keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Benriach Septendecim peated malt 17yo, 46 %

Edellisen entryn Smokeheadin jälkeen maistossa oli Benriachin uusi typerällä latinanimellä varustettu Septendecim 17yo. Etukäteisodotukset olivat katossa, koska palikat olivat varsin messevästi paikallaan: lupaava Benriach tislaamona, ikää jo kunnioitettavat lukemat, turpeistettua mallasta ja hinta kuitenkin alle 1 € / cl. Lähtökohdiltaan siis potentiaalista kaapintäytettä, mutta lunastaako odotukset?

Benriach Septendecim peated malt 17yo, 46 %

Tuoksu: Kaukaa nuuhkiessa makeahkon lämmin vastaanotto. Savu on kauempaa tuoksuteltaessa täysin kateissa. Sitten lähempää tuoksuteltaessa terävähkö lämmin savu tulee esiin. Hyvin maukas hedelmäisyys, punaista mietoa mausteisuutta ja sitten savua. Avokadoa? Lasissa 30min seistyään jopa hikisukkaisuutta tuli esiin, mutta se onneksi häipyi sitten. 

Maku: Alkuun antaa odottaa, mitä tapahtuu. Sitten mausteisuus ja savu alkavat vähitellen täyttää suuta voimistuen tasaisesti ja miellyttävästi. Savu on sittemmin pääosassa hyvin nahkaisena ja tummanruskeana. Myös vahva mutta tyylikäs maisteisuus läsnä. Nielaisun jälkeen seuraa laphroaig-tyylistä lyijyisyyttä ja poltettua puuta. Hieman yksioikoinen, mutta silti varsin herkullinen. Kärsi ehkä hieman tyhdimpisavuisen Smokeheadin maistelusta ennen tätä. Ansaitsee tilaisuuden tullen uuden maiston, mutta ei näillä eväillä suoraan ostoskoriin. 88.

Ville: T: Alkuun en juuri haista muuta kuin savua. leivontamausteita, vaniljaa. M: Ensimmäisen satsin vedettyäni sain tästä kyllä kiksejä. Smokeheadin jälkeen tämä on todella ryhdikäs: jälkimaku hyökkää ja täyttää suun. Vähän yksioikoinen toki, mutta bourbontynnyrin vanilja ja tammi mukavasti mukana. Jälkimaussa sikarilaatikkoa ja jopa tupakkaa. Mietin, mikä tämän erottaa islayn savuista, ja sen sanominen ei olekaan helppoa. Mutta ehkä tästä puuttuu tietty merellisyys ja suolaisuus, jotka korvautuvat puuverstaalla ja sikarisuudella. Villen pisteet: 87.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti