torstai 29. toukokuuta 2014

Ardbeg Auriverdes, 49,9 %

Tämänvuotinen Ardbeg day -pullote on herättänyt etukäteen enemmän hypeä kuin aikaisempana parina vuonna. Syykin on selvä: erilaiset viinikikkailut on jätetty pois ja palattu perusasioiden pariin. Auriverdeksen (vai Auriverdeen?) kypsytys eroaa monesta viskistä siinä, että tynnyrin päädyt on toastattu (tyyliin leivänpaahdin) pikemminkin kuin charrattu avotulella. Isommat pojat ovat kertoneet tämän tuovan viskiin omanlaisensa kahvisen aromin. Vertailuja on esitetty niin pariin Ardbegin aikaisempaan single caskiin kuin jokunen vuosi sitten ilmestyneeseen Alligatoriin. Jälkimmäinen vertaus on tietysti ollut omiaan kutkuttamaan kultivoituneen harrastajan mieltä, sillä onhan Alligator viime vuosien ardbegeista sai maittavin. Siis objektiivisesti. Kuten viskiasioissa aina. Joka tapauksessa Auriverdes on nyt maistettu ja rinnalla oli luonnollisesti myös Alligator vertailun vuoksi. Ja tältä se omaan suuhuni maistui:


Ardbeg Auriverdes, 49,9 %

Tuoksu:  Ensalkuun kauempaa nuuskittaessa ensimmäisenä mieleen tulee spearmintin raikkaus, johon sitten pikkuhiljaa nivoutuu ardbegin tuttu savusaunasavu. Yleistunnelma on tummempi kuin raikkaassa 10yo:ssa, mutta kuitenkin lempeämpi kuin esim. corryssa. Lähempää nuuskutellessa viski vie kävelylle sateen jälkeiseen kesäiseen mäntymetsään iltaruskon aikoihin (elokuun 12. klo 20.37, Raasepori, jos tarkkoja ollaan). Mustaa teetä, mokkaa, nahkaa, lämmitettyä saunaa. Sitten lattea - siis sitä kahvia. Juuri tuo vaalea maitokahvi kuvaa tätä mielestäni henkiseltä väriltään. Tuoksu on lempeä ja tasapainoinen, mutta rikas. Lasin pyörittelykään ei tuo ihmeempiä alkoholeja, eli pehmeää viskiä odotetaan. Ihan kuin tämä seesteisyydessään odottaisi lunkisti nahkasohvalla ja sanoisi rauhallisesti: "Anna tulla vaan. I can handle it."

Maku: Pihkaa, mäntyistä savua, saunan kipinöitä. Yötä metsässä. Alkoholi on hyvin nättiä. Sitten makeutuu jonkin verran, ja kahvimaisemmat tunnelmat alkavat nostaa päätään. Jälkimaussa hyvinkin maukas mokkainen maitokahvi ja kahvipavun jälkimaininki jatkuu pitkäänkin ja varsin nautinnollisesti. Tämän voima tulee tuosta pihkaisuudesta, joka tosin saattaa olla jonkun mielestä epäpuhtaankin oloinen maku? Nuotiohetki Nuuksiossa baileysiin sekoitetun pannukahvin parissa. Jälkimaku on mausteinen. Ennen kaikkea tämä on kuitenkin varsin suoraviivainen ja rehellinen viski, ilman turhia kikkailuja. Alligatoriin verrattuna on kyllä löydettävissä yhtymäkohtia, mutta Alligator on suoraviivaisempi, terävämpi, merellisempi ja suolaisempi. Auriverdes olisi kestänyt ehkä pari prosenttiyksikköä alkomahoolia lisääkin? Auriverdesin voisikin ehkä nähdä tissiposkien alligatorina: Miehille, jotka aina lisäävät vettä viskiinsä. Jos kuitenkin unohdetaan hieman epäreilu kilpailuasetelma gaattoriviskiin (omissa kirjoissani edelleen 93:n viski), on Auriverdes upea tuote. 91.

Muuta: Ardbeg Daytä vietetään Helsingissä lauantaina 31.5. Kekkerit ovat olleen aikaisempina vuosina hyviä, suosittelen. Auriverdes on tulossa Alkoon 9.6.

8 kommenttia:

 1. Hei. Mistä tuota maistoit Helsingissä?

  VastaaPoista
 2. Juu kiinnostaisi tosiaan maistaa.... eivät vaan viitsi kertoa mistä tuota voisi maistaa

  VastaaPoista
 3. Mä sain näytteen tätä ja maistelin sen rauhakseen kotonani, en siis valitettavasti tiedä, mistä baarista Auria on ennen tätä päivää saanut. Mutta tänään pitäisi löytyä hyvinvarustelluista viskiravintoloista ympäri Suomea! :)

  VastaaPoista
 4. Onko Alkon hintapyyntö jo tiedossa? Mahtaako mennä kolminumeroiseksi summa?

  VastaaPoista
 5. Jep, niukasti kaksinumeroisissa pysytään. Ja Suomen osuus pitäisi olla maahantuojan mukaan n. 420 pulloa eli hieman vähemmän kuin Ardbogia. Kyseessä on Alkon kutoskorin tuote, eli tuolloin 9.6. luulisi löytyvän ainakin Arkadiasta. Muiden Alkojen asiakkaiden kannattanee olla hyvissä ajoin yhteydessä omaan alkoonsa ja pyytää tilausta paikalliseen handeliin.

  VastaaPoista
 6. Auriverdes on aika mukava Ardbeg ja hakkaa monet viime vuosien "Bogit ja Galileot" mielestani. Hyva etta tulee Alkoon, noin sadan euron hinta on jonkun mielesta kova, toisen ei - en ota kantaa. Auriverdes kannattaa ainakin maistaa, varsinkin jos piti Alligaattorista.

  VastaaPoista
 7. Kanavan Kunkusta Vääksystä löytyy vielä :)
  osoite: Kanavatie 17,
  17200 VÄÄKSY,
  www.kanavankunkku.com
  facef: Kanavan Kunkku

  VastaaPoista