maanantai 24. helmikuuta 2014

Rare Maltsia Tammisaaressa, osa 1 - Banff 21yo, 57,1 %

Jo lähes vuosi pääsi vierähtämään siitä kun Viskin ystävien seura viimeksi vieraili Tammisaaren viskipyhätössä ja Sydspetsens malt whisky sällskapin vieraana. Aikaisempia vierailuja voi tutkailla täältä tai täältä, joten mahtaviin puitteisiin ei ole tarpeen tällä kertaa lisätä mitään. Sen sijaan maistelulistalla oli jälleen kerran erityisen mielenkiintoisia tuotteita, kun testiin oli tuotu kuusin kappalein Rare Malts -sarjan pullotteita. Kun puoliyllätyksenä maistettavaa löytyi vielä takahuoneen puolelta lisää, olikin luvassa varsin mittava setti, jonka kirjoittelen tänne blogiin viski kerrallaan. Sitä ennen kuitenkin pari sanaa rare malts -sarjasta.

Vuonna 1995 lanseerattu ja sittemmin jo lopetettu Diageon Rare Malts -sarja oli omalta osaltaan aloittamassa single malt -viskien esiinnousua blendien ikeestä. Sarjan tarkoitus oli esitellä maisteluyleisölle laadukkaita ja tislaamolleen tyypillisiä kokomallasviskituotteita, jotka tarjoiltiin tynnyrivahvoina ja kylmäsuodattamattomina. Erilaisia pullotteita ilmestyi lopulta 121 kappaletta, joista toki osa samoilta tislaamoilta. Rare maltsit eivät olleet single caskeja, vaan pieniä n. 5000-6000 pullon vattauksia. Pullotusvaiheen korkeat alkoholiprosentit viittaavat myös siihen, että tavara on laitettu tynnyriin totuttua 63,5 %:a huomattavasti voimakkaampana. Vaan sitten asiaan.


Banff 21yo, Rare Malts Selection, dist. 1982, 57,1 %

Banff suljettiin surullisena viskivuonna 1983 ja romutettiin lopullisesti vuonna 1991.

Tuoksu: Oikein esanssibanaaninen makeus. Vahva, mutta haastava. Vihreää päärynää. Kukkaisuutta. Vaikka tuoksu on hyvä, se on epätyypillinen viskille eikä perinteisen tyylikkään viskin tuoksu.

Maku: Samettinen keltainen suutuntuma, jota pieni pistelevä alkoholisuus nätisti seuraa. Raikas ja nätti. Jälkimaku tummentuu ja tuo myös parfyymisuutta ja kukkaisuutta kehiin. Varsin miellyttävä! Maltainen. Vesitilkka tuo perinteiseen tapaan isompaa hyökyisyyttä, ruohoa ja kukkaa. Parfyymisuus kuvaa tätä viskiä mielestäni hyvin. 89.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti