maanantai 29. joulukuuta 2014

Iäkkäitä japseja VYS:in kanssa 29.11.2014Taannoin maisteltiin iäkkäät harvinaisuudet -sarjassa liuta japanilaisia. Itselleni nämä olivat ensimmäinen kunnollinen tutustuminen japanilaiseen viskiin jokuista irtonaista Karuizawaa lukuun ottamatta. Ja hyvin maistuivat:

Yoichi 20yo, 52 %

Yoichin vuosituotanto on n. kaksi miljoonaa litraa. Kypsytysastioina tässä viskissä on käytetty pääosin exbourbonia, mutta myös jonkin verran japanilaista tammea ja sherrytynnyriä.

Tuoksu: Makeaa kukkaisuutta, siirappista mallasta. Nugaista mausteisuutta. Oikein herkullinen startti! Bensaisuutta. Appelsiininkuorta ja maukasta suklaisuutta.

Maku: Maltainen. Hyvin kihelmöivän täyttävä suutuntuma. Pippurisuutta. Alkoholi aika voimakas. Jälkimaussa mustaa teetä. Hyvin makea ensituntuma. Sitten kun suu tottuu alkoholiin niin monipuolisuutta ja rakennetta tulee lisää. Siirappinen höttö, jota tervaleijonan sokerikuorrutus tukee. 90-91.

Kommentti: Jätän poikkeuksellisesti pisteisiin gäpin, koska Karuizawojen jälkeen oli vaikea palata tähän ja ekan maiston vahva 91 ei enää tuntunutkaan niin hyvältä.


Yoichi 1990, 50 %

Tuoksu: Samaa makeaa mausteisuutta kuin 20yo. Kukkaiset kesäfiilikset. Miellyttävä, mutta huomattavan paljon työväenluokkaisempi kuin 20yo. Kuivempi.

Maku: Ollaan perinteisemmän mallasviskin kimpussa: kuiva, öljyinen, pippurinen, mutta kuitenkin raikas. Tammi oikein mainiosti tasapainoinen. Tyylikäs ja tasapainoinen viski. Tulee hieman mieleen hp18, joskaan ei niin juureva. 91.

Kommentti: Tämä jaksoi painaa myös karujen jälkeen.

Karuizawa 14yo 1999 "Memories of Karuizawa", c. 855, sherry cask, 57 %

Tuoksu: Ensalkuun varsin tympeä kengänpohja. Tunkkaista vinttiä. Silti tuoksu kielii rakenteesta. Sonyn vhs-nauhurin ulosvedettyä nauhaa. Jodia, lääkemäisyyttä. Hiiltä. Henkinen väri: harmaa. Kuitenkin kun viski saa lasiaikaa, alkavat tympeätkin tunnelmat hieman hellittää ja nugainen rauhallisuus alkaa nostaa päätään.

Maku: Tumma. Suuntäyttävä. Tanniininen. Suorastaan musta viski. Mustan teen tanniineja. Alkoholi myös kohtuuvoimakas. Pohjaanpoltettua sokeria. Kovin erikoinen, mutta extremeäkin hakevalle ehkä hieman töpäkkä. Vesi tuo makeampia ja kukkaisiakin tunnelmia kehiin, helpottaa selvästi. Pitkittää myös kertoen laadukkaasta löröstä. Viimeinen huikka reilulla vesilisällä olisi antanut paljon lisää. Liian pienet dramit - taas. 85.


Karuizawa 12yo 2000 c. 166, 64,3 %
Tuoksu: Raikas. Alkoholinen. Voimallinen, joskaan ei äärimmäisen antava.

Maku: Eka maisto vedellä: varsin raikas ja kukkaisen mukava kaveri! Tuoreita marjoja, pitkä draaman kaari. Puhdas viski! Tässä raikkaus on nimenomaan kohdillaan. kasteisen havumetsän marjoja. Jos meditoisin, joisin tätä. Jälkimaussa turvetta jopa! Tyhjentää mielen. Lukusuositus: Eckhart Tolle: läsnäolon voima. 89.
Karuizawa 1972, c. 7038, 63,3 %

Tuoksu: Woo!!! Tämä on heti alkuun upea tuoksu: vanhaa nahkaa, nojatuolia, ikivanhaa tammea, bonsai-puuta. Karamellisokeria. Tuoksu 94.

Maku: Hyvin tanniininen alkuun, samettinen, nugainen, psykoterapeutin nahkatuolin käsinojan nuoleminen. Maukas ja tasapainoinen viski. Mutta mutta: pärjääkö maku tuoksulle? No pärjäähän se hyvin. Tummaa kirsikkaa. Mutta onhan tämä huikea. 93.

1 kommentti:

 1. Omat viilikset oli jokseenkin seuraavanlaiset, mikäli käsinkirjoitetusta lapusta saa jotain selkoa;

  Yoichi 52%:
  T: nahkaa, makeaa joulumaustetta, maakellaria (peruna), kanelia, mandariinia, snadi suolaisuus
  M: maustepippuria, makea maltainen suun täyttävä öljyisyys, jopa voinen. mainio, helkutin kova avauslörö!
  88pts

  Yoichi 50%
  T: kuivempi kuin ed.,kukkainen,earl grey, jotenkin tuo mieleen glenlivet 18yo:n.
  M: öljyä öljyä! suuta kuivattavan tanniininen, ei niin tumma kuin ed. karkkinen jälkimaku
  86pts

  Karu 14yo:
  T: todella lääkemäinen, (murskattu burana+panadol yhdessä), mausteinen. viinirypälettä (punaista), käynyttä simaa.
  M: tummaakin tummemmat fiilingit. huh. poltettua sokeria, tervaa, siirappia. puuta, tanniinisuutta jälkimaussa. luumua, viikunaa. vesilisä paransi tätä entisestään. Valtava kaveri tämä.
  91pts

  Karu 12yo:
  T: paljon hedelmäisemmät viilikset kuin ed. nuorekas puinen, tykki kaveri.
  M: marjaista hedelmäisyyttä, makea polttavuus.
  89pts

  Karu 1972/2011:
  T: tosi paksu tuoksu, ihan kuin jois viskiä nenän kautta! :)
  voinen, öljyinen, mausteinen, loppumaton tuoksujen kirjo, mustaa vahaa, vadelmia, kirsikoita, mustaherukkaa...
  M: ...kyllä tätä nahkatuolin käsinojaa jopa lipaisisi. en kyllä tiedä oliko se psykiatrin, vai jonkun muun nahkatuoli, mutta viininpunainen se oli väriltään.
  94 boints.

  Toim.huom:
  Olipahan tasting. Prosentteja oli näissä kavereissa pikkujoulujen tarpeiks kyllä. Ei ollu "helppoja" viskejä mikään.

  VastaaPoista