torstai 15. joulukuuta 2011

Edradour Ballechin #2 Madeira matured, 46 %

Kampin Teerenpelin viskisen joulukalenterin myötä maistossa Ballechinin jo suljetun tislaamon nimeä kantava Edradour Ballechin #2 Madeira matured, 46 %. Hinta: 4 €/ 2 cl.T: Tuoksussa erittäin miellyttäviä kypsiä sokeroituja hedelmiä. Mukana hennosti Kilchoman-tyyppistä savua. Savussa sama ajatus kuin edellä mainituissa viskeissä, mutta tässä se esiintyy, ah, niin pehmeänä. Tuoksu lupaa suoraan sanoen kuun taivaalta. Savu ei ollut minulla tässä ensimmäinen nenätuntuma, mutta kun sen bongaa, on vaikea löytää lasista enää paljoa muuta. Kuitenkin jotain tervaleijonamaista siirappisuutta ja makeutta väijyy taustalla. Kuivattua luumua (hyvällä tavalla)? Ehkä vaniljaakin?

Jotenkin käsittämättömän monimuotoinen tuoksu, joka viestii kypsästä ja savua ehkä lukuun ottamatta iäkkäästäkin viskistä (vaikka ei sitä sittemmän googlettelun jälkeen ole). Asettaa kovat odotuksen maulle. 

M: Maussa alkuun tympeä osuma suuhun. Tietty kuivuus yhdistyy vesimäiseen yleisilmeeseen (!). Hiilinen savu on tässä päällimmäisenä, mutta tuo savu on hieman kitkerää. Tuoksun lempeydestä ei ole tietoakaan. Ensireaktiona tämä on iso pettymys. Missä hedelmä?

Tämän viskin voisi kuvitella kevyemmäksi kuin 46 %. Ainoastaan pieni pistävyys erottuu vetisestä yleisilmeestä. Suutuntuma, savu ja alkoholi ovat ikään kuin irrallisia elementtejä eivätkä keskustele keskenään. Savu on silti kohtuullisen miellyttävää, mutta kyllä tämän viskin kulta-aikaa on sen nuuhkiminen. Tuoksusta antaisin reilusti päälle ysikymppisen, ja pelkästään makua arvioisin seiskalla alkaen, joten olkoon kokonaisarvosana 83.

P.S. Sittemmin pulloa googletellessani havaitsin, että siinä lukee 'heavily peated'. Ehkä se seikka, että en tiennyt tätä ennen maistelua, mahdollisti tuoksussa erilaisten asioiden havaitsemisen. Jos olisin odottanut pelkkää savua, olisin ehkä saanut sitä. Tosin tuo maininta madeirasta saattoi hyvin ajaa fiiliksiä johonkin ruttuisiin hedelmiin (vaikka kokemukseni madeirojen makumaailmoista perustuvatkin lähinnä mielikuviin). On se viskinmaisto vaan vaikeaa. :)

P.P.S. Lupaan antaa tälle juomalle vielä toisemman mahdollisuuden mikäli vastaan tulee, sillä parin päivän puolikuntoisuus on saattanut viedä mausta terän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti