torstai 10. huhtikuuta 2014

Glenmorangien parissa Leijuvassa Lahnassa 27.3.2014

Tuskin oli edellisistä Glenmorangieista toivuttu, kun eteen oli katettu uusi setti kyseisen tislaamon tuotteita. Tämä maistelu oli siinä mielessä mielenkiintoinen, että suurin osa viskeistä oli jotain muuta kuin tislaamon perusrangea. Näin ollen setissä oli varmasti jotain uutta miltei jokaiselle maistelijalle - jos ei muuta niin ainakin tämän vuoden uutuuspullote Companta, jota on huhujen mukaan tullut Suomeen vain muutama pullo. Leijuva lahna on selkeästi erikoistunut Glenmorangieen, koska hyllystä näytti löytyvän 11 erilaista Glenmorangieta. Mutta asiaan siis. Kattaus korkattiin asiaankuuluvasti 10yo Originalilla, mutta sen jälkeen tarjolla oli:


Glenmorangie 12yo Nectal d'Or, 46 %

Viski on kypsynyt 10 vuotta ex-bourbonissa, jonka jälkeen 2yo Sauternes-tynnyrissä.

Tuoksu: Nätti makean pihkaisen hunajainen. Itse asiassa selkeästi kutsuvampi kuin original.

Maku: Hyvin makea, jota mukava puinen pippurisuus tukee. Makeaa vaniljaa. Jälkimaku kuivaa. Chilimaitosuklaata? Jälkimaussa sitten raikkaampaa vihreyttä, omenaa. jälkimaun tammisuus kuivaa ja jaksaa kantaa piiiitkälle. Yllättävän hyvä. Jos tykkää tällaisesta yltiömakeudesta niin tämä on kyllä tyylikäs viski. 90.


Glenmorangie 19yo Ealanta, 46 %

Viski on kypsynyt 19 vuotta (1993-2012) heavily toasted new oakissa. Kyse on yhdestä 156 kappaleen 250 litran tynnyristä koostuvasta erästä.

Tuoksu: pyöreä tammisen puinen, itse asiassa lupaava herkku! Tummanvoihreää vegetaalisuutta. Vanhaa puuverstasta. Vähän aikaa lasissa oltuaan makeaa banaania ja vaniljaa.

Maku: No nyt on aivan eri lailla jo voimaa: tammisuutta, voimaa, vaniljan pehmeyttä. Alkumaussa hyvin makea ensisuutuntuma. Nätti mokkasohvan jälkimaku sitten: tryffeliä. Hieno viski! 91.

Kommentti: Kellotin Ealantalle aikoinaan 89 pistettä Cinderellan viskimessuilla. Kenties tällainen paremmalla ajalla tehty maistelu antaa paremmat tulokset.


Glenmorangie Artein 15yo, 46 %

Viskin on kypsynyt exbourbonissa ja sitten viimeistelty supertoscana Sassicaia-tynnyrissä. Kypsytykseen on käytetty n. 225 litran barriqueita. 70 % tavarasta on 15-vuotiasta vuodelta 1996 ja 30 % 21-vuotiasta vuodelta 1990.

Tuoksu: Karkkista makeutta, silti varsin tumma. Kipakkaa mausteista pippurista lupaavuutta. Peruspunainen tuoksu, ei erityisiä tunnelmia.

Maku: Syvää punaisuutta, hyvin syvä ja voimakas maku, joka etenee suussa määrätietoisesti ja hyvin samaa tarinaa kertoen. Onpa varsin hieno! Ollaan siinä rajoilla, onko makeus niillä miellyttävyyden rajoilla (vahvojen sherryviskien ystävät kyllä pitävät), mutta tuo voima on kyllä nättiä. Jälkimaussa tulee ruutisempaa tummaa fiilistä. Mutta aijai tuota  egetaalista ruohoisuutta jälkimaussa! Aivan uusi maailma tähän viskiin. Papattimaton ruutisuutta. 91.


Glenmorangie Companta, 46 %

Vuoden 2014 erikoispullotetta tuli 12 pulloa Suomeen. 60 % tavarasta on vuodelta 1999 (ensin 9 vuotta exbourbon ja sitten 6 vuotta Burgundy pinot noir -tynnyri) ja 40 % vuodelta 1995 (ensin 10 vuotta exbourbon ja sitten 8 vuotta Rasteau-tynnyrissä [fortified wine Rhonelta).

Tuoksu: Heti alkuun jotain epäpuhdasta metallisuutta. Ei niin kutsuva. Kohtuullisen tuoretta hikisukkaa, n. 11km:n hiihtolenkin jäljiltä. Nuo epäpuhraudet sitten kuitenkin haihtuvat pois. Ei silti erityisen lupaava tuoksu. Jotenkin persoonaton. Silti biittaa kyllä originalin helposti.

Maku: Makeutta löytyy, jännä itämaisten mausteiden paketti, öljymäisyyttä, maku jälleen aivan eri luokkaa kuin tuoksunsa! Silti tämä makeus ei välttämättä ihan täysin tee kunniaa muuten laadukkaalle tisleelle. Jälkimaku on tässä ilman muuta se paras juttu mutta muutoin makeus ei kuitenkaan toimi niin hyvin. Suklaisuudessaan kuitenkin hieno viski. 88.

Jälkeinen: Glenmorangie nosti kyllä osakkeitaan silmissäni tämän tastingin myötä. Ehkä suuressa määrässä erilqaisia releaseja on se ongelma, että kamaan ei ole saanut kosketuspintaa kun ei ole muistanut, mitä noista on jo maistanut. Kattauksen voittaja omassa suussani oli Artein, mutta myös Ealanta oli varsin laadukas viski. Suurin yllättäjä oli Nectar D'or, itse kun luulin, etten pidä makean viinin viskeistä. Täytyypä korkata oma 18-vuotias puteli kotona lähipäivinä.

1 kommentti:

  1. Glenmorangie 12yo Nectal d'Or: Tykkäsin todella, kiitos maistiaisista 5.10.!
    Antti Salla

    VastaaPoista