maanantai 16. syyskuuta 2013

Siepon mysteeri, osa 2

Toinen Viskisiepon tarjoamista sampleista oli väriltään ja olemukseltaan katu-uskottamavampi viski. Katsotaan, sanoi lääkäri.

Mystery 1 vasemmalla, mystery 2 oikealla

Siepon mysteerisample, osa 2 "tumma"

Tuoksu: Vanhaa ruskettunutta sherryä. Nahkaa. Varsin kondensoitunutta. Lupaava ensituoksu. Tosin ei täysin puhdas: jotain rikkistä tai muutoin epäpuhdasta alkaa sitten nousta. Vaikea saada tolkkua siitä, onko tämä nyt sitten hyvää vai ei. Alkoholin määrästä sanoisin, ettei aivan kovimmissa tynskävahvuuksissa liikuta, mutta on tämä yli 46 %. Jäljittelee hienoa vanhaa sherryviskiä, mutta ei täysin onnistu sen kuvaamisessa. Kahvia. Punaista kypsää marjaa. Jotain pölyisen tunkkaista sitten. Pölyisyys lisääntyy lasissa olemisen myötä eikä lisää tämän miellyttävyyttä. Sitten sherryfiilikset muuttuvat rusinaisen rommisiksi.

Maku: Erikoisen kuivan tuhkainen suutuntuma: tanniineja tuntuisi olevan. Sitten alkoholi hyökyy päälle aivan eri mittakaavassa kuin mitä tuoksu olisi antanut olettaa. Nahkasohvaa ja vanhaa puuta löytyy maustakin, ja jälkimakuun jää hennon makean mausteinen tunnelma. Yllättävän tanniininen ja tuntuisi siltä, että tarttisi tipan vettä. Yleisesti ottaen hieman vetinen ja ohut koostumus on ristiriidassa tästä löytyvien hienostuneiden aromien kanssa. Ihan kuin nahkasohvat yms. olisi liimattu keskinkertaisen viskin päälle. Vesitippa mehustuttaa suutuntumaa ja taittaa myös isoimpia tanniineja pois. Alkoholi on silti aikaste kova ja pistävä. Mieleen tulee joku nuori Glendronach tynnyrivahvuisena, tosin olettaisin sellaisen olevan suutuntumaltaan ja alkoholiltaan pehmeämpi. Veden myötä nousee suuhun myös raikkaampia keltaiseenpäin kääntyviä nuotteja. Ja jotenkin myös tuntuu, että tietyt epäpuhtauden mielleyhtymät väistyvät tehden tästä jopa kohtuumiellyttävän elämyksen. Tuhkaisuus voisi kieliä myös hennosta savuisuudesta, mutta Islaylle tätä on vaikea sijoittaa. Jälkimaku jättää kuitenkin mukavan tasapainoisen kihelmöinnin. 87

Veikkaus: Glendronach 15yo, Single Cask for Moscow International Liquid Fest, 51,9 %

Kommentti: Vaikea oli saada tästä otetta. Monipuolisuutta löytyi, mutta ei aina niin hyvällä tavalla. Hyvä viski sokkotavaraksi siis. Ja kovemmat saumat nöyryyttää itseään totuuden kuullessaan kuin ykkösmysteerin kohdalla, koska siihen mieltyviä en usko montaa olevan.

1 kommentti:

  1. Nyt lasissa oli Adelphin pullotus:

    Glenrothes 6Y, dist.2000, bott.2007, Cask 2413, 56.5%.

    VastaaPoista