tiistai 16. lokakuuta 2012

Berliinin viskipuodit

Berliini on upea matkakohde niin monipuolisen historiansa, katu- ja ruokakulttuurinsa, helppoutensa kuin hintatasonsakin puolesta. Lentolippuja saa hyvissä ajoin varatessa parhaimmillaan alle sataseen, ja Tegelin kenttä on kompaktiutensa ja sijaintinsa ansiosta todella kätevä pitkän viikonlopun viettäjälle. Berliinin voisi ajatella olevan paperilla myös optimaalinen viskimatkakohde: se on niin iso paikka, että kaikkea löytyy, mutta viskit eivät kuitenkaan ole saksalaisten core kompetenssia, jolloin hinnat yms. lienevät kohtuullisella tasolla.

Viskikaapissa on hyviä vinkkejä Berliinin viskimatkailuun, ja osittain niiden perusteella päätin käydä reissullani katsastamassa myös paikalliset viskikaupat ja -baarit. Tämä suunnitelma toteutui kauppojen suhteen kohtuullisesti, mutta baarien osalta heikosti. Seuraavassa esittelyssä käymäni viskikaupat.


1. Cadenhead's


Tämä skottilainen yksityinen pullottaja on perustanut muutaman myymälän myös maailmalle ja yksi näistä on Berliinissä. Puoti sijaitsee rosoisessa Friedrichshainin kaupunginosassa (Mainzer Straße 20), josta löytyy myös mahtavia brunsseja, mukavia pubeja ja muuta elämää. Pullojen tarjonta on varsin hulppeaa: suurimmaksi osaksi tarjolla on Cadenhead'sin omia pullotteita, mutta myös OB-pulloja ja jotain muita IB:itä löytyy viljalti. Toinen puoli myymälästä keskittyi erilaisiin blendeihin, joita ilmeisesti myydään Saksassa kuitenkin runsaasti. OB-pulloissa pääpaino on Cadenhead'sin omistamassa Springbankissa, joita löytyi kymmenisen erilaista pullotetta. Lisäksi pullotettavana oli suoraan tynnyreistä kahta viskiä (toinen perinteinen islay, toinen sherryisempi savuinen nuorikko) ja yhtä rommia 15 € / 20 cl, 25 € / 35 cl ja 49 € / 70 cl. Nappasimme tuota sherryistä versiota hotellipullon, ja se oli varsin muhkea viski tuoksultaan ja maultaan, mutta samalla aika nuori ja lyhyt.

Hintatasoltaan ja tarjonnaltaan Cadenhead's keskittyy pääsääntöisesti alle 100 €:n pulloihin. Merkin omat pullot eivät ole ihan ilmaisia, mutta joitain ok-hintoja tuolta löytyi. Plussaa oli se, että aika monta pulloa oli auki ja maistiaisia sai kun pyysi. Silti mitään megahyvää maistiaispalvelua ei ollut, vaikka kerroin heti alkuun, että potentiaalia olisi 4-5 pullon ostamiseen. Saksalaiset ovat kai vain pihejä. Mukaan tarttui sitten loppujen lopuksi Highland Park 19yo Duthies sherry cask, 62,2 %, 78 €. Maistoin myös yhtä 21yo Caol ilaa, mutta se jäi yli huntin hintalapulla hyllyyn. Paikan viskilista (joka ei kuulemma aina ole kovin ajan tasalla), löytyy heidän sivuiltaan. Viskimaailman "kovat nimet" (kuten muistaakseni kaikki Islayt) loistivat poissaolollaan, mutta harvinaisempia tislaamoja etsivälle luulisi tuolta löytyvän paljon tarjontaa. Suosittelen piipahdusta ilman muuta. Alla vielä muutama kuva hyllyistä.

Klikkaamalla isommaksi.2. Finest Whisky


Schönebergissä myös varsin mukavilla eläväisillä seuduilla sijaitseva Finest Whisky on Cadenhead'sia selvästi pienempi puoti, josta löytyy peruspullojen lisäksi hieman vanhempaa ja erikoisempaa tavaraa, mm. erilaisia Ardbegeja ja Laphroaigin CS 004 batch. Hinnat olivat kuitenkin sitä tasoa, että pullojen markkina-arvo kyllä tiedettiin. En siis usko, että tuolta huippuvalueta löytyy, mutta jonkun harvinaisemman tästäoston metsästäjälle tämä saattaa olla hyvä kohde. Koska en itse ollut kiinnostunut monen sadan pulloista, ja peruspullot tuolla eivät mielestäni onnistuneet kilpailemaan muiden kauppojen kanssa, jäi piipahdus täällä aika lyhyeksi. Hyppäys takaisin pyörän selkään (loistava tapa liikkua Berliinissä, btw) ja muutaman korttelin päähän seuraavaan paikkaan:3.Wein & Whisky

Tämä paikka vaikutti näistä kolmesta tarjonnaltaan monipuolisimmalta: laaja valikoima niin tislaamopullotteita kuin IB:itä, ja kaikille kukkaroille sopivaan hintaan. Sain sen vaikutelman, että halvimmat peruspullot löytyivät täältä (mm. Laddie 10yo: 35 €). Myös laaja valikoima muun muassa Ultimaten ja Signatoryn pulloja löytyi. Uskoakseni myös harvinaisempia puteleita olisi ollut tarjolla kokonaan omassa huoneessaan, mutta sinne en saanut kutsua enkä myöskään pyytänyt saada päästä. Huono puoli täällä oli se, että maistiaisia ei oikein tuntunut olevan tarjolla. Kahta Glendronachia ja yhtä Glenfarclasia löytyi maistoon, mutta jotenkin suhtautuminen maistiaisiin oli sen verran penseää, etten pyytänyt näistä kuin tuota yhtä Glendronachia (joka ei ollut makuuni). Sain sitten myöhemmin vinkin, että palvelu paranee sitä mukaa kun pulloa alkaa lyödä tiskiin, joten ehkä taktiikkani oli huono kun pyysin sitten lopuksi kolme ostamaani pulloa kerralla kehiin. Tosin näistä tuli sitten 6 €:n alennus loppusummasta. Mukaan tarttuivat kaverille Laddie 10 ja sokko-ostoksina Signatoryn 19yo 46 % Highland Park ja joku nuori tynskävahvuinen Caol Ila. Niistä ehkä myöhemmin sitten nuotteja. Jos kuitenkin yhdessä viskikaupassa pitäisi käydä, niin tämä oli näistä kolmesta monipuolisin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti