perjantai 9. elokuuta 2013

Bunnahabhain 11yo, The Old Malt Cask VYS "Round 2", 58,7 %

Viskin ystävien seura ry juhlisti yksivuotista taivaltaan pullottamalla oman viskin. Tavaraa oli tarkoitus maistella varsinaisilla synttäreillä keväällä, mutta pullotettu tuote osoittautuikin vääräksi ja erä vedettiin nopeasti pois markkinoilta tehden niistä jokusista pulloista, joita ehdittiin ostaa, varsin harvinaisia Suomeen pullotettuja viskipulloja. Hyvä kuitenkin, että vedettiin, sillä itse viski oli aika heikkoa tavaraa: sulkeutunutta ja pistävää ex-bourbon-kypsytettyä, kun varsinaisen viskin piti olla sherry buttista. Kolmisen kuukautta myöhemmin oikea tavara saatiin vihdoin pitkäripaiseen, ja piti sitä siis maistaman. Hieman jännitti, koska Bunna ei ole lukeutunut suosikkeihini missään nimessä.


Bunnahabhain 11yo, The Old Malt Cask VYS "Round 2", 58,7 % (Alkossa 97,50 €)

Tuoksu: Hedelmäisen bensainen ensivaikutelma. Ei huono. Hapanta hedelmää. Cocktail-kirsikkaa. Maustekakkua. Kitkeränoloisia marjoja. Vaikuttaa monipuoliselta. Lasin pyörittämisen jälkeen alkoholin höyryt nostavat päätään pitäytyen kuitenkin miellyttävän huumaavina. Taustamakuna on ehkä Bunnalle tyypillinen (?) maltaisuus. Ei alkuunkaan sulkeutunut, kuten ison alkoholiprosentin viskit joskus, vaan rikas tuoksu ilman vettäkin.

Maku: Ison tumma ensituntuma suussa, väritermein jopa musta. Suutuntuma sen myötä aika uniikki. Ruutinen fiilis jatkuu, alkoholi ryydittää, mutta ei potki mitenkään pahasti. Sitten makean punaisia tunnelmia. Toisella maistolla lievää tanniinisuutta, jonka kuitenkin varsin messevä sherryisyys peittoaa tuoden veden kielelle. Tämä on ilman muuta ikäänsä isompi viski: voimakas. Multaa, maakellaria, marjapuskaa. Jälkimaku kääntyy suklaankaltaisiin tummempiin tunnelmiin päin ollen kuitenkin aika lyhyt. Kyseessä on ennen kaikkea omanlaisensa viski, jossa on voimaa niin maussa kuin tuoksussa. Hyökkää leveällä rintamalla. Siitä pisteet. 90

Kommentti: Yllätti ilman muuta iloisesti! Hintahan on toki ikään nähden kova, mutta mielestäni kyseessä on laadukas viski, johon kuriositeettiarvo tuo oman lisänsä. On hienoa, että VYS uskalsi lähteä liikkeelle riittävän hyvällä pullotteella, vaikka se sitten näkyikin hintalapussa. 

2 kommenttia:

  1. Itsellä ei pulloa vielä ole, mutta mietin tynnyrin kokoa ja pullomäärää tuon kuvan perusteella. Eikö buttista eli 500 litrasta muka saa 11 vuoden jälkeen kuin 180 pulloa? Ei kai sitä noin paljon ja nopeasti voi haihtua? Joko tynnyri on alun perin täytetty vajaaksi, mitä en usko, tai sitten koko tynnyriä ei olekaan pullotettu VYS:lle. No, single cask -viskihän se silti on, vaikka loppu tynnyristä menisikin Laingin blendeihin tai johonkin toiseen OMC-pullotteeseen...?

    VastaaPoista
  2. Joo, homma on nimenomaan niin, että kaikkea tuosta tynskän sisällöstä ei mennyt tähän pullotteeseen. Se, mihin loppu menee, lienee ukko ylijumalan hallussa.

    VastaaPoista