maanantai 19. joulukuuta 2011

Glenfiddich Snow Phoenix, 47,6 %

Olutravintola 5 pennin listoilta löytyy Erikoisjulkaisu Glenfiddich Snow Phoenix (6 € / 2 cl), joka piti käydä maistamassa pois. Kyseessä on Glenfiddichin varastorakennuksen katon romahtamisen kunniaksi (!) sekoiteltu juoma, jonka viski on kypsynyt tynnyreissä 12-30 vuotta ja joka on paketoitu hienoon metalliseen lootaan. Oma taustani Glenfiddicheihin rajoittuu toistaiseksi 12-vuotiaaseen (pidin tylsänä) ja 15-vuotiaaseen (oli huomattavasti parempi), joten odotukset eivät olleet kovin korkealla. 

Tuoksussa vahvasti keltaisia hedelmiä (persikkaa, aprikoosia, ananasta), luonnetta. Löytyy kuitenkin myös tummempia sävyjä, nahkaa. Herkullinen omassa lajissaan.

Maussa ensimmäisenä suun täyttävä rakenne sekä hedelmän, mausteisuuden ja turpeen hyvin onnistunut liitto. Tuoksua seuraillen keltaisia hedelmiä, mutta myös tammea, rasvaista possua. Muistuttaa hieman maistettua 25-vuotiasta Bowmorea näiltä osin. Yllättävän kipakka alkoholisuus kielellä, mutta erittäin miellyttävällä tavalla. Jälkimaussa on upea kypsä turve, jonka pehmeys on oman (toki vielä kovin harjaantumattoman) mittarini mukaan maailmanluokkaa.

Kyseessä on mielestäni kertakaikkisen hieno ja tasapainoinen viski erityisen hienolla jälkimaulla. Samasta lasista löytyy niin tummia kuin hedelmäisiäkin sävyjä. Perusmallasviskin ystävälle (ei siis savudiggarille) luultavasti nappiosuma, itse päädyin lukemiin 91.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti