maanantai 4. maaliskuuta 2013

Port Elleniä Tammisaaressa

Jälleen eräänä tammikuisena perjantaina sain etuoikeuden kuulua siihen ryhmään, joka kapusi viihtyisään minibussiin ja suuntasi nokan kohti Tammisaarta. Viskin Ystävien Seura yhteistyössä paikallisen viskiklubin kanssa oli kattanut esille sellaisen setin legendaarista Port Elleniä, että oksat pois. Etukäteen toki odotetuimpia olivat Rare Malts -sarjan kaksi Elleniä 2000-luvun taitteesta.

Jarkko Nikkanen veti loistavassa johdannossaan tislaamon historiasta vähintään keskipitkän oppimäärän, mutta kellaritilan holveissa kaikui tällä kertaa poikkeuksellisen voimakas henkinen malttamattomuus päästä käsiksi tarjolla olleisiin seitsemään Elleniin. Ja niihin nyt sukellettakoon, sillä historiaa voi lukea kirjoista.


Port Ellen 1980 Gordon & MacPhail Connosseurs Choice, 40 %

Tuoksu: Kauempaa mineraalinen merellisyys. Pieni häivähdys pesusientä. Pientä makeutta, ei juurikaan savua. Hyvin vaatimaton tuoksu, ei kovin kutsuva.

Maku: Nätti, pehmeä, helppo viski. Sopiva hedelmäisyys, jonka taustalla makea savu jyllää. Jälkimaussa tyrnävämpi savu nostaa päätään ja jättää suuhun pitkän ja hennon kihelmöivän tuntemuksen. Tuoksu ei antanut odottaa paljoa, mutta onhan tämä itse asiassa varsin laadukas viski! Omanlaisensa savu ja jälkimaku, avot. 90.
Port Ellen 18yo 1981-2000, The McGibbon's Provenance, 43 %

Tuoksu: Messevä lempeä lämmin sherry alkuun. Taustalla lämmin ja syvä savu. Hyvin nautinnollinen pehmeä viski. Myös makeampia keltaisia fiiliksiä. Savu on vain maltillisesti taustalla, ei pääosassa.

Maku: Eri maata kattauksen muut viskit: makeaa punaisuutta, selvää sherryä ja erittäin karkkisen makeaa, piparista savua. Tanniinisuutta. Mutta se nielaisuhetken maku, jossa tuo makeus ja savu yhdistyvät: huikeaa! Olo on kuin takkatulen ääressä lämpimään vilttiin käärittynä. 93.


Port Ellen 24yo 1975-1999 Signatory Vintage Cask 1761, 43 %

Tuoksu: Raikasta sitruksista merellisyyttä. Kepeä. Mineraalista hapokkuutta. Tuhkainen savu on hyvin maltillinen, korkeintaan sidottuna merellisyyden taustalle.

Maku: Hieman kuiva, suolainen merellisyys, hyvin maltillinen ja tasapainoinen, miellyttävä savu Hyvin suolainen. Ei oikeastaan makeutta. Helppo viski nauttia. Tasapaino on kuitenkin ihailtavaa. 91.

Port Ellen 26yo 1982-2009 Douglas Laing Old Malt Cask for Islay Whisky Shop, cask 4909, 50 %

Tuoksu: Likaista kuumaa asfalttia. Hyvin kesäisen poltteleva savu. Suoraviivainen, ei erityisen herkullinen. Sittemmin epäpuhtaus vähentyy.

Maku: Tanniininen kuivattavuus, hyvin tuhkainen kokokaisuus. Sitten voima alkaa pikkuhiljaa nostaa päätään, mutta mitään ihmeempiä ei löydy. Alkoholi on joka tapauksessa hyvin maltillinen ja jälkimakua kuvaa pitkä savuisuus. Perusviski, eikä myyttisestä nimestään huolimatta kovin erikoinen tapaus. 87.Port Ellen 29yo 1978, 8th Annual Release, 55,3 %

Tuoksu: Kypsempää savua ja jotenkin eksoottista hedelmää. Varsin herkullinen savu, omanlainen profiili.

Maku: Nyt ollaan hyvän perusviskin äärellä: voimaa, savua, turvetta, rakennetta, pituutta. Puuta ja tanniinia. Upea! Tummaa lyijyä, rasvaista suolaisuutta. Merta. Hyvin syvä. Merellisyyden kyljessä mentholisuutta. Pieni makeus voisi vielä tehdä terää. 93.

Port Ellen 20yo 1978-1998 Rare Malts Selection, 60,9 %

Rare Malts Selectionin vuosina 1998 ja 2000 ilmestyneet Ellenit olivat ensimmäisiä OB-pullotteita vuonna 1983 suljetulta tislaamolta, ja joidenkin lähteiden mukaan juuri näitä on kiittäminen siitä, että Port Ellen nauttii nykyisin sellaista kulttisuosiota kuin se nauttii. Rare Maltsien jälkeen alkoi nyt jo kahdenteentoista osaan ehtinyt Annual Releasejen sarja.

Tuoksu: Etäämpänä lasista merta, sushia. Sitten lähempää savua. Lasin pyörittelyn jälkeen tumman huumaavaa savuisuutta, jonka huumaavuus on ainoa vinkki siitä, että voltteja on yli 60. Todella pehmeä. 8th releaseen verrattuna paljon syvempi ja tummempi. Uskomatonta makeutta yht'äkkiä myös. Tämä on tuoksussaan aivan omaa luokkaansa.

Maku: Tasainen ja kiva laskeutuminen suuhun. Voltit tuntuvat voimana, mutta säilyttävät valtavan pehmeyden. Tanniinisuutta löytyy, vesitilkka avaa ja syventää selvästi kokemusta, jolloin tästä itse asiassa sukeutuu aivan saatanan hyvä viski (toim. huom. pahoittelut kielenkäytöstä, mutta tuolta maistaessa todella tuntui). Käsittämättömän pitkän makeassa jälkimaussa vain kertakaikkisen rauhallinen olo: kuin sillä kiinalaisella heimopäälliköllä, joka The Last Samurai -leffassa kuolinhetkellään toteaa kirsikankukista: "They're all perfect." En tiedä, mitä tässä voisi enää parantaa. Paitsi että tavaraa saisi olla lasissa enemmän. Paras tähän asti maistamani viski. 97.


Port Ellen 22yo 1978-2000 Rare Malts Selection, 60,5 %

Tuoksu: Makeaa pehmeää jopa nugaata. Makeaa merellisyyttä. Ei pärjää tuoksussa 20-yolle. Voisi avautua vesitilkalla.

Maku: Voimakas, puinen, jotain sherryvaikutusta tuntuu. Mausteisuutta, merellisyyttä, itse asiassa hyvin erilainen. Uskomattoman voimakas, ja vesitipat avaavat tätä elämään. Kerta kaikkiaan! Jos puhutaan konseptista peat+sherry, niin nyt ollaan lähellä täydellisyyttä. Ei voisi uskoa, että puhutaan yli 60-volttisesta alkoholista. 96.

Kommentti: Upea tasting ja vertaansa hakevat Rare Maltsit. Nämä olivat keskenään selvästi erilaiset viskit 20yo:n ollessa selkeämmin bourbonpuuvaikutteinen ja 22yo:ssa ollen punaisempia sherryvaikutteita. Puhtaasti makuasia on, kummasta tykkäsi. Maisteleva kansa antoi pisteitä kolmelle parhaalle viskille eikä saanut näiden välille eroa tehtyä molempien päädyttyä 63 pisteeseen. Perässä tulivat 8th Annual Release 29:llä, Signatory 26:lla ja OMC kahdella pisteellä. Provenance ja MacGibbon's maistettiin virallisen kattauksen ulkopuolelta, joten niitä ei rankattu. Niistä kuitenkin Provenance illan ainoana selvästi sherryisenä PE:nä oli myös kovasti mieleeni.Jälkimehustelut: Parhaita hetkiä viskinmaistelussa ovat ne, jolloin jotain uutta viskiä on juuri kaatanut kurkkuunsa ja kyseinen tisle tuo spontaanin hymyn kasvoille, kun on vaan niin hyvää. Joitakin kertoja moinen on tapahtunut yhdessä kaverin kanssa ja yhteinen kokemus on saattanut herättää myös spontaanin naurureaktion. Näiden viskien kanssa tällaisia kokemuksia oli useita ja koko sali jakoi ne. Jos joku vielä ennen iltaa tunsi epäilyksen kalvavan rintaansa, Tammisaaren herätysliike pastori Nikkanen paimenenaan poisti ne viimeistään näiden Rare Maltsien kohdalla. Huhhuh ja Amen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti