tiistai 9. syyskuuta 2014

Eläväpullo vieraissa osa 1: samppanjaa MW Essi Avellanin kanssa


Kun viskimaailma kärvistelee yhä kallistuvien pullohintojen ja heikentyvän laadun keskellä, yhä useampi kääntää katsetta muiden laatutuotteiden suuntaan. Hifisteltäviä nautintoaineitahan nimittäin löytyy iso liuta, ja näille kaikille on myös omat intohimoiset harrastajansa. Viskiharrastuksessa jonkinlaisen saturaatiopisteen saavuttaneena ja myös kohtuullisen määrän ohjattua maistelukokemusta hankkineena rupesi itseäni kiinnostamaan, minkälaiset valmiudet olisi lähestyä jotakin itselle vieraampaa laillista päihdettä. Pohja-ajatuksenani on, että maistelutoiminnan suurin anti on keskittyminen tai pysähtyminen kyseinen tuotteen äärelle, jolloin siitä saa enemmän irti ja löytää myös paremmin eroja vastaavanlaisten tuotteiden välillä. Näin ollen viskitausta voisi auttaa muihinkin tuotteisiin tutustumisessa, vaikka kyseinen käsitekenttä ei olisikaan entuudestaan tuttu.

Härkää siis sarvista ja asiaan. Koska laskettelukin aloitetaan huipulta, oli luonteva kohde viinimaailman kuningas, samppanja. Kyseessä on aina ollut minulle hieman vaikea tuote, ja sitä on mielestäni leimannut sama ongelma kuin konjakkeja: pyrkimys tasalaatuisuuteen peittää alleen mielenkiintoiset vaihtelut ja erikoisemmat maut. Juuri tämän ilmiön välttäminenhän on viskiharrastuksessa erityisen hienoa. Löytyisikö samppanjoista siis eroja, ja onnistuisiko ohjattu maistelu tuomaan juomaa lähemmäksi skeptikon mieltymystä?

Varsinkin jälkimmäisen kysymyksen tärkeyden vuoksi tilaisuuden järjestäjää ja esittelijää ei voinut jättää sattuman varaan, vaan piti valita paras. Kun eteen tuli ilmoitus Essi Avellanin samppanjatastingista, päätin ilmoittautua. Avellan on Suomen ensimmäinen viinimaailman arvostetuimman Master of Wine -tittelin haltija ja tämän lisäksi erikoistunut samppanjaan, joten parempaa asiantuntijaa saisi varmasti kohtuukaukaa lähteä hakemaan.Tasting järjestettiin Korjaamon Vintillä, joka oli itse asiassa varsin toimiva tasting-tila. Kattauksen teemana olivat erilaisten samppanjatalojen ominaistyylit, perusrangen hengessä. Ensin käytiin toki kattavasti läpi samppanjan historiaa, vaiheita ja nykyasemaa. Itselläni oli samppanjaa kohti vahvoja ennakkoluuloja myös sen läpikaupallisuuden takia, mutta Avellan onnistui kyllä luomaan ilmapiirin, jossa yht'äkkiä perusrangen tuotteesta 50 € / pullo kuulostikin ihan kohtuulliselta. Mennään kuitenkin itse asiaan. Tarjolla oli kuutta eri shampanjaa, joista kaikki löytyvät myös Alkon valikoimista. Sampat oli valikoitu siten, että niiden avulla pystyttiin myös tutustumaan kolmeen jalojuoman tekoon käytettävään rypäleeseen eli Chardonnayhin, Pinot Noiriin ja Pinot Meunieriin (lausutaan melkein kuten: "pino mönjää").


G.H. Mumm Cordon Rouge NV

45 % Pinot Noir, 30 % Pinot Meunier ja 25 % Chardonnay. Alkossa 42,90 €

Tuoksu: Hentoa paahtoleipää, tummia fiiliksiä.

Maku: Tasapainoinen, hedelmäisen leipäinen/hiivainen. Kevyt ja pehmeä. Kuohkea suutuntuma.

Arvio: 3/5


Taittinger Brut Réserve NV

60 % Pinot Noir ja Pinot Meunier, 40 % Chardonnay. Alkossa 48,50 €

Tuoksu: Raikkaampi, sitruksisempi, yrttinen.

Maku: Kivat kuplat! Hyvin hapokas sitten, limeä, kipristelee suussa. Puhdas, kirkas, iloinen samppa.

Arvio: 3½/5


Pommery POP Earth NV

Pinot Meunier 10 %, Chardonnay 10 %, Pinot Noir 70 %. Alkossa 49,90 €


Tuoksu: No no! Mausteisen yrttinen, jopa tuhkainen paahteisuus. Maakellaria. Runkoa löytyy.

Maku: Suutuntuma mukavan leveä, hyvin lihainen, makusteltava. Kypsiä tummia hedelmiä.

Kommentti: Eniten viskinjuojan samppa näistä ja ilmeisen hyvä esimerkki pinot noirin vaikutuksesta samppanjaan. Kaipaisi silti hitusen raikkautta mukaan, mikäli pullotolkulla tinata pitäisi.

Arvio: 4/5


Bollinger Special Cuvée NV

60 % Pinot Noir, 25 % Chardonnay, 15 % Pinot Meunier. Alkossa 54,90 €

Tuoksu: Alkuun varsin mieto tuoksu. Sitten tammea, kellaria, maahan pudonnutta omenaa.

Maku: Pienet sirot kuplat. Lihainen, tumma samppa.

Kommentti: Tähän oli itselläni hieman vaikea päästä kiinni.

Arvio: 3/5


Henriot Blanc de Blancs NV

100 % Chardonnay. Alkossa 54,90 €.

Tuoksu: Maitokahvia, vaniljaa, intensiivistä sitruunaisuutta.

Maku: Hyvin tasapainoiset ja rauhalliset kuplat, sitten paahtoleipää, pientä happoisuutta. Myöhemmin vegetaalisempia fiiliksiä. Hedelmä, rakenne ja kuplat hienosti tasapainossa. Aika herkku!

Arvio: 4½/5


Laurent-Perrier Cuvée Rosé NV

100 % Pinot Noir. Alkossa 69,90 €.

Tuoksu: Pronssimaisuutta, tyyneyttä.

Maku: Iso kuohuvuus, rakennetta ja isoa suuntäyttävyyttä. Silti jättää hieman persoonattoman fiiliksen.

Arvio: 3½/5


Essi A.
Yhteenvetoa: Entry-level samppanjatasting n. puoleentoista tuntiin onnistui luomaan kuvan erilaisista samppanjarypäleistä ja erotti jyvät akanoista potentiaalisen ostosamppanjan osalta - ei mielestäni huono saavutus. Erityisen miellyttävää oli huomata, että vaikka samppascene oli itselleni kohtuullisen tuntematon, eroja tuotteiden välille oli helpohko tehdä ja laseista löytyi myös verbaalista luonnehdittavaa. Tykkäsin erityisesti Avellanin käyttämistä rypäleiden vertailuista ihmistyyppeihin (mm. Chardonnay langanlaihana huippumallina ja Pinot Noir lihaksikkaana huippu-urheilijana): tämän tyylinen mielikuvakisailu voisi olla hedelmällistä viskimaailmassakin.

Ihastuttava Essi Avellan on jo yksin syy tutustua tämänkin puolen tastingtoimintaan, joten voin kyllä suositella hänen vetämiä settejä lämpimästi. Lisätietoa Avellanin syksyllä järjestettävästä kolmen kerran viinikoulusta löytyy täältä.

Eläväpullo vieraissa -kirjoitussarjaa on tarkoitus jatkaa, kunhan keksitään hyviä maistelukohteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti