maanantai 9. heinäkuuta 2012

Old Buck 4th Release, 69 %

Pori on monien lähteiden mukaan yksi Suomen paskimmista paikoista. Omakohtaista kokemusta en ole toistaiseksi päässyt kerryttämään ja Neumanninkin olen nähnyt vain näinä myöhempinä rappionsa päivinä, mutta jotain mielenkiintoista Porissa epäilemättä piilee, nimittäin panimoravintola Beer Hunter's ja ensimmäinen suomalainen mallasviski Old Buck. Olen pariin kertaan ämpyillyt Punavuoren Ahvenessa kyseisen pullotteen äärellä, mutta en ole raaskinut pyytää sitä itselleni tarjoiltavan, koska hintaa on kuitenkin ollut n. 15 € / 2 cl. Tällä kertaa en valita hinnasta sinänsä: onhan kyseessä artisaanituote, uran uurtaja ja (otaksuen) hyvin pienellä volyymilla tehty viski, jolloin hinta on täysin perusteltu. Se on vain tuntunut viskistä absoluuttisesti kovalta, kun muutakin maisteltavaa on löytynyt. Nyt kuitenkin aurinkoinen kesäpäivä ja viihdyttävä FC Hongan fudismatsi olivat virittäneet sellaiseen fiilikseen, että vanha pukki piti maistaa. Murrayn Viskiraamatussa huikeat pisteet saanutta ensimmäistä releasea ei tavalliselle tallaajalle enää tarjolla ole, mutta Gallow's Birdin hyllystä löytyi puolikas pullo 4th Releasea, joten sitä siis.

Ennen maistelunuotteja kehoitan tutustumaan Hannu Hakosen ansiokkaaseen blogiin (sivustoon) ja hänen sinne keräämäänsä tietoon Old Buckista: www.uisgenet.com. Sivuille linkatut jutut Satakunnan kansasta olivat huikeita ja auttoivat hahmottamaan, minkälaisesta kulttuuriteosta Old Buckin kohdalla on kyse.Old Buck 4th Release bottled 25.1.2005, distilled 2/2011, barrel #2, 69 % (15,20 € / 2 cl)Tuoksu: Esanssista banaania, Pisang Ambonia (!), hyvin keinotekoinen tuoksu alkuun. Kauempaa ei turvetta eikä alkoholia. Suorastaan aika epämiellyttävä. Lasin pyörittelyn jälkeen huumaavan hedelmäistä alkoholisuutta mehukkaalla hedelmäisyydellä höystettynä. Persikkaa. Edelleen esanssista banaania. Cocktail-kirsikkaa. Erikoinen, ei pienen totuttelun jälkeen erityisen paha. Alkoholi kyllä tuntuu, mutta volteista huolimatta varsin smoothisti.

Maku: Erittäin kuivattava suutuntuma, holi tulee voimakkaana ja edelleen erittäin kuivattavana. Makeaa hedelmäisyyttä, jälkimaku lämmittää messevästi, mutta paljon muuta ei jää. Punaisuutta värimaailmassa. Täyttää suun rodukkaasti, taustalla koko ajan sama jo tuoksusta tuttu esanssisuus. Silti pyöritään ihan eri luokassa kuin Teerenpeli. Tätä juo marinoituneella suulla varsinkin veden lisäämisen jälkeen ihan mielellään. Ehkä suomilisä nosti yhden pisteen: 90.

Kiva stoori.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti