torstai 3. huhtikuuta 2014

Ardbeg 1978 Vintage, 43 %

Ardbeg-komiteatapaamisen innoittamana piti korkata myös pari muuta samplea kyseiseltä tislaamolta. Ensimmäisenä kyseessä on vuoden 1978 vintage, joka kuului Ardbegin perusrangeen 2000-luvun taitteessa. Valitettavasti tiedossa ei ole maistetun viskin tarkempia tietoja (1978:a pullotettiin vuosina 1997-1999).

Ardbeg 1978 Vintage, 43 %

Tuoksu: Syvä upea savuisuus, jota komppaa hedelmäisyys. Pihkaa, vanhaa huonekalua, tumma mokkaista ananasta. Mieletön monipuolisuus, suklaata. Tuhtia hunajaisuutta. Eksoottista hedelmää entistä vahvemmin koko ajan. Mieletön nenä!

Maku: Tuhkainen, tanniininen, syvän savuisen turpeinen. Todella nätti hunajaisuus, johon syvä savu yhdistyy upealla tavalla. Jälkimaku lämmittää kääntyen tuoksun trooppisiin hedelmiin päin. Suuhun jää pitkä tuhkainen jälkimaku. Jaksaa potkia mukavasti vaikka voltit aika alhaalla. Syvyys, keltainen hedelmäisyys, tuhkainen ja vanhan nahkasohvan turpeisuus, aijai! Tätä kun nykyviskit olisivat. Silti ei aivan niin monipuolinen kuin tuoksu antoi odottaa. 92.

Kommentti: Yhdessä vaiheessa viskiharrastusta hienointa mahdollista viskiä saattoi edustaa laadukas savun ja sherryn yhdistelmä, kuten esimerkiksi Lagavulin 21yo (2007). Tämä Ardbeg on ensimmäinen maistamani viski, jonka voisi laittaa samaan kategoriaan, mutta keltaiselle puolelle, eli peat+honey. Uskomatonta, että tätä on joskus saanut n. viiteenkymppiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti