinen, ehkä jopa hieman tylsä? Tulee mieleen, että tässä on etsitty helppoa kassamagneettiviskiä. Voltit olisi voinut jättää 50:een. 87.

Ville: T: Liuotinta, kypsyyttä kuitenkin myös mukana. Selvästi vahvempi ja paksumpi tuoksu kuin Peat Project. M: Hyvän tuotteen ovat rakentaneet. Suutuntuma on miellyttävä, ei ihan niin öljyinen kuin Peat Project, mutta hyvin suun täyttävä silti. Hyvin pehmeä, jättää jopa kaipaamaan hieman lisää voimaa. Sikarilaatikkoa enemmän kuin nuotiosavua, kuivuutta enemmän kuin odotin tuoksun perusteella. mikä vähän ehkä lyhentää jälkimakua. Kuivattaa ikeniä, mutta ei kovin pitkäkestoisesti. Hyvin tummasävyinen. Tykkään eritoten nenästä: perustuoksu ja pehmeys. Makupuolella vähän jäätiin, mutta hyvä perusviski kivalla savulla silti. Villen pisteet: 87.


Port Charlotte 10yo Tro Na Linntean, 59,8 %

Tuoksu: Jotain banaanista ja odottavaa voimaa. Lasin pyörittämisen jälkeen voimaa ja lyijyisyyttä. Tulitikkua. Banaanisalmiakkia. Todella laadukas ja niin paljon lupaavampi tuoksu kuin normikympissä.

Maku: Odottava maku, sitten alkoholi iskee odotetulla voimalla kuitenkin säilyttäen ominaisen makeuden koko ajan taustalla. Tyylikäs makean ja voiman yhdistelmä, jossa savu on ikään kuin taustaelementtinä pikemminkin kuin ylivyöryvänä jyränä. Hyvin tasapainoinen ja nautinnollinen viski, mutta ei silti mitään ihmeämpiä tarjoa. Tuoksu ehkä lupasi asteen enemmän. 89.

Ville: T: Alkoholi tuo mukanaan liuotinmaisuutta, ja tästä puuttuu blendatun lämpö ja pehmeys: raakuutta mukana. Ei kutsu samalla tavalla haistelemaan kuin laimeampi versio. M: Alkoholi tekee kuitenkin makupuolelle hyvää tuottaen mukavan kitalaessa tuntuvan ensipuraisun. Joku tympeä sivumaku kuitenkin sitten nousee, jota en regussa tuntenut. Kokonaisuudessaan kuitenkin ryhdikkäämpi ja luonteikkaampi kuin 46-prossainen: samoja juttuja, mutta paremmalla draaman kaarella kuvattuna: voima ja ryhti tuli paremmin esille. Pieni liuotinmaisuus, josta en niin tykännyt, esiintyi. Villen pisteet: 90.


Kommentti: Tynskävahvuinen voitti, mutta marginaali ei ollut suuren suuri. Isomman eron tuntee esimerkiksi Laphroaigissa, jossa toki normituote on nelikymppiseksi kutistettu.


3 kommenttia:

 1. Tekstistäsi saa kuvan, että kyseessä olisi sama viski - toinen tynnyrivahvuisena, toinen laimennettuna. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kyseessä on selkeästi kaksi eri tuotetta.
  PC10 jatkaa Port Charlotten "limited edition" sarjaa, kun taas Port Charlotte 10 "The Ten Years Old" on uusi tuote tislaamon vakiovalikoimaan. Tämä on siis nimeltään nimenomaan "Port Charlotte 10", eikä PC10.

  VastaaPoista
 2. Ok, kiitos kommentista. Tähän ei aikoinaan löytynyt foorumilta vastausta ja itselleni jäi käsitys, että samasta tavarasta olisi käytännössä kyse. Onko sinulla tietoa siitä, eroaako noissa käytetty tisle jollakin tavoin, vai onko tuossa laimeammassakin kuitenkin käytetty tuota port charlottena (tai PC:nä) tislattua tavaraa, eli esim. ppm:t olisivat samat? Koska jos näin on, niin tällainen vertaileva maistelu ehkä vielä sallittakoon. :)

  VastaaPoista
 3. Luonnollisesti Port Charlotte-tislauksista ovat molemmat:). Vertaileva maistelu on aina mielenkiintoista, oli kyseessä sitten saman- tai erilaiset viskit.
  http://www.bruichladdich.com/the-whisky/peated-whisky/port-charlotte

  VastaaPoista