maanantai 18. maaliskuuta 2013

Douglas Laing ja uisge 2013

2013 Uisgen tasting-listasta nousi omiin silmiini yksi nimi ylitse muiden: Douglas Laing. Mielenkiintoinen kattaus ja mukavat kokemukset edellisen vuoden Uisgesta johtivat siihen, että piti huolella kärkkyä lipunmyynnin alkamista. Jan Beckers oli jälleen mies paikallaan vetämässä mukavaa tuokiota, ja miehelle tuntui selvästi olevan tärkeää hyvän kuvan välittäminen brändistään ja viskikulttuurista ylipäänsä. Tämä näkyi muun muassa siinä, että ennen varsinaisen tastingin alkua saimme extramaistiaisen jyväviskiä, joka oli kieltämättä aika spesiaalitapaus:

Clan Denny 45yo 1965 Grain whisky, 44,7 %

Tuoksu: Makea toffeinen, lakua. Upean syvä, herkku.

Maku: Makea toffeinen vaniljainen bourbonvaikutus. Hieno! Rikas ja monikerroksinen rakenne, makea intensiivinen maku. Hieman bourbontyyppistä happamuutta tai tanniinia lopussa. Ainoastaan jälkimaku on lyhyt kuin Kekkosen tukka. 91.

Varsinainen tasting muodostui kolmesta tislaamosta ja kahdesta versiosta kutakin. Ennakkoon näistä Glen Grant oli varsin tuntematon, Bunna aina itselleni vaikea ja Caol Ila se odotetuin. Asiaan siis.Glen Grant 35yo, 1975/2010, Douglas Laing Old Malt Cask, 50 %

Viski on kypsytetty refill hogsheadissa ja tuupattu viimeiseksi 12 kuukaudeksi cognaqtynskään.

Tuoksu: Alkuun hentoa bensaista savua, todella hentoa. Konjakkivaikutus saattaa tuntua pyöreytenä. Tylynä suoraviivaisuutena helkkarin hieno!

Maku: Tanniinit vahvoja, muta miellyttäviä. Kääntyy todella pehmeän alkoholin jälkeen heti pehmeään makeampaan kahviseen fudgeen, hellästi tosin. Vesi voisi leikata tanniineja. Kuivia hedelmiä. Nätti rakenteeltaan, konjakki ei pilaa makua. Todella tyylikäs perusviski. Kaikki tasapainossa ja ehkä paras lähtökohtaisesti kevyt keltainen viski, jota olen maistanyt. 94.
Glen Grant 20yo 1990/2010 Douglas Laing Old Malt Cask, 50 %

Kypsytysastiana on ollut sherrybutt.

Tuoksu: Alkuun lämmin perussherry, ei paljon muuta. Yllättävänkin pliisu.

Maku: Tanniininen sherryviski, joka kuitenkin alun jälkeen alkaa täyttää suuta hyvin intensiivisesti. Puun vaikutus on selvästi havaittavissa, ja on siinä ja siinä, onko se vain miellyttävää vai peittääkö jo makuja. Tyylikäs sherryviski ilman muuta, ei liian makea vaan parhaat sherryn ominaisuudet. Ikä ei kuitenkaan erityisesti tunnu. Henkinen ikä 15-20. 90.Bunnahabhain, Douglas Laing Provenance Young and Feisty, 46 %

Tuoksu: Alkuun hyvin ponsumainen fiilis. Makeutta ja mallasta. Tunnistan tässä niitä Bunnan elementtejä, joista en oikein saa kiinni ja jotka eivät niin mieleeni ole.

Maku: Maku seuraa tuoksua. Jälkimaku toimii. 84.Bunnahabhain 37yo 1974/2011 Douglas Laing Old and Rare, 57,6 %

Tuoksu: Makea sherry, px-meininkiä. Rommirusinaa. Hyvin väkevä ja intensiivinen viski. Nahkaa.

Maku: Makeus on sopivaa, sitten erittäin vahva tanniini, alkoholi, voima, tummanpunainen intensiivisyys. Nahkaa. Vesi avaa heti alkua huikealla tavalla. Jos edellinen Bunna oli tuttua kamaa niin tämä palautti uskon tislaamoon. Mukavan täyttävä suutuntuma. On hieno. 92.

Caol Ila Douglas Laing Provenance Young and Feisty, 46 %

Tuoksu: Lääkemäisyyttä, öljyä, merellisyyttä. Hyvin puhdas. Snadia hedelmää lasin pyörittämisen jälkeen. Makeaa sitrusta? lääkemäisyydessään on sillä rajalla, onko epäpuhdasta, mutta ei ole.

Maku: Odottaa, öljymäisen makea tunnelma, hyvin pehmeä rakenteeltaan ja alkoholiltaan. Maku on silti aika lyhyt. Alkoholi on kyllä tässä nättiä. Nuoruuden huomioiden nätti tuote. 88.


Caol Ila 27yo 1984/2012 Douglas Laing Old and Rare, 52,2 %

Tuoksu: Alkunuusku ensin hieman savuinen, johon sitten sherry yhdistyy ja nostaa kyllä erittäin paljon odotuksia. Sherry on kohtuullisen kuivaa.

Maku: Nyt on nätti savu. Tiukka drami ilman muuta, neatina liian tiukka, mutta aijai. Hyvät Caol Ila kyllä toimii. Tanniinia. Vesi avaa heti ja tuo makeutta kehiin, myös toffeisempaan pehmeään kääntyvää. Suolaisuutta hieman, ei kovin paljoa. Sipsisyyttä. Täyttää suun makean ja savun hienolla yhdistelmällä. Upea viski, joskaan en maksaisi 300 euroa. 93.


Kommentti: Kiva yhdistelmä nuorta ja vanhaa. Laatu kaikissa aika hyvin kohdallaan. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti